Var ska man bo i Florida?

Florida är större än vad man kan tro och de tre populära städerna – Orlando, Miami och Fort Lauderdale – skiljer sig åt en hel del. Är du sugen på att åka till Florida men osäker på vilken stad som passar dig bäst? Läs vidare för en snabbguide till The Sunshine State.

Solen skiner nästan varje dag året runt, vilket är skälet till att Florida kallas för just The Sunshine State. Men visst är det mycket mer än vädret som lockar. Här finns vackra stränder, bra shopping, ett brett nöjesliv och massor av nöjesparker.

Miami – Skönt strandliv och pulserande nattliv

Miami är den näst största staden i Florida. Speciellt Miami Beach med en mix av art deco-arkitektur och moderna höghus brukar ligga högt upp på agendan för stadens besökare. Miami Beach ligger på en ö öster om själva staden Miami. Här finns milslånga vita stränder, trendiga restauranger och barer.

Ett av de populäraste områdena att bo i är South Beach som ligger nära promenadstråket Ocean Drive. Det passar speciellt bra om du vill utforska Miamis klubbar. Nattlivet i South Beach kretsar kring Washington Avenue.

Är du sportintresserad? Beroende på vilken säsong du åker kan du gå på olika sportevenemang. Sporterna och hemmalagen du kan se är basket (Miami Heat), baseballaget (Miami Marlins), Amerikansk fotboll (Miami Dolphins) och ishockey (Florida Panthers).

I Miami finns det gott om shopping. Det finns många butiker i Miami Beach och i Downtown, men de stora köpcentrumen ligger en bit från centrum. Några av de köpcenter du kan besöka är Dolphin Mall, Village of Merrick Park, Bayside Marketplace eller Miami International Mall.

Läs mer om Miami här.

Orlando – Nöjesparker för stora som små

Orlando är barnens (och många vuxnas) solklara favorit! Det är nämligen här nöjesparkerna ligger. De populäraste parkerna är Disney World och Universal Studios, men det finns betydligt fler än så. Ett tips är att planera ett besök i Orlando noga och att stanna i flera dagar. Det tar nämligen minst en hel dag att utforska en enda park. Även om Orlando ofta är det självklara valet för barnfamiljer, är det likväl en lekplats för stora som små. Orlando ligger en bit in i landet och inte vid kusten, som Fort Lauderdale och Miami. Om stranden inte är prio ett på resan utan du är ute efter fartfyllda åk och upplevelser då är Orlando rätt för dig!

Nöjesparker att besöka i Orlando

Det finns många parker att välj mellan, visste du till exempel att Disney har fyra olika parker? Här är en snabbguide till några av nöjesparkerna i Orlando.

Walt Disney World Magic Kingdom
Världens mest besökta temapark! Här får du träffa välkända Disney-figurer. Här hittar du Askungens slott!

Epcot
Stor park som tillägnas framsteg inom teknologisk innovation och internationell kultur. Parken består av olika delar som representerar som representerar olika länder. Varför inte ta en afternoon tea i ”England”. Här får du inte heller missa 3D-äventyret ”Honey, I shrunk the audience!”

Disney’s Hollywood Studios
Nöjespark med Hollywood Studios-tema. Ta en tur i attraktionen Toy Story Midway Mania!

Disney’s Animal Kingdom
Den största Disneyparken i världen! Nöjespark och djurpark i Disneymiljö. Här finns möjlighet att träffa dina Disneyfavoriter och missa inte föreställningen ”Festival of the Lion King”.

Kennedy Space Center
Intresserad av rymden? Då får du inte missa NASA:s berömda anläggning som ligger ca en timme från Orlando. Här får du se rymdraketer, träffa riktiga austronauter och träna i simulatorer. En riktig dröm för rymdintresserade!

Universal studio Florida
Nöjespark med där du får uppleva filmmiljöer. Missa inte The Simpsons 3D-ride!

Universal’s Islands of Adventure
Ett måste för alla Harry Potter-nördar. Här ligger Hogwarts och byn Hogsmead! Åk The Incredible Hulk Coaster eller ta en tur i Jurassic Park River Adventure

Tips! Båda Universal-parkerna har Harry Potter-världar. Köp en park-to-park biljett, då kan du åka Hogwarts express mellan parkerna. Bara det är en upplevelse!

Det här är dessutom bara ett urval av parkerna, givetvis finns det många fler.

Läs mer om Orlando.

Fort Lauderdale – USA:s Venedig

Mysig badort och storstad. Här väntar vita långa och breda stränder, palmer och kanaler som kantas lyxbåtar och strandvillor. Staden har inga direkta sevärdheter, men det betyder inte att det är brist på saker att hitta på. Fort Lauderdale uppbyggd kring kanaler och kallas ofta för Floridas Venedig.

Det bästa sättet att utforska stadens vattenvägar är genom att ta en vattentaxi – du kan köpa en dagsbiljett och hoppa av och på där du känner för det.

Och gillar du shopping är Fort Lauderdale ett måste när du planerar en resa till Florida. Här ligger nämligen Sawgrass Mills, som är USA:s största outlet! I köpcentret kan du ägna timmar åt att fynda bland märkesvaror till riktigt bra priser. Ett tips är att ta på dig bekväma skor för det är enormt stort, hela 220 000 kvadratmeter och det finns över 350 butiker.

Läs mer om Fort Lauderdale.

När ska man resa till Florida?

Florida är stort och temperaturerna skiljer sig åt mellan de olika städerna. Och trots att solen skiner nästan varje dag är det ganska stor skillnad vädermässigt på sommar och vintersäsongen. På sommaren kan det kännas väldigt varmt i Florida, vilket beror på den höga luftfuktigheten på hela 90%.

Åker du på vintern är det bäst väder i Fort Lauderdale och Miami Beach, då är det flera grader varmare här än i Orlando. Men om du vill besöka parkerna i Orlando och inte ligga vid poolen, passar vintern bra. Rent värdemässigt brukar man säga att den bästa tiden att resa är mellan februari-april. Då är det nämligen mest solsäkert och en lagom temperatur.

Ha i åtanke att det i mars kan vara livat i södra Florida då det är ”Spring Break” och att risken för orkaner är som störst mellan augusti och september.

Läs mer om vädret i Florida här.

Florida är mycket mer än de välkända städerna jag nämnt ovan och listan av allt som finns att göra är lång. Mitt bästa tips är att oavsett vart du väljer att bo att hyra bil för att utforska omgivningarna. Det är oftast både billigt med bensin och att hyra bil. Törstar du efter mer information om allt som finns att göra i Florida? Missa inte att läsa Florida: 20 tips på vad du kan se och göra

The Sunshine State väntar på dig!