Upplev Harry Potters magiska värld

Försvann ditt antagningsbrev från Hogwarts i posten? Mitt med. Men oroa dig inte, det finns fortfarande sätt att få uppleva Harry Potters magiska värld. Vill du se Hogwarts, köpa en stav på Ollivanders, ta en selfie vid Plattform 9¾ eller dricka en butterbeer i Hogsmeade? Vi vet vilka resmål du ska åka till!

Även om du är en mugglare (dvs. en person utan magiska krafter) finns det massor av platser runt om i världen där du kan få uppleva Harry Potters magiska värld. Du kan besöka allt ifrån platser där filmerna har spelats in i Storbritannien till nöjesparker i USA eller Japan. Så ”Alohomora” nu låser vi upp reseguiden för en magisk resa.

Harry Potter i London

Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter: Den huvudsakliga inspelningsplatsen för filmerna ligger utanför London. Vill du gå i Hogwarts stora festsal, på Dumbledores kontor och i Diagon Alley är det hit du ska åka. Här kan du bland annat rida kvast framför en green screen och spana in kostymer som skådespelarna hade på sig filmerna.

Tågstationen Kings Cross: Självklart kan du inte lämna London utan att besöka Kings Cross Station. Här hittar du tågplattformen som används för att åka till internatskolan Hogwarts. Här finns visserligen inte teknologiska lösningar som får dig att kunna springa genom väggen, men du kan ta en bild på plattformen. På en tegelvägg mellan spår åtta och nio finns nämligen en skylt med texten ”Platform 9¾” samt en kundvagn som försvunnit halvvägs in i väggen. Intill den hemliga plattformen har du chans att köpa skolmaterial. Du kan köpa allt möjligt, kanske en halsduk från ditt favoritelevhem, eller varför inte ditt alldeles egna Hogwartsbrev.

London Zoo: Det är på London Zoo som Harry i första filmen upptäcker sina magiska krafter då han upptäcker att han kan prata med ormar.

Föreställningen Harry Potter and the cursed child: JK Rowlings nya, kritikerrosade pjäs ”Harry Potter and the cursed child” planeras pågå fram tills slutet av september 2019 i London. Däremot kan det vara knepigt att få tag på biljetter. Det sägs nästan vara lika svårt som att rymma från fängelset Azkaban..

Hitta din resa till London här.

Nöjesparker med Harry Potter

Självklart borde alla Harry Potter-nördar besöka The Wizarding World of Harry Potter på Universal Studios – som du kan besöka både i Los Angeles och Orlando. Och inte nog med de magiska omgivningarna, du kommer till och med att bli behandlad som en trollkarl. Världarna rymmer det mesta för en magisk upplevelse. Köp en outfit från ditt elevhem och lev ut dina drömmar!

I både Los Angeles och Orlando finns Hogwarts och Hogsmead där du kan gå på restaurang, i affärer eller testa en åkattraktion. Du kan t ex gå på godisaffären Honey Dukes och köpa Bertie Bott’s every flavor beans med 20 olika smaker. Smakerna går från utsökt till vidrigt – du kan få allt från smakerna marshmallow, tutti-frutti till spya och öronvax. Precis som i filmerna! Om du har drömt om att vandra in på Ollivanders wand shop och låta din trollstav välja dig är det definitivt på Universal studios du ska köpa den. Dessutom är de interaktiva, vilket gör att du kan kasta trollformler på flera på området.

Harry Potter-världen i Orlando är den största och bästa. Åkturerna Flight of the hippogriff (en berg-och dalbana) och Harry Potter and the Forbidden Journey’s (3D-tur) finns både i Los Angeles och Orlando. Men i Orlando finns ytterligare en åkattraktion (Harry Potter and the Escape from Gringotts) och Diagon Alley.

I Orlando behöver du besöka två parker för att få hela paketet av Harry Potter-upplevelser. Hogwarts och Hogsmeade ligger inom Universal Studios Florida. Medan Diagon Alley och dess butiker och åkattraktioner ligger i Universal’s Islands of Adventure. Du åker mellan de olika parkerna med Hogwarts Express, en kort tågresa som endast är tillgänglig när du köper biljetter för båda parkerna (park-to-park). Att åka tåget är en fantastisk upplevelse!

Hitta din resa till Orlando här.

Hitta din resa till Los Angeles här.

Dessutom finns The Wizarding World of Harry Potter på Universal Studios i Osaka i Japan!

Platser att besöka där filmerna spelats in

Glenfinnan-viadukten i Skottland
Vill du ta samma tågresa som eleverna på Hogwarts ska du besöka Glenfinnan-viadukten i Skottland.
Clencoe i Skottland
Många av filmernas otroligt vackra landskap är filmat i Clencoe i Skottland. Området har varit inspelningsplatsen för de två första filmerna och flertalet av Quidditchmatcherna.
Gloucester Cathedral
De byggnader och miljöer som föreställer skolan Hogwarts i filmerna har spelats in på flera olika ställen. En av de platser som förekommer ofta är den 900 år gamla katedralen i staden Gloucester i sydvästra England. Katedralen kan du se i filmerna "De vises sten", "Hemligheternas kammare" och "Halvblodsprinsen".

Den världsberömda universitetsstaden Oxford som ligger åtta mil nordväst om London syns ofta i filmerna. Till exempel så är biblioteket på Hogwarts Oxfords Bodlein-bibliotek.

Och vill du sitta på Hogwarts skolgård, då ska du besöka Durham Cathedral i den engelska staden Durham.

Det är även i England som ”Forbidden forrest” ligger. Platsen där scenerna spelades in är Black Park i Buckinghamshire.

Om du verkligen är ett hängivet Potter-fan kan du även ta dig till Harrys hemadress som faktiskt som existerar på riktigt!
4 Privet Drive
Little Whinging,
Surrey

Butterbeer på Universal Studios
Tänk dig att ta en butterbeer med Hogwarts som utsikt – det kan du göra på Universal Studios!

Använd den här artikeln när du ska planera en resa och dela den gärna med dina Harry Potter-älskande mugglarvänner!