10 tips till Bangkok

Bangkok. En stad som måste upplevas. Med lika många invånare som hela Sverige så finns här allt och lite till. Shopping från budget till lyx, fantastiska tempel, mat från alla världens hörn och det är här hittar du hela Thailand koncentrerad till en mindre yta.

Thailands huvudstad Bangkok är väl värt ett stopp på väg till eller från de solsäkra öarna. Här är 10 saker du inte bör missa i denna världsmetropol som aldrig sover.

1. Bangkoks rooftops

Att besöka en bar på våning 50 för middag eller drink är något alldeles extra. Njut av Bangkoks skyline, ljummen luft och svindlande höjder. Red Sky på Centara Grand Central World, Lebua eller Banyan Tree är tre bra ställen som ligger centralt i staden.

Centara Grand Central World TUI
Red Sky på toppen av hotellet Centara Grand Central World.

2. Chatuchak Weekend Market

Detta är Bangkoks största marknad och är öppen lördag och söndag. Här hittar du allt från kläder till mat, möbler och kaniner. Marknaden är utomhus men delvis under tak och det kan bli mycket varmt så ta med vattenflaska.

Chatuchak, Bangkok
Chatuchak, Bangkoks största marknad.

3. Bangkoks vackraste tempel - Wat Arun

Templet som ligger på andra sidan floden kallas också Gryningstemplet och är väldigt olikt alla andra tempel i Bangkok. Wat Arun är dekorerat med tusentals mosaikbitar från kinesiskt porslin och gör sig bäst i solnedgång då det glittrar.

Wat Arun, Bangkok
Wat Arun eller Gryningstemplet som det också kallas.

4. Wat Po och den liggande buddhan

Wat Po är ett av de mest besökta templena i Bangkok. Det är också här du hittar den liggande buddhan som är en staty på hela 46 meter, förgylld i bladguld. Templet har flest buddhastatyer i världen och på området finns också en thaimassageskola som erbjuder ljuvlig massage till väldigt bra pris.

Den liggande buddhan, en förgylld staty på 46 meter.

5. En tur på Bangkoks flod Chao Phraya

En båttur på floden Chao Phraya är ett måste när du besöker Bangkok. Hyr en egen båt för ett par timmar eller hoppa på taxibåtarna tillsammans med lokalbefolkning. Dessa båter går flera gånger i timmen och du hoppar näst intill på i farten när konduktören visslar i sin visselpipa. Biljett köper du på båten.

Ta en båttur på floden Chap Praya och se Bangkok från vattnet.

6. Ät Bangkoks gatumat

Lyxrestauranger i all ära men maten du köper från matvagnar i Bangkok är en sensationell smakupplevelse. Då de flesta rätter kostar under 20 svenska kronor kan du prova dig fram genom sortimentet. Jag rekommenderar Pad thai (stekta nudlar med grönsaker), Pad Kra Pao (stekt fläskfärs med thai basilika och chili), Som Tam (Papayasallad) och Kluay Tod (friterade minibananer).

Som tam Bangkok
Som tam, thailändsk papayasallad.

7. Bangkoks största park - Lumpini Park

Parken Lumpini är Bangkoks gröna oas. På helgen är det hit lokalborna går för att träffa vänner och ha picknick. Här finns lekplatser, utegym, löpspår, matvagnar, trampbåtar och missa inte de enorma varanerna som bor i vattnet. Morgon och kväll utförs qi-gong, yoga och thai chi i parken.

8. Shopping i Bangkok

I Bangkok kan du shoppa allt du behöver i alla prisklasser. I det stora varuhuset MBK hittar du kläder, accessoarer och souvenirer till billiga priser. I Siam Paragon och Central World hittar du de stora klädkedjorna. Terminal 21 består av små boutiquer och är en upplevelse i sig att besöka då varje gatuplan är uppbyggt efter en storstad i värlen. Pantip Plaza är stadens stora teknikmecka. EmQuartier är också värt ett besök då det är ett varuhus som också har vattenfall, klätterbana för barn och en inohusträdgård.

MBK:s åtta våningar är fulla av shoppingfynd.

9. Gå på bio

Biobesök i Bangkok är långt från ett biobesök i Sverige. Unna dig lyxbio där du får en stol som kan förvandlas till säng komplett med kudde och filt. Beställ in middag och smaksatta popcorn och glöm inte att ställa dig upp när den thailändska kungasången spelas. Ta på dig en tröja då air condition står på med full blåst i salongen. Prova till exempal Central World Cinema eller IMAX Cinema Paragon.

10. Åk Bangkoks skytrain och upplev Asok

För den ultimata storstadskänslan, ta skytrain (BTS) genom Bangkok. Skytrain är Bangkoks metro som går uppe i luften. Åk Silom Line från Bang Wa och över floden till Siam för att se hur staden förändras utanför ditt fönster. Byt tåg till Sukhumvit Line, ta tåget mot Bearing och kliv av vid Asok. Gå ut på skywalken som är en gångväg uppe i luften, ställ dig ovanför korsningen där minst 20 bilfiler möts och titta på trafiken under dig – ett skådespel. Fortsätt in till Exchange tower och köp stans bästa smoothie på Blu Fah.

Korsningen vid Asok är enorm och här går skytrain, tunnelbana och tåg till flygplasten.