Att flyga med barn - värdefulla tips

Jag har flugit med mina barn från att de var två månader. Vi har flugit långt och kort, på dagen och på natten. Jag har flugit med barn som blivit sjuka och jag har gjort flygningar som varit lika mysiga som en kväll i TV-soffan. Och jag kan ärligt säga att det alltid gått över förväntan att flyga med barn. Och det är alltid värt det.

Här kommer några råd på vägen inför din flygresa med barn, baserat på min egen erfarenhet. Men alla barn är olika och du som förälder känner ditt barn bäst men förhoppningsvis blir detta värdefulla tips på vägen.

Packning

Reser du med bebis se till att packa med blöjor, våtservetter och ombyte till både dig och barnet. Skötväskan kommer vara ditt handbabage så välj en smart väska med många fack. En egen sovfilt till barnet kan vara mysigt och glöm inte livsviktiga saker som snuttefilt, nappar och gosedjur. Tänk också på att barn som sitter i förälders knä inte får mat under flygningen så ladda upp med välling, klämmisar, frukt och annat som ditt barn gillar.

Att flyga med barnvagn kan du läsa mer om här.

Flyger du med spädbarn? Här finns fler råd.

Underhållning

Äldre barn underhåller sig lätt med filmer på flyget. Med mindre barn kan det vara knepigare men en surfplatta med roliga spel för yngre barn, visor, små korta avsnitt av favoritprogrammet brukar vara populärt. Också att titta på bilder/filmer på övriga familjemedlemmar har sysselsatt mina barn i timmar. Ett tips är att säkerställa att allt kan ses även när du inte är uppkopplad.

För riktigt små barn packar jag alltid majskrokar, pixiböcker, skallra, små askar som går att öppna och stänga samt russin som är ett säkert kort för alla åldrar när blodsockret faller. Att slå in små presenter att ge till barnen under flygresan och populärt. Små barn gillar att pilla med paketen och till större barn brukar pysselböcker vara uppskattade.

Mellanlandning

Om du mellanlandar så gör lite research innan. Finns det en lekplats på flygplatsen och var ligger den? Det kan vara bra att låta barnen springa av sig innan de går på nästa plan.

flygresa med barn
På Bangkoks flygplats med barn på 6 och 1 år.

Flygtider

Finns det flera olika tider att välja på så är oftast kväll- eller nattflyg att föredra om ni ska flyga långt. Är det ett flyg på 3-5 timmar spelar tidpunkten mindre roll men det är alltid en fördel att kombinera resan med sovtid. Vid nattflyg, sätt på yngre barn pyjamas, ge välling och gör samma kvällsrutiner som hemma.

Att flyga med barn är ett äventyr för stora och små.

Bärsele

När det är mycket ljud och rörelse kan bebisar ha svårt att koppla av. Ha med en bärsele som du kan sätta bebisen i och gunga hen till sömns vid ett lugnare ställe. Jag stod vid toaletterna i två timmar på ett flyg mellan Stockholm och Hong Kong för att få min 7-månaders att sova efter att hon vägrat sova i famnen i flera timmar. Så fort hon sattes i bärselen och kunde stänga av omvärden somnade hon på ett par minuter. Det är också bra med bärsele när ni ska av planet, barnet kanske är trött och du kan ha händerna fria.

Sittplatser

Att sitta vid fönster kan vara bra då du kan luta dig mot väggen om du har ett barn i famnen och större barn brukar tycka om att titta ut. Fördelen med att sitta vid gången är att det är nära till toaletten och att röra på sig i gången. Det är väldigt individuellt vilka platser man gillar bäst - välj de som passar bäst för dig och din familj.

Var ute i god tid

Att springa igenom flygplatsen till flygplanet kan göra vem som helst uppstressad. Försök att vara ute i god tid så ni kan ta det lugnt vid säkerhetskontrollen, hinna titta på planen som landar och lyfter på flygplatsen och handla det där sista som ni kanske glömde hemma.

Flyga med barn TUI

Beställ mat på planet

Maten är ett moment som de flesta barn gillar och det blir ett skönt avbrott. Med TUI serveras en särskild barnmeny för barn 2-11 år och den serveras innan de vuxna får sin mat.

Släpp oron

Det viktigaste tipset av dem alla - det kommer att gå bra! Släpp oron och tänk istället på vilken möjlighet det är att du får visa dina barn världen. Låt inte rädslan och stressen över att flyga med barn ta över utan boka er resa och du kommer inse att det faktiskt går riktigt bra!

Läs mer om att resa med barn med TUI.

Att flyga med barn är inte så farligt när belöningen ser ut så här.