Paddelsurfing – bästa semesterträningen

Paddelsurf är en aktivitet som passar dig som vill ha avkoppling, adrenalinkickar, en aktivitet som är både roligt och bra träning eller ett annorlunda sätt att åka på sightseeing. Här får du 5 anledningar att surfa på semester och 5 drömdestinationer för paddelsurfing!

Paddelsurfing eller Stand Up Paddle (SUP) är precis som det låter – en spin-off på surfing. Det är den snabbaste växande vattensporten i världen just nu – kanske för att det är en aktivitet som passar lika bra för erfarna surfare som för kompletta noviser.

Paddelsurfing innebär att du står på en surfbräda (lite bredare än vanliga surfbrädor) och tar dig fram med en paddel. Det innebär till exempel att du kan ”jaga” ifatt mindre vågor så om du är redan är en surffantast kan paddelsurf vara perfekt för de dagar där klassisk surfing inte är lika enkelt. Brädan påminner om en longboard vilket är lite mer tillåtande för oss som fortfarande övar upp balansen.

Paddelsurfing kan passa hela familjen!
Paddelsurfing kan passa hela familjen!

5 anledningar att paddelsurfa på semestern

  • Det är lätt att lära sig – och när du väl lärt dig grunderna (stå upp och ta dig framåt) är det inte svårt att börja testa och utforska på egen han
  • Att nästan helt ljudlöst glida över vattenytan är verkligen avkopplande – inte undra på att SUP-yoga blivit populärt
  • Vill du ha en adrenalinkick kan SUP bjuda på det också – det är bara att ge sig på de större vågorna eller testa forsränning ståendes på en bräda
  • Till skillnad från klassisk surfing kan du paddelsurfa både på hav, på sjö, på floder och kanaler (du kan till exempel paddelsurfa på Themsen i London!)
  • Det är inte bara kul med SUP – du tränar dessutom balans, kondition och styrka!
Paddelsurf
I och med sporten ökar i popularitet blir tävlingarna allt fler - perfekt om du vill mäta din surfing mot andras.

5 drömdestinationer för paddelsurfing

1. Florida
Florida är inte bara en delstat – det är också en halvö. Med så mycket hav, och mangroveskogar dessutom, har Florida gott om möjligheter för paddelsurfing. Längs med kusten kryssa fram med de vackra sandstränderna på ena sidan och kanske få du syn på en stingrocka som glider under brädan. Dessutom är staden Fort Lauderdale känt som ”USAs Venedig” – dess vindlande kanaler gör staden perfekt att utforska på brädan och med en paddel.

2. Isla de Holbox
Azurblåa hav, vita sandstränder och sköna temperaturer gör att Mexicos kuster passar bra för paddelsurfing större delen av året. På den lilla ön Isla de Holbox kan du hyra bräda och paddel direkt på stranden.

3. Turks- och Caicaosöarna
Turks- och Caicaosöarna är en skärgård på 40 öar utspridda i Karibiens turkosa hav. Här hittar du ett riktigt himmelrike för paddelsurfing. Utforska mangroveskogar där du kan spana efter hägrar eller paddla längs med korallreven där stim av färgglada fiskar och sköterskehajar ilar under brädan. Temperaturen håller sig runt 27 grader året runt så om du skulle förlora balansen är det inte heller så farligt.

Kolla in TUIs kryssningar i Karibien om du är sugen på att få paddelsurfa på flera olika ställen på en och samma resa!

TUI - Paddelsurf på Isla de Holbox
Att kunna vila upp sig på en kritvit strand när du tar en paus i surfandet vore inte så dumt.

4. British Columbia
De kanadensiska landskapen bjuder på många natursköna sjöar och floder – perfekta att uppleva på en bräda. British Colombia är överlag ett paradis för naturälskaren – oavsett om du vill utforska till fots eller på vattenytan.

5. Spanien
Spanien är för det mesta ett säkert val för en skön semester – så även för dig som vill paddelsurfa. Här har du förutom massor av bra ställen, från fastlandet till öarna, där du kan paddelsurfa och dessutom massor av god mat. På Menorca och Mallorca kan du paddla längs med vackra kusterna och på fastlandet kan du följa den historiska floden Guadalquivir som bl a tar dig genom Sevilla och flera sevärdheter.

TUI - paddelsurfing, Kanada, Emeralde Lake
Emeralde Lake i British Columbia är en av många natursköna sjöar.

Är du sugen på en semester med paddelsurf men också att ha det riktigt bekvämt kan du kolla in något av de 6 hotellen nedan – alla erbjuder möjligheten att testa paddelsurf och Robinson-hotellen har dessutom kurser för både erfarna och nybörjare!

Paddelsurfing