Mamma Mia! Vilken ö? Vi vet var filmerna spelades in.

Den 20 juli har den andra Mamma Mia-filmen äntligen premiär i Sverige. ”Mamma Mia! – here we go again” kommer cirka 10 år efter första filmen. Då spelades filmen in i Grekland och de vackra scenografierna med glittrande hav och dramatiska klippor fick både en och annan att boka en resa i filmens spår. Så vart styr kosan denna gång?

Båda Mamma Mia-filmerna utspelar sig på den fiktiva grekiska ön Kalokairi. Stjärnorna Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth och Amanda Seyfried får konkurrens av de vackra omgivningarna. Abba fans och grekofiler minns den rangliga bryggan, färgskalan och svala stenhusen från första filmen. I verkligheten finns det tyvärr inget Kalokairi. Ön där filmen spelades in heter Skopleos men den finns flera öar i Grekland med Mamma Mia-känsla och den nya filmen spelades in nån helt annan stans.

Grekisk Mamma Mia-känsla

För samma grekiska feeling som i första Mamma Mia-filmen kan vi rekommendera de mindre resmålen i den grekiska övärlden. Korfu har t ex gröna kullar och berg som påminner om Skopelos. Hyr bil och upptäck sömniga små byar som Sinarades och Kinopiastes.

Korfu, Grekland
Är det bryggan från svensexa-scenen i första filmen? Nej den här bryggan hittar du på Korfu. På med simfenor och dansa loss!

Samos är kanske vårt resmål med högst Mamma Mia-faktor. Samos ligger i samma del av Medelhavet som Skopelos, Egeiska havet. Boka boende i den charmiga orten Kokkari för att uppleva vita hus med blå dörrar, mysiga tavernor och småbåtar som guppar på rad. Man kan nästan höra Streep, Walters och Baranski sjunga Dancing Queen...

Mamma Mia i Kroatien

När det var dags att spela in den andra Mamma Mia filmen valde man Kroatien. Och vi kan förstå varför. Kroatien har precis som Grekland charmiga byar, idylliska stränder, pinjeträd och cypresser. Kroatien har dessutom en skärgård med gröna öar i det glittrande havet och som inspelningsplats för den andra Mamma Mia-filmen valde man ön Vis.
Vis är en av Kroatiens mindre kända öar, med en bakgrund som militärbas är det först på senare år som turister börjat upptäcka denna pärla. För att ta dig hit åker du färja från Split, ca 2 timmar. Grannöarna Hvar och Brac ligger lite närmre fastlandet men har samma kristallklara vatten och härliga öliv. Vill du hålla dig på fastlandet, misströsta inte, det är minst lika pittoreskt i orter som Tucepi och Igrane.

Förresten är det inte bara Mamma Mia som spelats in i Kroatien. Delar av Star Wars: The Last Jedi är inspelad här liksom Game of Thrones. Så skynda dig att resa till Kroatien du med. Har du tur springer du på en Hollywood-stjärna på jobb, har du otur får du "bara" en resa med härlig Mamma Mia-feeling.