Bästa julmarknaderna i Europa

2017-10-25
Eva S
Res på en minisemester och fixa riktig julstämning. Snart slår storstädernas julmarknader upp sina portar med knäckäpplen, glittrande granar och lyktor i träden. Men ska du välja hippa London eller klassiska Wien? Här tipsar vi om de mysigaste julmarknaderna.

London, Berlin, Prag och Wien. Varje storstad av rang har en eller flera julmarknader där du kan strosa bland marknadsstånd och bodar. Allt inramat av kulörta lyktor, doften av rykande hett glühwein och tonerna av Jingle Bells. Marknaderna kan ha lite olika inriktning men det gemensamma är att de skapar den där magiska julstämningen som vi längtar efter just nu.

Wien, Österrike

Julmarknad i Wien är en tradition som kan spåras så långt tillbaka i tiden som till 1298. Då gav hertig Albert I invånarna tillåtelse att hålla decembermarknad. Sedan dess har julmarknader varit Wiens signum och idag hålls över 20 marknader i Wien kring advent.

Guldkornen

 1. Christkindlmarkt på Rådhusplatsen
  En traditionsfylld julmarknad med ett charmigt läge alldeles intill det vackert upplysta Rådhuset. Härinne kan barnen baka julkakor och stöpa ljus i julverkstaden, på helgerna hålls gratiskonserter.

 2. Julbyn vid slottet Belvedere
  Tanka julstämning vid ett av Europas vackraste barockslott. Vid Belvedere finns fler än 40 bodar med konsthantverk och julgodis.

 3. Julmarknaden vid Maria-Theresien-platz
  Mellan Naturhistoriska museet och Konsthistoriska museet ligger en lite mindre marknad med mysig stämning.

Berlin, Tyskland

Tyskarna är vansinnigt fästa vid jultraditioner, något som förstås märks tydligt i adventstid. I Berlin finns nästan hundra julmarknader där du kan dricka glühwein och köpa stickade sockor och andra julklappar.

Guldkornen

 1. WeinachtsZauber vid Gendarmenmarkt
  Vid konserthuset på Gendarmenmarkt ligger julmarknaden som är känd för att erbjuda konsthantverk från hela världen. Här finns också gott om delikatesser så du kan smaka dig igenom det stora utbudet av ostar, korvar, grillade äpplen och marsipanfigurer.

 2. Berliner Weinachtszeit vid Rådhuset
  Alexanderplatz är något av Berlins hjärta, med gångavstånd till inte mindre än tre olika julmarknader. På själva torget Alexanderplatz finns bodar med mat och dryck och runt dem säljs mängder av julbetonat krimskrams. Promenerar du 400 meter i riktning mot Fernsehturm kommer du till julmarknaden vid Rådhuset. Landmärket är ett stort pariserhjul, intill det finns fina bodar med teman från olika tidsepoker och en liten gård med djur som barnen kan få mata.

 3. Wintertraum am Alexa
  Inte långt därifrån, på andra sidan Alexanderplatz, hittar du Berlins modernaste marknad, Wintertraum am Alexa. Förutom hantverks- och delikatessbodar finns ett nöjesfält med karuseller och radiobilar.

WeinachtsZauber vid Gendarmenmarkt

London, England

Byt den stressiga julshoppingen längs Oxford Street mot en mysig julmarknad. Oavsett om du letar julklappar eller bara vill strosa omkring och insupa lite julatmosfär så är Londons julmarknader rätt plats.

Guldkornen

 1. Winter Wonderland i Hyde Park
  Hyde Park förvandlas i slutet av november till ett stort nöjesområde med jultema. Marknadsstånd, karuseller, glittrande julbelysning och glühwein i varje hörn. Här hittar du öppettiderna till Hyde Park Winter Wonderland.

 2. Southbank Centre Winter Festival
  Cider, Christmas Carols och allt det goda som har med julen att göra. I området Southbank vid Themsen finns en av Londons populäraste julmarknader.

 3. London Bridge City Christmas Market
  Hemlagat julgodis, småsaker till julkalendern och pynt att hänga i granen. Vid London Bridge står 100 bodar med allt från traditionella julkakor till trendiga drinkar. Livemusik och annan underhållning höjer stämningen några snäpp.

Prag, Tjeckien

Turister och lokalbefolkning samlas vid de traditionella julmarknaderna i Prag. De största och mest välbesökta marknaderna finns vid Old Town Square och Wenceslas Square som ligger nära varann. Botanisera bland smycken, leksaker, keramik och doftljus. Här helgrillas kött på spett intill vagnar med nybakade wienerbröd och flottyrmunkar. Perfekt att skölja ner med ett gott tjeckiskt öl. I gamla stan tronar en imponerande julgran som lyser upp Prag när mörkret sänkt sig. Stämningen blir som i en saga när barn från musikskolor runtom i Tjeckien dyker upp i folkdräkter för att sjunga julsånger.

Julmarknad i Prag-TUI
En av flera vintermarknader i Prag

Budapest, Ungern

I Ungerns huvudstad finns en stor julmarknad vid Vörösmarty Square. Doften av honungskakor, glögg och kanel sprider sig mellan de små träbodarna och gör detta till stans populäraste stråk i juletid. På utomhusscenerna uppträder artister i över hundra olika shower som äger rum under den en och en halv månad som julmarknaden håller öppet. Showerna har inte bara jultema utan kan vara genrer som soul, jazz, blues och dansshower. Vill du smaka ungerska specialiteter har du kommit helt rätt. På julmarknaden finns allt från sötsaker till traditionella ungerska maträtter.

Har du fått en försmak av julstämning?

Här kan du läsa mer om TUI:s resor till Berlin >>

Här kan du läsa mer om TUI:s resor till London >>

Här kan du läsa mer om TUI:s resor till Prag >>

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07

Sportklättring på Kalymnos

Googla ordet klättring, och snart sitter du och läser om den grekiska ön Kalymnos. Bland sportklättrare har den samma status som Michelinkrogar har för foodies. Varför? Vi har tagit reda på svaret och träffat en expert som själv har hängt som en apekatt under öns överhängande klippor.
Astrid S Astrid S 2019-01-30