Thailand – det perfekta resmålet med barn

Thailand kan vara ett av världens mest barnvänliga länder att resa i. Att resa till Thailand med barn är underbart på många olika sätt. Jag har rest med mina barn till Thailand i åtta år och vill fortfarande tillbaka för att upptäcka mer. Här berättar jag varför jag och min familj älskar Thailand.

Första gången vi reste till Thailand som familj var sonen just fyllda ett och vi stannade i nästan ett år. Sedan dess har det blivit väldigt många resor till Thailands alla hörn, från Chiang Rai i norr till Koh Lipe i söder. Varför är då Thailand så bra för just barnfamiljer? Det finns inte bara ett svar på den frågan men här är varför vi väljer Thailand igen och igen:

Klimatet i Thailand

Det är aldrig kallt, ingen kommer att frysa och du slipper extra packning. Shorts, t-shirt och badkläder räcker. Att vakna på morgonen och låta barnen springa direkt ut på stranden är min målbild under den långa svenska vintern. Att äta frukost med horisonten som utsikt. Vinden rasslar lätt i palmbladen. Det luktar sol, värme, lime och citrongräs. Glöm kyliga kvällar, även om det är mulet eller blåser är det varmt i luften och havet.

Det är ljuvligt att spendera varje vaken minut vid havet med sand mellan tårna.

Att resa till Thailand med små barn - barnvänligheten

Restaurangbesöken i Thailand blir aldrig besvärliga med små barn. Välj en restaurang på stranden och slipp otåliga barn eller oro över att störa andra gäster. Låt barnen springa på stranden, bygga sandslott och jaga krabbor medan ni väntar på maten eller när de ätit klart. På turistorterna och i storstäderna är utbudet stort: blöjor, viss barnmat, myggmedel, mjölkersättning, solkräm – allt finns så du behöver inte släpa med det från Sverige. Låt barnen besöka en lokal marknad där de själva får välja vilka frukter ni köper. Att äta solmogen mango, nyplockad ananas och bananer från stock är något helt annat än att köpa frukt i din egen livsmedelbutik och ger dem minnen för livet.

Thailand mango TUI
Inte mycket slår färsk mango på en thailändsk marknad.

Prisläget i Thailand

Prisläget spelar in när vi väljer Thailand. Det finns boenden för alla reskassor, från enklare hyddor till stora koncepthotell med barnklubbar och vattenrutschkanor. Mat, glass, utflykter, och strandleksaker kommer inte att ruinera dig. Dessutom är det lätt och billigt att resa runt bland öar och platser om du vill se mer av landet. Att resa med barn är aldrig ett problem utan istället möts du av stora leenden. Du får helt enkelt mycket för pengarna.

Avkoppling deluxe.

Känslan Thailand ger mig

Framförallt känns Thailand fortfarande unikt. Du kan hitta den där öde strandremsan, vandra i orörd regnskog, få total tystnad och bara vara. Visst har Thailand ändrats på tio år men känslan är fortfarande densamma. Jag får det jag förväntar mig, jag blir aldrig besviken och Thailand välkomnar mig varje gång med en tropiskt varm famn. Stranden blir barnens lekplats, båda mina barn har lärt sig simma i Thailand. Vi får kvalitetstid som familj utan några måsten och vi skapar minnen. Vi är utomhus från morgon till kväll och gör saker tillsammans. Simmar bland tusentals färgglada fiskar, ser mångmiljonstaden Bangkok från ovan, vandrar 300 trappsteg upp till tempel i bergen, samlar snäckor på stranden, badar i vattenfall och ser på eldshow. När solen går ned tar jag och barnen en massage på stranden. De njuter minst lika mycket som jag, solen sänker sig som en stor apelsin i havet och min 7-åring utbrister Det här är livet. Jag kan inte annat än att hålla med.

Koh Ngai Thailand TUI
På den lilla ön Koh Ngai är soluppgången lika magisk varje morgon.

Resa till Thailand med små barn - 5 tips

  • Ta med bärsele. Har barnet svårt att komma till ro på planet kan selen hjälpa barnet att skärma av och somna. Vissa stränder har väldigt lös sand och det är svårt att rulla barnvagn, efter en sen middag kan det vara skönt för barnet att få bäras hem.

  • Packa ned välling. Välling finns inte i Thailand och kan vara bra att ta med. Bra om barnet har svårt att äta i värmen och hjälper vid vätskebrist. Förvara den i kylen på grund av att myror älskar välling lika mycket som barn gör.

  • Kokosolja. Kokosolja är ett toppentips av två anledningar. Blir barn förstoppade använd lite kokosolja i smoothie eller välling. Det kan köpas på den lokala marknaden. Kokosolja är också toppen om du vill bli av med sandloppor.

  • Myggmedel. Det finns väldigt bra myggmedel att köpa i Thailand men till små barn rekommenderar jag tunna byxor framåt kvällen då myggen vaknar till liv.

  • Babyskydd. Bilbarnstol finns på många ställen men babyskydd är det inte lika gott om. Kommer ni att resa runt mycket och har en bebis med er kan det vara bra att ta med detta från Sverige.

  • Gör det inte krångligare än det är. Små barn måste inte äta burkmat. Låt barnen äta ris (lös upp i buljong om de har svårt att tugga), yoghurt, mosa färsk frukt, köp smoothies och drick kokosvatten direkt ur en kokosnöt.

Thailand TUI
Att ligga i en hängmatta och titta på solnedgången.

TUI flyger direkt till både Phuket och Krabi. Bästa stället i Thailand med barn tycker jag är Koh Lanta och Khao Lak.

Letar du hotell när du reser till Thailand med barn? Här finns mycket populära barnvänliga hotell.

Nervös för en lång flygresa med barn? Här får du tips på hur du gör flygresan med barn lite lättare.

Liknande inlägg