Kroatiens bästa öar – en guide till Kroatiens skärgård

2018-04-30
Towe A
De sista åren har Kroatien seglat upp som ett favoritresemål bland soltörstande nordbor och det är inte svårt att förstå varför. Här väntar kristallklart vatten, mat inspirerad från det italienska köket, bra priser och varma härliga sommarkvällar.

Du har kanske hört om eller besökt kända resmål som Split eller Dubrovnik, men visste du att Kroatiens skärgård också har tusentals öar som är värda att utforska? Många väljer att hyra segelbåt för att resa runt i skärgården, men flera av öarna har också förbindelse med fastlandet via broar. Varför inte öluffa i Kroatiens skärgård på egen hand? Ögonblicket du har väntat på är äntligen här och för att det ska bli lite lättare att planera din semester guidar vi dig här till Kroatiens fem vackraste öar.

Solstrålen Hvar

Hvar är inte bara en av de mest kända öarna i Kroatiens skärgård, den har också flest soltimmar! Den allra mest besökte ön i Adriatiska havet har flera gånger blivit utsedd till en av världens vackraste öar och här hittar du det kristallklara vattnet Kroatien är känt för i kombination med små pittoreska medeltidsbyar. Hvar sägs också vara Kroatiens svar på St. Tropez, och det är här det är feststämning sommaren lång. Ett annat kännetecken för Hvar är doften av lavendel och rosmarin. För dig som reser med barn är Soline i Hvar en bra utgångspunkt. Här hittar du långgrunda stränder, klart vatten och många restauranger att välja bland för både stora och små familjer.
Se alla våra resor til Hvar

Hvar har flest soltimmar i Kroatiska skärgården.

Strandparadiset Brac

En av de mest kända bilderna från Kroatien är den avlånga sandbanken som pekar rakt ut i det turkosblå havet. Det är fantastiska Zlatni Rat, eller Det gyllene hornet som det också kallas. Här är väder och vind avgörande för hur stranden ser ut; en dag ligger stranden åt öst, nästa dag kanske mot väst. Vindsurfare, seglare och barnfamiljer strömmar till Kroatiens kanske bästa strand på ön Brac vilket inte är så konstigt. Se bilden här ovanför så förstår du säkert varför. Brac är också känt för sin lokala olivolja och sin goda mat, bland paradrätterna hittar du lammkotelett. Du tar dig enkelt till ön med färja från Split.
Se alla våra resor till Brac

Romantiska Korcula

Korcula är en otroligt vacker ö omgiven av frodig pinjeskog och medeltidsstaden Korcula är väl värd ett besök. Ön kallas festivalön då flera musikfestivaler tar plats här under sommaren. Varje torsdag i juli och augusti kan du beskåda svärdsdansen Moreska. Korcula är också ett populärt resmål för cykelturister. Här cyklar du genom pinjeskogar och stigar längs med havet.
Se alla våra resor till Korcula

Korcula är ett fantastiskt vackert ställe.

Roliga Lopud

Lopud tillhör ögruppen Elafiti-öarna och kan också nås med båt från Dubrovnik. Detta är en liten, bilfri ö där livet går i lite lugnare tempo. Här finns vackra stränder och kristallklart vatten, som passar perfekt för snorkling och familjevänliga aktiviteter. Över hela ön växer skog, citronträd, vinrankor och örter. En barnvänlig ö med bra förutsättningar om du vill turista med cykel.
Se alla våra resor till Dubrovnik-kusten

Livskraftens ö Lošinj

Lošinj har varit känt som ett hälsomecka i över 100 år. Ön har över 200 soldagar om året och luften är ovanligt ren. Här hittar du vacker skog, klart vatten och läkemedlesväxter. I Veli žal finns en idyllisk sandstrand som är perfekt för barnfamiljer. Lošinj lockar också till sig dykare som vill utforska grottorna och skeppsvraken som ligger utanför ön.

Se alla våra resor till Istrien

Vi hoppas du lärt känna Kroatiens fem vackraste öar lite närmare. Här hittar du fler restips till Kroatien.

Läs mer hos Kroatiens turistkontor.

Liknande inlägg

En guide till Santa Maria

Santa Maria är en färgglad badort på ön Sal i Kap Verde. Här finns härliga hotell, bra restauranger, en lång strand och små butiker. Vad får man då inte missa i denna fina by? Här är vår guide till Santa Maria.
Towe A Towe A 2019-07-15

Citronhajar på Kap Verde

De böjda tänderna och det vassa luktsinnet gör citronhajen till en av havets mest effektiva köttätare. Den här solojägaren har fått namnet från sin gula färg. Medan deras syn sviktar så hittar de byten genom ampuller som registrerar elektriska fält. Människans syn är som bekant ganska bra i dagsljus, åtminstone så pass bra att du enkelt kan få syn på flera av dessa fantastiska varelser runt Kap Verdes kristallklara vatten.
Carl J Carl J 2019-07-11

Bästa utflykterna på Phuket – från kultur till äventyr

Fyll dina sinnen (och ditt Instagramkonto) med nya intryck bortom hotellpoolen. Thailands största ö Phuket är otroligt rik på upplevelser. Här tipsar vi om allt från snorkling till djungelvandring, buddhistiska tempel, matlagningskurs, flowriding och att bada med elefanter.
Astrid S Astrid S 2019-06-18

7 tips på weekendstäder med härliga stränder! (och 2 bubblare)

Att hösten är här betyder inte att du missat chansen att njuta av sol och bad. Du kan nå värmen utan att flyga i flera timmar eller vara borta i flera veckor. Sensommarvärmen finns närmare än du kanske tror. Här är sju städer i Europa där du enkelt kan kombinera en cityweekend med strandhäng.
Hanna P Hanna P 2019-05-29