Mamma Mia! Vilken ö? Vi vet var filmerna spelades in.

2018-07-02
Emily G.
Den 20 juli har den andra Mamma Mia-filmen äntligen premiär i Sverige. ”Mamma Mia! – here we go again” kommer cirka 10 år efter första filmen. Då spelades filmen in i Grekland och de vackra scenografierna med glittrande hav och dramatiska klippor fick både en och annan att boka en resa i filmens spår. Så vart styr kosan denna gång?

Båda Mamma Mia-filmerna utspelar sig på den fiktiva grekiska ön Kalokairi. Stjärnorna Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth och Amanda Seyfried får konkurrens av de vackra omgivningarna. Abba fans och grekofiler minns den rangliga bryggan, färgskalan och svala stenhusen från första filmen. I verkligheten finns det tyvärr inget Kalokairi. Ön där filmen spelades in heter Skopleos men den finns flera öar i Grekland med Mamma Mia-känsla och den nya filmen spelades in nån helt annan stans.

Grekisk Mamma Mia-känsla

För samma grekiska feeling som i första Mamma Mia-filmen kan vi rekommendera de mindre resmålen i den grekiska övärlden. Korfu har t ex gröna kullar och berg som påminner om Skopelos. Hyr bil och upptäck sömniga små byar som Sinarades och Kinopiastes.

Korfu, Grekland
Är det bryggan från svensexa-scenen i första filmen? Nej den här bryggan hittar du på Korfu. På med simfenor och dansa loss!

Samos är kanske vårt resmål med högst Mamma Mia-faktor. Samos ligger i samma del av Medelhavet som Skopelos, Egeiska havet. Boka boende i den charmiga orten Kokkari för att uppleva vita hus med blå dörrar, mysiga tavernor och småbåtar som guppar på rad. Man kan nästan höra Streep, Walters och Baranski sjunga Dancing Queen...

Mamma Mia i Kroatien

När det var dags att spela in den andra Mamma Mia filmen valde man Kroatien. Och vi kan förstå varför. Kroatien har precis som Grekland charmiga byar, idylliska stränder, pinjeträd och cypresser. Kroatien har dessutom en skärgård med gröna öar i det glittrande havet och som inspelningsplats för den andra Mamma Mia-filmen valde man ön Vis.
Vis är en av Kroatiens mindre kända öar, med en bakgrund som militärbas är det först på senare år som turister börjat upptäcka denna pärla. För att ta dig hit åker du färja från Split, ca 2 timmar. Grannöarna Hvar och Brac ligger lite närmre fastlandet men har samma kristallklara vatten och härliga öliv. Vill du hålla dig på fastlandet, misströsta inte, det är minst lika pittoreskt i orter som Tucepi och Igrane.

Förresten är det inte bara Mamma Mia som spelats in i Kroatien. Delar av Star Wars: The Last Jedi är inspelad här liksom Game of Thrones. Så skynda dig att resa till Kroatien du med. Har du tur springer du på en Hollywood-stjärna på jobb, har du otur får du "bara" en resa med härlig Mamma Mia-feeling.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07