5 skäl att välja Montenegro

På några få timmar tar vårt direktflyg, från Stockholm och Köpenhamn, dig till de gröna bergen vid det kristallklara Adriatiska havet. Här hittar du stränder, närodlade delikatesser och gröna berg som förklarar varför alla beskriver Montenegro som det nya Kroatien.

1. Stränderna

Både Budva och Becici sträcker sig längs varsin lång strand. Till skillnad från Kroatien består stränderna här av mestadels sand och lite småsten – perfekt för barfotalivet. Om du orkar kan du ta en joggingtur någon morgon längs med strandpromenaden i Budva. Då ligger havet blankt och det är ett speciellt disigt ljus när solen börjar kika fram över bergskanten.

2. Utflykt till Przno

Badorten Przno är en liten fiskeby med en strand där caféer och restauranger ligger tätt samlade. Medan du tar det lugnt på stranden åker fiskebåtarna fram och tillbaka med det som sedan serveras på restaurangerna.

3. Dagens fångst på bordet

På de flesta restauranger är det dagens fångst som serveras – allt från färsk fisk till bläckfisk och skaldjur. På många restauranger presenteras fiskarna på stora fat och du får själv välja vilken du vill ha tillagad. Om du orkar med en dessert är de syndigt goda priganice ett måste – luftiga munkar som doppas i honung.

4. Gröna berg

Inåt landet byts stränderna mot djupa raviner och berg med vingårdsterrasser. Skadarsjön som gränsar mot Albanien är södra Europas största sjö och ett paradis för fågelskådare – här tar både hägrar och pelikaner en paus. Låter det lite för långsamt finns det forsränning i Tararavinen vars storlek bara överträffas av Grand Canyon.

5. Piratstaden Kotor

I ett landskap som påminner om de norska fjordarna ligger staden Kotor i en vik med samma namn. Staden är förklaringen till att så många souvenirer från Montenegro har pirattema. När du slår dig ner på något av caféerna vid stadsporten är det inte otroligt att den som serverar dig själv är ättling till någon av de stora piratfamiljerna som en gång härjade längs med kusten.
Läs mer om TUIs Montenegro

”För att besegra landet måste du först hitta ditt eget Montenegro”

Montenegrinsk guide

Liknande inlägg

Se och göra på Menorca – Topp 10

Den gröna ön Menorca verkar trivas fint i rollen som Mallorcas lillasyster. Ön är lite mindre, lite lugnare, lite mer genuin. Men samtidigt finns det överraskande mycket att uppleva på hela skalan från naturvandringar till märkesshopping, gourmetrestauranger, medeltida katedraler och båtturer. Här har du en topplista.
Astrid S Astrid S

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Framtida förebilder på Curacao

Den tropiska pärlan Curacao har mångsidig kultur, kristallklart vatten och sommar året om. Öns rika natur och historia har lämnat ett värdefullt arv. För att bevara allt vackert ön har att bjuda på, så vill TUI Care Foundation bidra till att miljöutbilda framtidens lärare.
Carl J Carl J

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J