Att flyga med spädbarn - tips för din bebis flygresa

Inför första flygresan med din bebis kan det kännas lite nervöst och visst är det en annan upplevelse än att flyga utan barn så här har vi samlat lite tips och saker att tänka på. Sist finner du dessutom ett förslag på en packlista för när du ska flyga med spädbarn.

Spädbarn, bebis eller barn?

Hos flygbolag räknas barn under två års ålder som spädbarn. I den åldern är själva flygresan kostnadsfri eller kraftigt reducerat förutsatt att de inte har ett eget säte utan sitter i ditt knä. Ofta ingår då inte någon måltid så kom ihåg att ta med mat till din bebis om den inte bara ammar. Från 2 år räknas de som barn och betalar lite mer men får då också eget säte. Här hittar du generella tips för att flyga med barn. En del väljer att ta med bilens babyskydd på flyget för bebisen att sitta i, men då måste man boka ett eget säte för det, kontakta ditt flygbolag för att höra vad som gäller. Läs mer om vad du bör tänka på när du reser med en bebis och oss hos TUI.

Skötväska och packning när du ska flyga med spädbarn

När man flyger med bebisar är det en hel del saker som är bra att ha med. Samtidigt som man inte vill släpa på för mycket. Utöver ditt eget incheckade bagage får du vanligtvis checka in en barnvagn/babyskydd samt 10 kg incheckat bagage för din bebis. En bra skötväska borde ha plats både för den vanliga ”bebisutrustningen”, samt det du själv vill ha tillgängligt som handbagage. Ett tips är att dessutom ha en liten påse/kasse där du kan slänga ned 1 blöja och lite våtservetter när du ska in på flygplanstoaletten för blöjbyte. Detta eftersom flygplanstoaletter kan vara lite för trånga för en stor skötväskan.

Babyvagga/barnsäng på flyget

På långflygningar erbjuder många flygbolag möjlighet till att förboka platser med tillgång till en babyvagga/barnsäng eller så kallad basinette. Kolla vad som gäller med flygbolaget som just du ska flyga med. Dessa små barnsängar har oftast en maxvikt på 10 kg.

Bärsele och bärsjal = toppen!

Bärselar och bärsjalar ger dig 2 händer fria till att bära väskor och hålla eventuella syskon i handen. Toppen både på flyget och på flygplatsen med andra ord. Bäst är det så klart om både du och din guldklimp är van vid bärsjalen/bärselen sen innan. Här kan du läsa våra tips till dig som planerar att ta med en barnvagn på flygresan.

Reseprylar för bebisar

Numera finns det massor av smart(?) utrustning att köpa specifikt för när man ska flyga och resa med bebisar och barn. Till exempel finns det en typ av liten ”hängmatta” man fäster i stolen framför sig. På så vis bildas som en liten babysitter. Det finns små resemadrasser som ska göra det smidigare att ha bebisen i knät, speciellt när den ska sova. Om bebisen/barnet har eget säte finns det uppblåsbara kuddar alternativt små handbagageväskor som fyller ut utrymmet mellan sätet och stolen framför. Då kan det utrymmet istället använda som sovyta. För sådana här prylar är det viktigt att du kollar upp vad just ditt flygbolag tillåter och att de tex passar till just den storleken på säten etc.

Tänk om hen börjar gråta och skrika?

Ja, bebisar gråter, så sannolikt gör de det även på flyget och det är ingen fara. Som förälder är det klart att man blir stressad men tänka på att de allra flesta har varit i samma situation själva. Har du ett spädbarn med riktigt starka lungor kan du eventuellt ta med extra öronproppar att dela ut till de som sitter närmast ifall det blir en riktig skrikfest, mest som en fin (och lite humoristisk) gest. När du flyger med små barn är ingen resa den andra lik. Ibland går det mindre bra och bebisen blir ledsen eller vägrar sova etc. Men för det mesta går det över förväntan och oavsett vad har du en härlig semester att se fram emot.

Att flyga med en bebis kan vara stressigt så kom ihåg vad som väntar längre fram.
Att flyga med spädbarn kan vara lite utmanande - så kom ihåg vad som väntar på slutdestinationen.

Var utvilad!

Att vara uppe och packa till kl. 2 funkade kanske innan du hade barn, men nu gäller det att ta alla chanser till vila man kan få. Så se till att gå och lägga dig i god tid natten innan flygningen så att du själv är så utvilad som möjligt.

Fler tips när du ska flyga med spädbarn

 • Var ute i god tid till flygplats etc, allt tar lite längre tid med barn och du vill gärna slippa onödig stress.
 • I säkerhetskontrollen skannas även bärselar och gosedjur. Om din bebis är väldigt fäst vid sitt gosedjur kan det vara en god idé att öva på att lämna ifrån sig den innan resan.
 • Avgår flyget på kvällen eller natten? Sätt på din bebis pyjamas redan på flygplatsen för att indikera att ni trots allt ska sova.
 • Det sägs att spädbarn kan få ont i öronen vid start och landning då de har trängre hörselgångar och svårt att tryckutjämna. För att motverka detta hjälper det om bebisen sväljer upprepade gånger, tex genom att amma, dricka eller suga på napp.
 • Om spädbarnet är ljudkänsligt ta med hörselskydden, då de ibland kan uppleva det som högljutt på planet.

Packlista för att flyga med spädbarn (handbagaget)

 • Blöjor
 • Blöjpåsar
 • Våtservetter
 • Favorit gosedjuret/snuttefilt
 • Napp + napphållare
 • Klämmisar/smoothies/barnmat/välling/ersättning (barnmat etc är undantaget 100ml-regeln vad gäller vätska i handbagaget men kom ihåg att visa upp det i säkerhetskontrollen)
 • Majskrokar, rispuffar, russin eller dylikt (dvs snacks som även är lite tidsfördriv att äta)
 • Sked om barnet matas med barnmat
 • Vattenflaska
 • Några leksaker (kanske en ny som en överraskning)
 • Några böcker (Pixie-böcker tar inte mycket plats)
 • Appar som fungerar i flygplansläge efter barnets ålder och tycke
 • Ombyte av kläder (för eventuella blöjläckage etc)
 • Näsdukar
 • Eventuella mediciner

Har du några funderingar om att flyga med spädbarn så är det alltid bra att kontakta flygbolaget du ska resa med. De är riktiga experter på allt som har med flyg och bebisar att göra och kan svara på de flesta frågor.