Resor
till
Kotor

Pris från

...

Våra hotell

2 st

Prisnivå

Uppskattat genomsnitt
  • 1 liter vattenca 8:-
  • Pizzaca 70:-
  • Enkel middagca 140:-

Fakta

Visa all fakta
  • ValutaEuro (EUR)
  • Tidsskillnad0 timmar
  • HuvudstadPodgorica
  • SpråkMontenegrinska
  • FolkmängdCa 13 510

Resor till Kotor

Kotor

Kotor ligger vid den norra delen av Montenegros kuststräcka, längst in i en bukt som påminner om Norges sagolika fjordar. Innanför stadsmuren gömmer sig en labyrint av kullerstensgränder, venetianska palats, kyrkor och uteserveringar. Precis bakom staden reser sig bergskedjan Dinariderna och skapar en vy vacker som en tavla.

Kotors gamla stadsdel finns med på Unescos världsarvslista som en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet. Det är lätt att förflyttas bakåt i tiden när du strosar förbi kyrkor, klocktorn och torg på de trånga kullerstensgatorna. Runt gamla stan slingrar sig en 4,5 km lång stadsmur som en gång skyddade Kotor mot fiender. När mörkret faller lyses muren upp och kastar ett mjukt ljus över staden.

Katedraler, museum och katter

Trots att Kotor är en liten stad finns det förvånansvärt många kyrkor, nästan en vid varje torg. St Tryphon-katedralen byggdes på 1100-talet och är den mest välkända katedralen i Montenegro. Besök gärna Maritime-museet som hyllar Kotors stolta sjöfartshistoria, och kattmuseet som är tillägnat stadens lurviga invånare. Katterna, som steg i land under tiden då Kotor var en viktig handelshamn, är idag lite av en symbol för staden.

Hike på stadsmuren

Om du är på jakt efter den perfekta instagrambilden får du inte missa att bege dig upp till stadens högsta topp via stadsmuren. Det är 1350 trappsteg och rätt ansträngande, men utsikten är garanterat värt besväret! Här uppe ligger ruinerna av fästningen St John’s, eller San Giovanni som lokalbefolkningen kallar den. Gör gärna promenaden på morgonen för att fånga det bästa ljuset.

Kotors lillasyster Perast

Några kilometer nordväst om Kotor ligger den idylliska byn Perast. Byn har endast några hundra invånare men rymmer ändå hela 16 kyrkor och är en minikopia av Kotor. Perast är mest känd för de två små öarna mitt i bukten. På respektive ö ligger varsin kyrka, St George och Our Lady of the Rocks, som ser ut att flyta på vattnet. Av förståeliga skäl är detta en av de mest fotograferade platserna i hela Montenegro.

Restyper i Kotor