Kanarieöarna eller Kap Verde - vi guidar dig rätt!

2017-09-15
Jonas S
Kanarieöarna och Kap Verde – två av östra Atlantens största ögrupper – har både likheter och olikheter. Ögrupperna har samma geografiska upplägg skulle man kunna säga; i väster är öarna gröna och bergiga, i öster är de mer låglänta med långa sandstränder. Men det är också mycket som skiljer dem åt. Här är en guide som kanske underlättar för dig som står i valet och kvalet inför resan i vinter: Kap Verde eller Kanarieöarna?

Oavsett om du letar efter en lugn semestervecka i solen, en träningsresa eller upplevelser och shopping finns en ö i Kap Verde och en kanarieö som passar just dig. Totalt handlar det om 20 öar. Med oss kan du välja mellan åtta av dessa. Frågorna nedan hjälper dig förhoppningsvis att göra en första gallring.

Är flygtiden viktig?

Då ska du välja någon av de fyra stora Kanarieöarna. Till Gran Canaria, Lanzarote, Teneriffa och Fuerteventura kan du flyga direkt på ca 6 timmar. Resan till Kap Verde tar något längre; till Sal flyger vi direkt på under 8 timmar och till Boavista flyger vi på 9 timmar 20 minuter, inklusive mellanlandning på Kanarieöarna.

Vill du ha så varmt som möjligt?

Då ska du resa till Kap Verde och Sal eller till Boavista. Öarna har jämnvarmt klimat (24–29 c) året om.

Föredrar du milslånga sandstränder?

Då ska du välja kanarieön Fuerteventura eller Sal eller Boavista i Kap Verde.

Fuerteventura – ljusa nästan oändliga sandstränder, framförallt i Jandia och Corralejo men även i Costa Caleta.

Sal – väster om Santa Maria ligger Ponta Preta-stranden. Den och Santa Maria-stranden är finkorniga, ljusa och långa. Bästa stranden för surfing är Kite Beach öster om Santa Maria.

Boavista – de flesta av stränderna på Boavista är milsvida. Som Praia de Chaves söder om Sal Rei där de flesta hotell ligger och Santa Monica och Praia Lacacão på södra sidan av ön. Inne i Sal Rei finns en mindre strand.

Vill du vandra, klättra och träna?

Då passar Kanarieöarna perfekt. Vi har flera träningshotell att erbjuda, som La Santa på Lanzarote och Robinson Club och Magic Life på Fuerteventura. Kanarieöarna är även perfekt för vandringsresor – och då kanske framförallt de bergigare öarna som La Palma, Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera.

Vill du kunna shoppa?

Är svaret ja: Då ska du välja Gran Canaria med sin egna lilla storstad Las Palmas.

Är svaret nej: Välj då en mindre ö, förslagsvis Sal, La Palma eller La Gomera.

Är svaret NEJ: Välj då Boavista – shoppingfritt så långt ögat och de milslånga sandstränderna når.

Har du bestämt dig för Kanarieöarna?

Kul! Med oss på TUI kan du välja mellan sex öar. Vi flyger direkt och på ca 6 timmar till de fyra stora öarna; Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och Fuerteventura. Till de gröna öarna La Palma och La Gomera – med genuina restauranger och vandringsleder – erbjuder vi resor via Teneriffa.

Med vår guide till Kanarieöarna får du reda på vilken ö som passar dig bäst »

Har du bestämt dig för Kap Verde?

Underbart! En semester i Kap Verde passar alltså både när du vill göra så lite som möjligt och när du vill kombinera lata pooldagar med träning och äventyr. Center för kitesurfing, vindsurfing och vågsurfing finns på både Sal och Boavista. Andra aktiviteter är rundturer, fyrhjulsrace på sanddynerna, djuphavsfiske och katamaranturer.

Sal – Kap Verdes mest utvecklade turistö med den mysiga huvudorten Santa Maria och direktflyg.

Boavista – Strändernas ö, små familjära hotell och populära All Inclusive-hotell som Riu Touareg.

Jag rundar av här men är du sugen på mer så läs den här fina artikeln om Kap Verde »

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07