Mauritius eller Maldiverna

2017-11-03
Emily G.
Säger du Maldiverna eller för den delen Mauritius tänker många palmklädda stränder och azurblått vatten. Och det stämmer i båda fallen. Så vad är skillnaden mellan dessa två exotiska önationer och vilken ska du resa till?

En stor ö eller många små?

Båda länderna ligger i Indiska Oceanen men med cirka 3000 km hav mellan sig. Landet Mauritius består av flera öar varav ön Mauritius helt klart är den allra största och där i princip hela befolkningen bor. Maldiverna består av nästan 1200 öar. Av dessa är knappt 200 bebodda och det finns omkring 100 öar med enbart hotell på. Hotellöarna är det som är unikt med Maldiverna. En liten Robinson Crusoe-ö med endast ditt hotell på, i ett pärlband av små sockertoppsöar som utgör en atoll. Ofta är hotellön så pass liten att den går att promenera runt på en kaffekvart. Och eftersom det sällan finns någon lokal by på ön så blir valet av hotell i Maldiverna lite extra viktig.

Omväxlande Mauritius

På Mauritius finns förutom huvudstaden Port Louis, flera orter och mellanstora badorter där hotell, restauranger och små butiker samsas. I Grand Baie följer huvudgatan bukten och stranden och utmed vägen ligger restauranger, barer och till och med ett och annat ”shopping center”. Allting uppblandat med svajande palmer så klart.

Väljer du ett hotell som ligger utanför någon av semesterorterna, kan du alltid hoppa in i en taxi om du vill byta solstolen mot sightseeing-skorna. Och det finns mycket att upptäcka på Mauritius för den som vill. Spela golf, dyk, snorkla eller åka på guidad tur till sockerrörsplantage och naturreservat.

100% avkoppling i Maldiverna

Är du den rastlösa typen kanske Maldiverna inte är resmålet för dig. Eller så är det precis vad du behöver. Här är det nämligen svårt att undkomma den totala nedvarvningen som du bara kan få på en öde ö. Du slutar snabbt kolla på klockan – på riktigt. Kanske är det därför Maldiverna är det självklara valet för många nygifta par på bröllopsresa. Men lugnet och den bekymmersfria stämningen lockar också fler och fler barnfamiljer. Och om du trots allt vill ha lite variation i semesterkoman så arrangerar hotellen utflykter för till exempel snorkling, dykning, delfinsafari eller besök till andra öar.

Inte bestämt dig än?

Om du är ute efter en-gång-i-livet-upplevelsen som är det närmsta man kan komma att bo på en öde ö, med alla må-bra-bekvämligheter som hotellen erbjuder, då ska du resa till Maldiverna. Res till Mauritius om du vill sträckläsa deckare på stranden men ändå vill kunna åka på upptäcksfärd, om andan faller på.

Mauritius

Yta: 2 040 km²
Befolkning: 1 331 115
Språk: Kreol, engelska och franska
Valuta: Mauritiska rupier (MUR)

Maldiverna

Yta: 298 km²
Befolkning: 359 008
Språk: Dhivehi
Valuta: Maldivisk rufiyaa (MVR) och USD

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07