Resor
till
Gdansk

Pris från

...

Våra hotell

10 st

Prisnivå

Prisexempel från Warszawa
  • 1,5 liter vattenca 4:-

Fakta

Visa all fakta
  • ValutaPolska Zloty (PLN)
  • Tidsskillnad0 timmar
  • HuvudstadWarszawa
  • SpråkPolska
  • Folkmängdca 582 378

Resor till Gdansk

Gdansk

I Gdansk har du en historisk storstad med känslan av mindre sommarstad. Staden ligger vid den polska rivieran och här sträcker sig sommarvärmen långt in på hösten. Dessutom är Gdansk bara en av landets tre pärlor vid Östersjön. I Gdansk har du nära till badorten Sopot och moderna Gdynia.

Gdansk och Gdynia ligger på varsin sida om badorten Sopot. Alla tre binds samman av en 4 km lång sandstrand. Så du kan enkelt växla mellan sol och bad, livligt nöjesliv och massa historia.

Polska rivieran

Gdansk, Gdynia och Sopot har praktiskt taget vuxit samman till en enda spännande stad. Det officiella namnet på området är Trojmiasto (Trestaden) men det kallas även Polska rivieran eller Bärnstenskusten. Gdansk och Sopot har alltid varit populära semestermål i Polen men Gdynia har på senare år fått sin egna unika charm.

Medeltid, bärnsten och mikrobryggerier

Av de tre städerna är Gdansk den äldsta. Under medeltiden var Gdansk en av Hansa-städerna, längs med huvudgatan och i hamnen kan du se de typiska medeltidsbyggnaderna. Vid slutet av huvudgatan öppnas gatan upp till ett torg där du kan slå dig ner på ett café och blicka ut mot ett av stadens berömda landmärken - Neptunusfontänen. I de små gränderna intill huvudgatan behöver du inte leta länge efter butiker med föremål och souvenirer i bärnsten. Äkta polsk husmanskost är inte heller svårt att hitta - besök bara en klassisk mjölkbar eller en av de många restauranger som är knutna till stadens mikrobryggerier.

Andra världskriget och Solidaritetsrörelsen

Det var i Gdansk som den tyska invasionen av Polen, och därmed andra världskriget, inleddes. Krigets första officiella skott avfyrades 1939 mot den polska garnisonen vid Westerplatte som idag är ett friluftsmuseum. Här ligger även det omtalade andra världskriget-museet, Muzeum II Wojny Swiatowej. Bara ett fåtal byggnader klarade sig efter bombardemanget men när staden byggdes upp på nytt var det med målet att återskapa den historiska stadsbilden. En av de nyare byggnaderna, Solidaritetscentrum är också en viktig del av Polens historia. Det är beläget i hamnen där Lech Walesa, som kom att bli Polens president, ledde strejken under 1970- och 80-talen tillsammans med varvsarbetare, fackföreningar och akademiker för att stoppa kommunismens förtryck av folket.

Skönt strandliv i Sopot

Intill Gdansk hittar du en av Europas äldsta kurorter, Sopot, som än idag är en livlig sommarstad. Längs med huvugatan Monte Cassino finns det gott om restauranger och caféer. Fortsätter du ner mot stranden, som går längs med hela Sopot, kommer du passera ståtliga jugendhus med snirkliga detaljer. Från Gdansk kan du enkelt ta dig till Sopot med cykel, tåg och bil.

Restyper i Gdansk