5 bästa destinationer för cykling

Här är några av de allra bästa destinationerna i Europa för dig som ville cykla. Följ med längs de vita vägarna i Italien, de franko-germanska Alsace och de utmanande bergen på Mallorca. Läs vidare för tips på hur du får en cykelsemester med fantastiska landskap, mysiga byar och badplatser.

Oavsett om du cyklar varje dag eller mycket sällan är en cykeltur ett av de bästa sätten att utforska och lära känna ett landskap. Du kan på helt annat sätt styra över takten och vad du vill se än när du susar fram längs vägarna i bil. Det är hur enkelt som helst att stanna till i just den lilla byn som du tycker känns som allra charmigaste och du behöver inte tänka på parkering när du stannar till för att svalka dig med ett bad.

Europas 5 bästa destionationer för cykling:

• Toscana (Italien)
• Alsace (Frankrike)
• Istrien (Kroatien)
• Algarve (Portugal)
• Mallorca (Spanien)

Läs vidare för en fördjupning i varje destination, beskrivning av landskapet, sevärdheter och den bästa tiden för att cykla just där!

1. Toscana - cykla genom historien

I Italien är cykling en populär sport och speciellt i Toscana där det hålls flera lopp (bl a Strade Bianche) och där cykellegenden Gino Bartali föddes. Toscana lever dessutom upp till praktiskt alla dina klyschigaste föreställningar du fått från filmer om hur den italienska landsbygden ska se ut.

I Toscana är det många som cyklar och det finns gott om bra vägar. Fast där andra skryter om hur jämna och fina deras vägar så är Toscana istället berömt för sina vita grusvägar som går mellan de större asfaltsvägarna. Hela regionen har ett dramtiskt och varierat landskap. I det UNESCO-skyddade Val d'Orcia kommer du stöta på branta backar med riktigt tuffa stigningar men om du motiveras att trampa vidare av medeltidsstäder, olivlundar och vingårdar så kan det vara något för dig.

Bästa tiden för att cykla i Toscana:

Mars till maj och oktober till november.

Sevärdheter på vägen:

L'Eroica är ett cykellopp som hålls varje år i Toscana i början av oktober. Deltagarna får bara använda sig av vintagecyklar (allt tillverkat före 1987). En riktig härlig tribut till cyklingens historia!

2. Alsace - Riesling & flera cykelvägar

I denna del av Frankrike möts det franska och tyska i allt från språket, maten, drycken till arkitekturen. Alsace har en nära nog unik franko-germansk kultur och över 1000 vingårdar. Mellan Strasbourg och Basel går den 17 mil långa cykelrutten La Route du Vin. Här får du cykla genom Alsaces pittoreska landskap med vinodlingar, slott och små byar med korsvirkeshus och kullerstensgator.

Mellan byarna och städerna är det ofta bara några kilometer. Dessutom går det flera cykelleder från de flesta byar så om du hellre har ett basläger och gör dagsturer så finns det gott om möjligheter. Trots att du hittar Peugeotfabriken i Alsaceregionen kommer dina cykelturer vara relativt bilfria så länge du inte cyklar på de större huvudlederna.

Bästa tiden för att cykla i Alsace:

På våren och hösten.

Sevärdheter på vägen:

Byn Riquewihr omges nästan helt av vingårdar. Innanför försvarsvallarna från 1500-talet (och med ett vakttorn från 1300-talet!) kommer du få se små medeltidahus vars balkonger är fulla av blommande pelargoner om somrarna.

3. Istrien - cykla från vingård till vingård

Kroatien har det mesta för att bli spännande att utforska med cykel. Härliga badplatser, gott vin och god mat samt en lång och spännande historia med både romerska och bysantinska inslag. Istrien är inget undantag, halvön har en naturskön mix av vackra kuster längs med Adriatiska havet och lantliga landskap inåt land. Du kan praktiskt taget cykla från vingård till vingård genom gröna olivlundar och historiska städer.

Bästa tiden för att cykla i Kroatien:

April till juni och september till oktober.

Sevärdheter på vägen:

Den gamla romerska kolonin Porec vid kusten, de medeltidastäderna inåt landet, som till exempel staden Grožnjan.

4. Algarve - cykla året runt

Tack vare sin flera mil långa kust, sandstränder och de härliga Medelhavstempraturerna har Portugal det mesta som gör den idealiska cykelsemestern. Landet har flera cykelvägar och sidovägar med lite trafik som låter dig utforska landskapen. Längs med hela Algarvekusten kan du cykla på Ecovia do Litoral, en cykelled från Bila Real de Santo Antonio till Sagres.

Leden består av mindre vägar genom vacker natur, ett par större vägar men med lite trafik och flera helt bilfria vägar. På Algarvekusten kommer du cykla genom fiskebyar med morisk arkitektur och stanna till vid stora sandstränder eller små vikar (perfekta för både rast och bad).

Bästa tiden för att cykla i Algarve:

I princip året runt. Det finns många åsikter om vilken är den perfekta månaden för en cykelsemester. Vissa föredrar våren och andra föredrar september till oktober.

Sevärdheter på vägen:

Tavira är en charmig liten stad som funnits med sedan antiken. Staden Olhao en bit utanför Faro, är berömt för sin moriska arkitektur.

5. Mallorca - höga berg och mysiga badvikar

Mallorca har länge varit både proffsens och fritidscyklisternas go-to destination för en garanterat bra cykelsemester och utmanande träning. Det är ett rykte ön fortfarande förtjänar!

Den norra och västra delen av Mallorca är bergig med möjlighet att utmana både kropp och vilja med rejält branta backar. Den södra och östra består däremot av ett plattare landskap så det finns något för alla. Dessutom har ön härliga stränder, mysiga badvikar (calas) och god mat.

Här kan du läsa 9 tips för dig som vill cykla på Mallorca.

Bästa tiden för att cykla på Mallorca:

Februari till april.

Sevärdheter på vägen:

Mallorca 312 är ett cykellopp där du kan välja hur långt du ska cykla; 312, 225 eller 167 km. Oavsett vilken sträcka du väljer kommer du få cykla genom det mesta av Mallorcas trevliga landskap. 2020 hålls loppet 25:e april så du har fortfarande chans att anmäla dig!