Mauritius eller Maldiverna

2017-11-03
Emily G.
Säger du Maldiverna eller för den delen Mauritius tänker många palmklädda stränder och azurblått vatten. Och det stämmer i båda fallen. Så vad är skillnaden mellan dessa två exotiska önationer och vilken ska du resa till?

En stor ö eller många små?

Båda länderna ligger i Indiska Oceanen men med cirka 3000 km hav mellan sig. Landet Mauritius består av flera öar varav ön Mauritius helt klart är den allra största och där i princip hela befolkningen bor. Maldiverna består av nästan 1200 öar. Av dessa är knappt 200 bebodda och det finns omkring 100 öar med enbart hotell på. Hotellöarna är det som är unikt med Maldiverna. En liten Robinson Crusoe-ö med endast ditt hotell på, i ett pärlband av små sockertoppsöar som utgör en atoll. Ofta är hotellön så pass liten att den går att promenera runt på en kaffekvart. Och eftersom det sällan finns någon lokal by på ön så blir valet av hotell i Maldiverna lite extra viktig.

Omväxlande Mauritius

På Mauritius finns förutom huvudstaden Port Louis, flera orter och mellanstora badorter där hotell, restauranger och små butiker samsas. I Grand Baie följer huvudgatan bukten och stranden och utmed vägen ligger restauranger, barer och till och med ett och annat ”shopping center”. Allting uppblandat med svajande palmer så klart.

Väljer du ett hotell som ligger utanför någon av semesterorterna, kan du alltid hoppa in i en taxi om du vill byta solstolen mot sightseeing-skorna. Och det finns mycket att upptäcka på Mauritius för den som vill. Spela golf, dyk, snorkla eller åka på guidad tur till sockerrörsplantage och naturreservat.

100% avkoppling i Maldiverna

Är du den rastlösa typen kanske Maldiverna inte är resmålet för dig. Eller så är det precis vad du behöver. Här är det nämligen svårt att undkomma den totala nedvarvningen som du bara kan få på en öde ö. Du slutar snabbt kolla på klockan – på riktigt. Kanske är det därför Maldiverna är det självklara valet för många nygifta par på bröllopsresa. Men lugnet och den bekymmersfria stämningen lockar också fler och fler barnfamiljer. Och om du trots allt vill ha lite variation i semesterkoman så arrangerar hotellen utflykter för till exempel snorkling, dykning, delfinsafari eller besök till andra öar.

Inte bestämt dig än?

Om du är ute efter en-gång-i-livet-upplevelsen som är det närmsta man kan komma att bo på en öde ö, med alla må-bra-bekvämligheter som hotellen erbjuder, då ska du resa till Maldiverna. Res till Mauritius om du vill sträckläsa deckare på stranden men ändå vill kunna åka på upptäcksfärd, om andan faller på.

Mauritius

Yta: 2 040 km²
Befolkning: 1 331 115
Språk: Kreol, engelska och franska
Valuta: Mauritiska rupier (MUR)

Maldiverna

Yta: 298 km²
Befolkning: 359 008
Språk: Dhivehi
Valuta: Maldivisk rufiyaa (MVR) och USD

Liknande inlägg

Hotell vid stranden på Rhodos – fem favoriter

Rhodos är den största av Tolvöarna vilket gör den till en av de mest mångsidiga, inte minst när det kommer till alla gyllene stränder du kan besöka. Vi har tidigare tipsat om de bästa utflykterna ön har att erbjuda, men suktar du efter stränder och kristallklart vatten behöver du knappast ge dig av på några längre sådana från våra hotell. Soldyrkaren, badgalningen, fotofantasten och speedo-älskaren, se hit - här är de bästa strandnära hotellen på Rhodos!
Carl J Carl J 2019-05-16

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.
Jakob R Jakob R 2019-05-10

Bästa familjehotellen på Cypern

Familjevänliga Cypern är en av Medelhavets mest solsäkra platser. Ön har alla grundingredienser för den perfekta barnresan, med smaker som tillfredsställer även de minsta och mest kräsna gästerna. Vad sägs om stränder, slott och sevärdheter från antiken? Släng med parker, vattenaktiviteter, muséer, båtturer och glass i stora lass. Det räcker för att skämma bort vems om helst. Här kan du kika in de mest familjevänliga hotellen på Cypern!
Carl J Carl J 2019-05-08

Resebloggar som väcker reslust - våra tips

Läser du det här letar du sannolikt efter inspiration till ditt nästa äventyr. Kul! Här listar vi resebloggar som med hjälp av vassa skildringar, fina bilder och lokala tips hjälper oss reseälskare att checka av nästa resmål från vår bucketlist.
Emma J Emma J 2019-05-06