Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.

Kanarieöarna, denna ögrupp och tillflyktsort för soltörstande själar, väster om Västsahara och söder om Madeira, har tjänat som paradis under flera decennier. Och intresset fortsätter att vara högt. Öarnas position på kartan ger dem en säregen och unik natur. Som en hel kontinent komprimerad på respektive ö, ungefär. Vare sig du planerat resan långt i förväg eller är ute efter att knipa en sista minuten-resa, så kan du få nytta av våra tips här.

Att göra på Gran Canaria

Vackra sandstränder, bra badmöjligheter och massvis av fina hotell runt hela ön gör möjligheterna många. Här finns både storstaden Las Palmas med den gyllene Playa de las Canteras i norr, och Maspalomas vackra sanddyner intill Playa del Ingles i söder. Den äventyrlige blir snabbt förälskad i öns mittpunkt med sin kuperade natur, storslagna vyer från öns topp Pico de las Nieves. I närheten ligger givetvis även de historierika byarna Teror och Artenara. Det bästa är att det bara tar en timme tvärs över hela ön med buss eller bil, vilket gör att du hinner se mycket på begränsad tid.

Bästa hotellen på Gran Canaria

Vill du bo kungligt med nyrenoverade rum, rymliga pooler och All Inclusive som ingår? Då är RIU Vistamar vid Amadoresstranden i Puerto Rico din grej. I samma stad kan du få en minst sagt unik upplevelse i hotellet The One, där varje lägenhet har privat terrass och pool. Gott med svängrum får du givetvis också i klassikern Revoli Playa.

riu vistamar tui gran canaria
Rymligt poolområde på RIU Vistamar vid Amadoresstranden.

Resa med barn och familj

Reser ni ett större sällskap eller med barn och familj? Radisson Blu Resort & Spa Mogan är ett högklassigt familjehotell med flera pooler, barnklubb, gym och spa. Reser du med mindre plånbok är Africana ett utmärkt och strandnära val vid Playa del Ingles.

Shopping och krogliv på Gran Canaria

Citypuls, shopping och krogliv får du naturligtvis mest av i öns storstad Las Palmas. Cantur City Hotel ligger mitt i stan, bara 50 meter från stranden och drygt tio minuter till stans bästa glasställe: Heladeria Peña la Vieja!

Topptips på Teneriffa

3 718 meter, så högt är berget som blickar över Teneriffa och dess grannöar. Det är en svårslagen upplevelse att besöka Teide och gå längs med de dammiga, stigarna av gammal lava medan du tänker på svunna tider och allt som hänt just här. Ta också en titt på det marina livet runt ön. Utanför Costa Adeje och Los Cristianos är en av de tre bästa platserna i världen att se djur som delfiner och kaskelotter på.

Bara 30 kilometer därifrån ligger Playa de la Arena med bland annat Siam Waterpark. Här finns mängder av vattenrutschkanor anpassade för både stora och små, vilket gör det kul för hela familjen!

Lyxhotell på Teneriffa

Är du ute efter lyx och komfort på riktigt är Botanico & The Oriental Spa Garden ett toppval. Både kungligheter och expresidenter har varit här, och det är inte för inget. Spa-avdelningen är i världsklass, liksom rummen och servicen. På tal om högklassig service, RIU Buena Vista i Playa Paraiso är ett omåttligt populärt hotell och det finns många skäl även till det. Ett paradis för poolälskaren och All Inclusive som ingår.

Botanico & The Oriental Spa Garden tui teneriffa
Lyxiga vyer från Botanico & The Oriental Spa Garden på Teneriffa.

Vuxenhotell och lugn atmosfär

För de som vill ha vuxen atmosfär, i ett område där populära Los Cristianos och Playa de las Americas möts, är Saint George ett bra alternativ. Helt barnfritt är det inte, utan då är det bättre att söka sig till närbelägna Vanilla Garden där åldersgränsen är 18. Blue Star Marylanza Suites & Spa erbjuder möjlighet till en aktivare semester, med Teneriffas bästa fitnesscenter och gångavstånd till golfbanor. När pulsen lagt sig passar det utmärkt med ett besök i hotellets spa, ett av öns absolut bästa.

Resor med TUI till Gran Canaria och Teneriffa

Du kan resa till de flesta destinationerna på Gran Canaria och Teneriffa året om. Ännu fler finns att välja på under vinterhalvåret. Då går även våra bekväma charterflyg dit. Trevlig resa!