Sicilien eller Sardinien i sommar – vi hjälper dig att välja!

Sicilien och Sardinien har flera likheter; snarlik flygtid, vacker natur, stränder, livliga turistorter och kulturhistoriska städer. Och Spagetti Vongole och Aperol Spritz smakar lika gott på båda öarna. Så för att särskilja öarna åt får vi fråga oss vad vi vill mest av. Med denna snabbguide vill vi hjälpa dig i valet av vilken av Italiens stora öar – Sicilien och Sardinien – du ska resa till.

Sicilien – kultur, historia, & dramatiskt landskap

Anledningarna att välja Sicilien är många men ön gör sig allra bäst om du gillar kultur, vackra byar, ett dramatiskt landskap och historia. Här finns självklart också sol och bad men du hittar framför allt riktiga guldkorn när det gäller kultur och sevärdheter. Med oss på TUI kan du välja mellan orterna Siracusa i söder, Cefalù i norr och de fyra grannorterna runt Taormina; Giardini-Naxos, Taormina Mare, Letojanni och själva Taormina.

Till Sicilien flyger du på ca 3 tim 40 min. Hyr du bil kan du verkligen upptäcka öns höjdpunkter, t.ex:

 • Taormina – Bor du i eller i närheten av denna romantiska stad får du inte missa att besöka alla vackra små byar runt om Taormina som exempelvis Itala och Savoca. I Savoca, norr om staden, kan du uppleva miljön och kyrkan från filmen Gudfadern. Glöm inte att räkna hålnålskurvorna på väg upp. Och ned. Taormina ligger ca 6 km norr om Giardini-Naxos.
 • Etna – Vulkanen Etna som du ser från Taormina och badorterna som Giardini-Naxos och Letojanni är alltid värt ett besök. Speciellt om du tar dig upp till toppen. Klassiskt utflyktsmål!
 • Siracusa – Gränderna och torget i den gamla stadselen (och ön!) Ortigia. Siracusa ligger ca 110 km söder om Giardini-Naxos.
 • Ragusa – 1700-talstadens är ett av Unescos världsarv och utgör miljöerna i filmerna om Commisario Montalbano. Ragusa ligger ca 130 km söder om Giardini-Naxos.
 • Cefalù– Siciliansk medeltidsstad med kilometerlång strand. Vi erbjuder både strandhotell och enklare lägenhetshotell inne i Cefalùs stadskärna. Närmaste större stad är Palermo. Till Giardini-Naxos ca 150 km.
 • Palermo – Siciliens huvudstad, maffiaromantik, Italiens största utomhusopera Teatro Massimo. Och så kan man bada (nästan) mitt i stan. Till Giardini-Naxos ca 255 km, till Cefalù ca 70 km.
 • Mattips Sicilien = den sicilianska pastan Pasta alla Norma

Sardinien – strändernas ö

Till Sardinien – Italiens och Medelhavets näst största ö – flyger du på ca 3 tim 20 min. Sardinien är mångas favorit tack vare sina fantastiska stränder. Här är utbudet enormt om du söker härligt strandliv. Men här hittar du också vacker natur, gömda bergsbyar och småstäder med pastellfärgade hus. Sardinien erbjuder både det lantliga och det exklusiva, lokal sardisk matkultur, lyxiga beach clubs och storstaden Cagliari på sydkusten. Närmaste granne är franska Korsika, dit du kan ta färjan från Porto Torres och Santa Teresa Gallura.

Höjdpunkter på Sardinien

Precis som Sicilien är Sardinien ett perfekt resmål att upptäcka med bil. Speciellt om du bor i någon av öns lantligare delar. Norra sidan av ön är full av stränder, byar och städer väl värda ett besök. Några ex:

 • Alghero – Perfekt om du vill ha både stad och sol & bad under semestern. På våra populära hotell Alma och San Marco bor du nära både stranden och stadens äldre delar. Gillar du att springa ska du passa på att ta en löprunda runt Algheros stadsmur och längst strandpromenaden. Missa inte stadens norra strand – långgrunda Maria Pia-stranden.
 • Bosa – Medeltidsstad på en kulle med vackra och färggranna gränder med små undanskymda vinbarer. Bosa ligger ca 45 km söder om Alghero.
 • Stintino – Charmig badort med småstadskänsla. Nära den berömda stranden La Pelosa. Stranden anses av många som en av öns bästa. Stintino ligger ca 50 norr om Alghero.
 • Costa Smeralda – Kusten som blivit berömd för dussintals vackra vita stränder och för jet set-livet i Porto Cervos hamn. Porto Cervo ligger ca 150 km nordost om Alghero.
 • Cagliari – Öns huvudstad ligger längst i söder och är precis som Alghero en stad med historia. Cagliaris gamla stadskärna Castello är över 2000 år. Och även här går det att bada mitt i stan. Skillnaden är att Cagliari är betydligt större och med det större utbud av restauranger och barer. Här hitta du även öns fotbollslag i Serie A, så går resan till Sardinien under fotbollssäsongen kan du passa på att se Cagliari mot ett av storlagen. Cagliari ligger ca 200 km söder om Alghero.
 • Mattips Sardinien = den sardiska pastan Gnocchietti alla Campidanese

Hoppas denna snabbguide hjälpte dig i valet av ö! Nu återstår i så fall bara att välja ort. Kom ihåg att du med hyrbil kan få både strand, sol, bad och upplevelser på samma semester!