Bästa julmarknaderna i Europa

Res på en minisemester och fixa riktig julstämning. Snart slår storstädernas julmarknader upp sina portar med knäckäpplen, glittrande granar och lyktor i träden. Men ska du välja hippa London eller klassiska Wien? Här tipsar vi om de mysigaste julmarknaderna.

London, Berlin, Prag och Wien. Varje storstad av rang har en eller flera julmarknader där du kan strosa bland marknadsstånd och bodar. Allt inramat av kulörta lyktor, doften av rykande hett glühwein och tonerna av Jingle Bells. Marknaderna kan ha lite olika inriktning men det gemensamma är att de skapar den där magiska julstämningen som vi längtar efter just nu.

Wien, Österrike

Julmarknad i Wien är en tradition som kan spåras så långt tillbaka i tiden som till 1298. Då gav hertig Albert I invånarna tillåtelse att hålla decembermarknad. Sedan dess har julmarknader varit Wiens signum och idag hålls över 20 marknader i Wien kring advent.

Guldkornen

 1. Christkindlmarkt på Rådhusplatsen
  En traditionsfylld julmarknad med ett charmigt läge alldeles intill det vackert upplysta Rådhuset. Härinne kan barnen baka julkakor och stöpa ljus i julverkstaden, på helgerna hålls gratiskonserter.

 2. Julbyn vid slottet Belvedere
  Tanka julstämning vid ett av Europas vackraste barockslott. Vid Belvedere finns fler än 40 bodar med konsthantverk och julgodis.

 3. Julmarknaden vid Maria-Theresien-platz
  Mellan Naturhistoriska museet och Konsthistoriska museet ligger en lite mindre marknad med mysig stämning.

Berlin, Tyskland

Tyskarna är vansinnigt fästa vid jultraditioner, något som förstås märks tydligt i adventstid. I Berlin finns nästan hundra julmarknader där du kan dricka glühwein och köpa stickade sockor och andra julklappar.

Guldkornen

 1. WeinachtsZauber vid Gendarmenmarkt
  Vid konserthuset på Gendarmenmarkt ligger julmarknaden som är känd för att erbjuda konsthantverk från hela världen. Här finns också gott om delikatesser så du kan smaka dig igenom det stora utbudet av ostar, korvar, grillade äpplen och marsipanfigurer.

 2. Berliner Weinachtszeit vid Rådhuset
  Alexanderplatz är något av Berlins hjärta, med gångavstånd till inte mindre än tre olika julmarknader. På själva torget Alexanderplatz finns bodar med mat och dryck och runt dem säljs mängder av julbetonat krimskrams. Promenerar du 400 meter i riktning mot Fernsehturm kommer du till julmarknaden vid Rådhuset. Landmärket är ett stort pariserhjul, intill det finns fina bodar med teman från olika tidsepoker och en liten gård med djur som barnen kan få mata.

 3. Wintertraum am Alexa
  Inte långt därifrån, på andra sidan Alexanderplatz, hittar du Berlins modernaste marknad, Wintertraum am Alexa. Förutom hantverks- och delikatessbodar finns ett nöjesfält med karuseller och radiobilar.

WeinachtsZauber vid Gendarmenmarkt

London, England

Byt den stressiga julshoppingen längs Oxford Street mot en mysig julmarknad. Oavsett om du letar julklappar eller bara vill strosa omkring och insupa lite julatmosfär så är Londons julmarknader rätt plats.

Guldkornen

 1. Winter Wonderland i Hyde Park
  Hyde Park förvandlas i slutet av november till ett stort nöjesområde med jultema. Marknadsstånd, karuseller, glittrande julbelysning och glühwein i varje hörn. Här hittar du öppettiderna till Hyde Park Winter Wonderland.

 2. Southbank Centre Winter Festival
  Cider, Christmas Carols och allt det goda som har med julen att göra. I området Southbank vid Themsen finns en av Londons populäraste julmarknader.

 3. London Bridge City Christmas Market
  Hemlagat julgodis, småsaker till julkalendern och pynt att hänga i granen. Vid London Bridge står 100 bodar med allt från traditionella julkakor till trendiga drinkar. Livemusik och annan underhållning höjer stämningen några snäpp.

Prag, Tjeckien

Turister och lokalbefolkning samlas vid de traditionella julmarknaderna i Prag. De största och mest välbesökta marknaderna finns vid Old Town Square och Wenceslas Square som ligger nära varann. Botanisera bland smycken, leksaker, keramik och doftljus. Här helgrillas kött på spett intill vagnar med nybakade wienerbröd och flottyrmunkar. Perfekt att skölja ner med ett gott tjeckiskt öl. I gamla stan tronar en imponerande julgran som lyser upp Prag när mörkret sänkt sig. Stämningen blir som i en saga när barn från musikskolor runtom i Tjeckien dyker upp i folkdräkter för att sjunga julsånger.

Julmarknad i Prag-TUI
En av flera vintermarknader i Prag

Budapest, Ungern

I Ungerns huvudstad finns en stor julmarknad vid Vörösmarty Square. Doften av honungskakor, glögg och kanel sprider sig mellan de små träbodarna och gör detta till stans populäraste stråk i juletid. På utomhusscenerna uppträder artister i över hundra olika shower som äger rum under den en och en halv månad som julmarknaden håller öppet. Showerna har inte bara jultema utan kan vara genrer som soul, jazz, blues och dansshower. Vill du smaka ungerska specialiteter har du kommit helt rätt. På julmarknaden finns allt från sötsaker till traditionella ungerska maträtter.

Har du fått en försmak av julstämning?

Här kan du läsa mer om TUI:s resor till Berlin >>

Här kan du läsa mer om TUI:s resor till London >>

Här kan du läsa mer om TUI:s resor till Prag >>

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J