5 skäl att välja Montenegro

2016-10-31
Hanna P
På några få timmar tar vårt direktflyg, från Stockholm och Köpenhamn, dig till de gröna bergen vid det kristallklara Adriatiska havet. Här hittar du stränder, närodlade delikatesser och gröna berg som förklarar varför alla beskriver Montenegro som det nya Kroatien.

1. Stränderna

Både Budva och Becici sträcker sig längs varsin lång strand. Till skillnad från Kroatien består stränderna här av mestadels sand och lite småsten – perfekt för barfotalivet. Om du orkar kan du ta en joggingtur någon morgon längs med strandpromenaden i Budva. Då ligger havet blankt och det är ett speciellt disigt ljus när solen börjar kika fram över bergskanten.

2. Utflykt till Przno

Badorten Przno är en liten fiskeby med en strand där caféer och restauranger ligger tätt samlade. Medan du tar det lugnt på stranden åker fiskebåtarna fram och tillbaka med det som sedan serveras på restaurangerna.

3. Dagens fångst på bordet

På de flesta restauranger är det dagens fångst som serveras – allt från färsk fisk till bläckfisk och skaldjur. På många restauranger presenteras fiskarna på stora fat och du får själv välja vilken du vill ha tillagad. Om du orkar med en dessert är de syndigt goda priganice ett måste – luftiga munkar som doppas i honung.

4. Gröna berg

Inåt landet byts stränderna mot djupa raviner och berg med vingårdsterrasser. Skadarsjön som gränsar mot Albanien är södra Europas största sjö och ett paradis för fågelskådare – här tar både hägrar och pelikaner en paus. Låter det lite för långsamt finns det forsränning i Tararavinen vars storlek bara överträffas av Grand Canyon.

5. Piratstaden Kotor

I ett landskap som påminner om de norska fjordarna ligger staden Kotor i en vik med samma namn. Staden är förklaringen till att så många souvenirer från Montenegro har pirattema. När du slår dig ner på något av caféerna vid stadsporten är det inte otroligt att den som serverar dig själv är ättling till någon av de stora piratfamiljerna som en gång härjade längs med kusten.
Läs mer om TUIs Montenegro

”För att besegra landet måste du först hitta ditt eget Montenegro”

Montenegrinsk guide

Liknande inlägg

Hotell vid stranden på Rhodos – fem favoriter

Rhodos är den största av Tolvöarna vilket gör den till en av de mest mångsidiga, inte minst när det kommer till alla gyllene stränder du kan besöka. Vi har tidigare tipsat om de bästa utflykterna ön har att erbjuda, men suktar du efter stränder och kristallklart vatten behöver du knappast ge dig av på några längre sådana från våra hotell. Soldyrkaren, badgalningen, fotofantasten och speedo-älskaren, se hit - här är de bästa strandnära hotellen på Rhodos!
Carl J Carl J 2019-05-16

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.
Jakob R Jakob R 2019-05-10

Resebloggar som väcker reslust - våra tips

Läser du det här letar du sannolikt efter inspiration till ditt nästa äventyr. Kul! Här listar vi resebloggar som med hjälp av vassa skildringar, fina bilder och lokala tips hjälper oss reseälskare att checka av nästa resmål från vår bucketlist.
Emma J Emma J 2019-05-06

Sportklättring på Kalymnos

Googla ordet klättring, och snart sitter du och läser om den grekiska ön Kalymnos. Bland sportklättrare har den samma status som Michelinkrogar har för foodies. Varför? Vi har tagit reda på svaret och träffat en expert som själv har hängt som en apekatt under öns överhängande klippor.
Astrid S Astrid S 2019-01-30