Halloumi – Cyperns nationalrätt

Ska du resa till Cypern får du inte missa nationalrätten – halloumi. Den populära osten smakar bäst när den grillats lite lätt gyllene och tillsammans med något sött blir det en smakexplosion. Men nöj dig inte med bara halloumi – beställ meze, så får du ett helt bord fullt av läckra smårätter som alla kan dela.

Att äta och dricka gott är något av det bästa med semestern, det skriver de flesta under på. På Cypern kan du frossa i det goda medelhavsköket, och en rätt som dyker upp på alla menyer – och därför kan räknas som Cyperns nationalrätt – är halloumin. Den kan vara en egen rätt eller ingå i ett smörgåsbord av smårätter, meze. Det här sättet att äta många mindre rätter är en av stommarna i Cyperns matkultur och visar att landet har influenser från både Grekland, Turkiet och Mellanöstern.

Halloumi – ost med härlig sälta

Halloumin är lokalproducerad på Cypern och kommer från får, getter och kor som går omkring och betar på fälten här på ön. Den görs ofta av en blandning av mjölken från dessa djur. Ostmassan, som legat i vasle, rullas ut till en deg och sedan läggs bitarna i saltlag. Den kan serveras både grillad och naturell och den fasta, lite gummiaktiga konsistensen gör att den ibland (lite orättvist) kallas ”gnisselost”.

Får på Cypern
Halloumi produceras bara på Cypern, av mjölk som kommer från får, getter och kor

Meze – smårätter att dela

Är du på restaurang på Cypern och beställer meze kommer en strid ström av smårätter att placeras på bordet framför dig. Perfekt om du, liksom jag, har svårt att bestämma dig. Ordet meze kommer från persiskans maza som betyder ”smaka” och är vanligt i Medelhavsområdet tack vare influenser från det turkiska och det libanesiska köket.

Förrätterna kan vara oliver, tsatsiki och fetaoströra som serveras med pitabröd. Sedan kommer nästa laddning med fat: varma rätter som keftedes (köttbullar) kalamari (bläckfisk) och grillad halloumi. Plus potatis, ris och såser. När du smakat på allt och känner dig proppmätt landar sötsakerna framför dig. Yoghurt med honung, nötter och den supersöta kakan baklava är bara några exempel.

Meze-Cypern
Meze – perfekt för dig som vill testa många cypriotiska maträtter på en gång.

Cyperns matkultur

Av Cyperns befolkning är 80 procent grekcyprioter och 20 procent turkcyprioter, därför är matkulturen en mix av traditioner. Landet har genom historien styrts av flera olika länder och alla har lämnat spår när det gäller mat och dryck. Det cypriotiska köket har en grund i medelhavsmaten: grönsaker, grillat kött och fisk med smak av citron, yoghurt, persilja och vitlök. Men på Cypern är det dessutom vanligt med örtkryddor som mynta och koriander och även kanel och kryddnejlika. Till förrätt äter man soppa eller olika typer av meze, till varmrätt grillade rätter och grytor.

Taverna Limassol Cypern
Mindre restauranger har olika meny varje dag, beroende på vad som finns i skafferiet

5 sätt att servera halloumi

  • Halloumisallad – Kombinera med vattenmelon, cashewnötter och avocado. Fräscht, enkelt och somrigt.
  • Halloumilasagne – Gör en vegetarisk lasagne med spenat och ersätt den klasssiska bechamelsåsen med halloumi
  • Halloumiburgare – Byt ut högrevsburgaren mot halloumi. Tillbehör: avocado och sötpotatisstrips.
  • Halloumifalafel – Fritera kikärts- och ostbollar och servera i pitabröd med sallad och myntayoghurt
  • Halloumipytt – Stek tärningar av potatis, morötter och blomkål – toppa med knaperstekt halloumi
Halloumisallad-cypern
Gör din egen halloumisallad med de grönsaker du gillar mest

Självklart smakar meze och halloumi bäst i sin rätta miljö – på en taverna vid havet på soliga Cypern. Här kan du läsa mer om alla TUIs resor till Cypern >>

Mer inspiration för dig som är sugen på att resa till Cypern:
Bästa familjehotellen på Cypern >>
Aktiviteter på Cypern >>
5 vuxenhotell på Cypern >>

Liknande inlägg

Hotell på Mallorca där All Inclusive ingår

Att leta restaurang på tom mage är aldrig kul. Att gå från det ena stället till det andra och känna att det inte finns något för alla i familjen. Energin tryter och humöret dippar. Välj istället ett hotell där All Inclusive ingår i priset och gå till dukat bord frukost, lunch och middag.
Towe A Towe A

Hotell i Grekland där All Inclusive ingår

Att inte behöva oroa sig för att reskassan räcker till, ger verkligen en skön känsla under semestern. Så är det när du bokar ett All Inclusive-hotell, där både mat och dryck ingår. Här har vi samlat ihop några av våra bästa hotell i den grekiska övärlden där All Inclusive ingår. Välj mellan Kos, Rhodos, Zakynthos, Samos, Kreta eller Korfu.
Johanna N Johanna N

Hotell på Cypern där All Inclusive ingår

Oliver, halloumi, hummus, tzatziki, yoghurtröror, bröd, kolgrillat kött… Det cypriotiska köket har influenser från hela Medelhavet och även Mellanöstern. Tänk dig att kunna frossa i dessa godsaker utan att behöva tänka på vad det kostar. Här vi tagit fram fem olika hotell på Cypern där All Inclusive ingår!
Marie L Marie L

Overnight oats & chiapudding – våra frukostnyheter

Vad är en semester utan den där underbara hotellfrukosten? På flera av våra TUI Blue For Families-hotell hittar du numera härliga overnight oats & chiapudding i frukostbuffén. Om du inte kan vänta till sommaren så kan du redan nu testa TUIs egna recept på chiapudding!
Hanna P Hanna P