Sportklättring på Kalymnos

Googla ordet klättring, och snart sitter du och läser om den grekiska ön Kalymnos. Bland sportklättrare har den samma status som Michelinkrogar har för foodies. Varför? Vi har tagit reda på svaret och träffat en expert som själv har hängt som en apekatt under öns överhängande klippor.

Kalymnos har enastående förutsättningar för sportklättring. Klipporna är höga och branta – ofta lodräta eller överhängande. Dessutom består de av den sortens kalksten som bildar många tufor. Alltså droppstensliknade utskott från klipporna som blir naturliga handtag och fotsteg. Men det räcker inte. För att funka för sportklättring måste bergen göras ”klättringsbara” genom massor av manuellt arbete. Det handlar om att skapa klättringsleder där bultar och öglor är monterade på de rätta ställena.

Klättring på Kalymnos – TUI Inspiration
Det är en match mellan dig och berget

Fler än tretusen leder

Och på den punkten är Kalymnos ännu mer unikt. Ett gäng entusiaster från Grekland och Italien har bosatt sig på ön och bultat led efter led i olika svårighetsgrader. Helt ideellt, du behöver inte betala en krona för att dra nytta av deras jobb. Tack vare dessa eldsjälar har Kalymnos i dagsläget 61 olika klättringssektorer med totalt 3 300 leder. Och antalet växer stadigt. Du kan välja mellan svårighetsgrader från 3 till 8, vilket innebär att både nybörjare och gamla rävar hittar utmaningar.

”Jag blev helt såld på Kalymnos”

Martin Collsiöö är min kollega på TUIs huvudkontor, där han jobbar med webbsajtens användarvänlighet. Men han är också inbiten sportklättrare sedan tjugo år. I oktober 2018 reste han för första gången till Kalymnos.

– Jag har provat klättring på massor av platser, berättar Martin, men det här förändrade faktiskt min inställning till hela sporten. Klättringen är extremt lättillgänglig och dramatisk, med långa leder, bra överhäng och enorm variation. På Kalymnos finns utmaningar av en sort som man omöjligt kan hitta i Sverige.

Sportklättrare i möte med bergsget
Oväntat möte mellan människa och get

Fler frågor till Martin

Var bodde ni på Kalymnos?
– På ett litet hotell med studiolägenheter i byn Massouri. Där bor nästan alla, både solturister och klättrare. Längs huvudgatan ligger många mysiga tavernor och barer – men nästan lika många sportbutiker för klättrare.

Hur var vädret i oktober?
– Precis som man vill ha det, sol varenda dag och kring 22 grader.

Vad var det godaste du åt?
– Grillspett med lammkött.

Hur kunde en vanlig dag se ut?
– Frukost på Café Sofranos vid havet. Där finns goda och matiga piroger också, som vi köpte med oss till picknicklunch. Tillsammans med mycket vatten. Sedan behöver man sällan vandra mer än en halvtimme för att komma till sektorn man valt ut för dagen. Under klättringen parar man ihop sig med någon som är på samma nivå – när den ena klättrar håller den andra säkringslinan sträckt. Nivåerna av mjölksyra och eufori stiger helt simultant…

Och sedan kanske man gör kväll rätt tidigt?
– Ja, några dansskor var aldrig aktuella. Men efter middagen är det mysigt att varva ner en stund på någon av barerna. Skryta lite, kolla kartor inför morgondagen och jämföra sina mobilfilmer. Sen sover man som ett barn.

Mer om Martin Collsiöö

Ålder: 35 år
Bor: Huddinge, söder om Stockholm
Jobb: UX Lead på TUIs huvudkontor
Familj: Fru och två barn i åldrarna fem och tre
Favoritresmål: Överallt där det finns berg att klättra på – Tonsai i Thailand är svårslaget om man vill klättra men även göra saker man gör på en vit strand
Film jag sett flest gånger: You Tube-filmen där Chris Sharma klättrar på ”Realization” i Frankrike – världens första genomförda klättring på en led med svårighetsgrad 5.15 (9a+)
Favoritapp: Mobilt Bank-ID

Fotnot: Här kan du läsa mer om klättring i Tonsai, Thailand

Hur gör jag om jag själv vill börja klättra?
– Sporten växer snabbt och nuförtiden finns det kurser i alla större städer. De flesta börjar inomhus i ett klättergym. Där kan man som ett första steg ta grönt kort, som innebär att man har lärt sig grunderna för säkerheten – knopar och säkring.

Är sporten dyr?
– Inte så farligt jämfört med mycket annat. Det du behöver skaffa är långa klättringsrep, sele, klätterskor och quickdraws (en sorts karbinhakar som man säkrar sig med, reds anm). Jag kan gissa att ett helt okej grundpaket går på 4–5 000:- och med det klarar man sig länge.

Har du inte tröttnat efter 20 år?
– Faktiskt inte, snarare växer passionen. Det sköna med den här sporten är att man hela tiden kan tävla med sig själv och ”stiga i graderna” rent bokstavligt. Bara att ta steget från 5+-leder till 6a-leder kräver många timmar och mycket svett.

När ska man klättra på Kalymnos?
– Början och slutet av säsongen är bäst, mitt i sommaren är det alldeles för varmt.

Kommer du att återvända?
– Självklart. Nästa resa är redan bokad, vi sticker i vår.

Lite snabbfakta

  • Kalymnos finns med på de flesta topplistor över Europas bästa klättringsplatser, tillsammans med bland annat Frankenjura i Tyskland, Alicantekusten i Spanien, ön Portland i Storbritannien, Fontainbleu i Frankrike och svenska Västervik.
  • De 61 klättringssektorerna på Kalymnos har fantasifulla namn som Profeten Elias, Jurrasic Park, Belgian Chocolate och Je t’aime.
  • Svårighetsgraderna i sportklättring följer en skala 1–10, men med tillägg av bokstäver och plustecken. Spannet för avancerade klättrare går till exempel i stegen 6b+ – 6c – 6c+ – 7a –7a+.
  • Vill du veta mer om Kalymnos klättringsleder finns detaljerade beskrivningar på klättringssajten 27 Crags.

Så reser du till Kalymnos

Från början av maj till mitten av oktober har TUI paketresor med charterflyg. Eftersom Kalymnos saknar internationell flygplats landar du på grannön Kos varifrån du fortsätter med båt. Det betyder att den som vill lätt kan kombinera en vecka på Kalymnos med en vecka på Kos.

Här läser du mer om TUIs resor till Kalymnos »

Bildspel från byn Massouri på Kalymnos