Cykla på Mallorca – 9 tips för cykelsemestern

Till Mallorca reser passionerade hobbycyklister och proffs. Här får du 9 tips på både rutter, när det passar bäst för en cykelsemester och vilka hotell som erbjuder allt och lite till för alla cyklister oavsett om du är nybörjare eller erfaren.

På Mallorca finns natursköna vägar mellan byar och längs med kusten och utmanande bergsvägar med fantastiska utsikter. Vägarna går både över plan mark, slingrar sig upp och ner för branta backar och genom lantliga idyller. Du kan hitta något som passar dig, oavsett om det du letar efter är en skön cykeltur och eller ett äventyr.

Här får du 9 tips för dig som vill utforska Mallorca med cykel på semestern:

1. När ska du cykla på Mallorca?

Mallorcas väder gör att både hobby- och proffscyklister söker sig till ön i princip året runt. När vi i Norden cyklar i regn, rusk samt ibland snö (eller helt enkelt ställer in cykeln i källaren i väntan på bättre väder) så kan du fortfarande njuta av trevliga cykelturer på Mallis. Dock är de bästa perioderna i september-oktober och april-maj. Då är det nästan fler cyklister än bilister på vägarna.

2. Puerto de Pollensa - Cap de Formentor

Halvön Formentor har flera gånger röstats fram som ett av Spaniens vackraste landskap. Du kan starta i Puerto Pollensa och bege dig ut på en tur med en hel del upp och ner (total stigning på 1000 m på 40 km) men det är mödan värt med den här fantastiska utsikten mot Medelhavet. Vid klart väder kan du till och med se grannön Menorca.

TUI Mallorca - Cap de Formentor
Att cykla längs med kusten på halvön Formentor är både populärt och utmanande.

3. Ta med cykel på flyget

Din cykel räknas som specialbagage. Kostnad för att ta med specialbagage varierar beroende hur stort ditt specialbagage är samt hur lång flygningen är. För att priset inte ska skena iväg kan det vara en bra idé att förboka att ta med sig cykeln på planet. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för att ta med sig cykeln på semestern hos olika flygbolag »

4. Hyra cykel i Alcudia

Blue Star Viva Blue kan förse cyklister på alla nivåer med allt som behövs för en skön cykelsemester. Tar du med din egen cykel kan du utan problem använda dig av alltifrån hotellets egna cykelmekaniker, shoppa i cykelbutiken och plocka med dig picknick-luncher som hotellet ordnar. Självklart kan du även hyra cykel på plats och på hotellet finns härliga poolområden för alla åldrar, flera av dem är dessutom uppvärmda under våren och hösten.

På många orter i Mallorca kan du dessutom hyra familjecyklar - det är fyrhjulig cykel med plats för hela familjen, ofta med tak.

TUI - Blue Star Viva Blue - Mallorca
På Blue Star Viva Blue kan du hyra en cykel som passar just din cykelsemster.

5. Coll des Reis - Sa Calobra

Vill du ha en brant utmaning är Sa Calobra att rekommendera. Du kan börja på toppen av Coll des Reis, i hjärtat av bergskedjan Tramuntana. Därifrån slingrar sig vägen ner mot hamnstaden Sa Calobra med ett flertal hårnålskurvor. Det är både en populär och utmanande rutt. Vägen har en jämn lutning med ett par skarpare stigningar när vägen kröker sig. De vackra utsikterna skadar inte heller.

6. Träningsläger med både lyx och cykling

Robinson Club Cala Serena får du tillgång till ett helt sportcenter med mycket mer än bara cykling. Här kan du välja mellan 100 olika typer av cyklar som passar för både branta stigningar och rofyllda turer längs med kusten. Hotellet ordnar flera cykelturer i grupp tillsammans med en expertguide som leder dig rätt. Givetvis kan du fortfarande ge dig ut på egen hand och utforska. Väl tillbaka kan du koppla av på spa efter dina strapatser och njuta av bufféerna som tillfredsställer både sötsuget och kostcirkeln.

TUI - Robinson Club Cala Serena - Mallorca
Robinson Club Cala Serena ligger vid en badvik som är perfekt att svalka av sig i.

7. Cykla med barn på Mallorca

Att cykla med familjen är ett fantastiskt sätt att utforska ett resmål på. På Mallorca finns dessutom flera mysiga badvikar och barnvänliga stränder att ta en paus vid ifall det skulle bli lite dålig stämning. Många av de små byarna knyts samman med cykelleder och det är perfekt att cykla från by till by med lagom många pauser för fika och glass för att hålla humöret på topp.

Om du reser med lite yngre cyklister är ett tips att bo längs med Playa de Muro. Bor du t ex på Blue Star Paraiso de Alcudia har du strandpromenaden precis intill hotellet och kan enkelt cykla in till hamnen i Alcudia. Från Family Life Alcudia Pins är det inte heller långt om du vill ta dig med cykel till Ca’n Picafort där tempot är lite lugnare.

TUI - Cykla på Mallorca
I Ca'n Picafort finns en sandstrand och längs med stranden hittar du restauranger och caféer.

8. San Salvador & Puig de Randa

Vill du ha lite kulturhistoria på din cykeltur och branta backar passar San Salvador och Puig de Randa bra. San Salvador erbjuder en hel del utmaningar och branta stigningar. Väl uppe på toppen kan du besöka klostret, köpa något svalkande på caféet och njuta av panoramautsikten över de kringliggande landskapen.

Puig de Randa är en lite snällare tur och har också ett kloster, Santuari de Cura, som väntar på toppen. Bor du i Palma ligger det på bekvämt avstånd.

TUI - Cykla på Mallorca
På ön slingrar sig vägarna upp och ned för bergen med hårnålskurvor.

9. Alcudia & S’Albufera – För naturälskaren

Från romerska murar i den gamla stadskärnan i Alcudia är det inte långt till fågelparadiset S’Albufera. Glöm inte att packa kikare om du är fågelintresserad. I Mallorcas nationalpark tar flera olika arter från hela Europa en välbehövd paus. Gångarna och stigarna är välunderhållna och stannar du till vid parkens besökscenter kan du plocka med dig en broschyr om parkens flora och fauna och en karta.

Gör som ca 150 000 cyklister gör varje år och upptäck hur lätt det är att ha skoj med hoj på Mallis, här kan du se våra resor till Mallorca »