Fira Loy Krathong i Thailand

Loy Krathong är en ljusfestival som firas i Thailand varje år i november vid fullmåne, i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Flytande blomsterlyktor skickas ut på floder, kanaler och dammar.

Loy Krathong firas i början av november och är en ljusfestival. Vilken dag festivalen går av stapeln beror på när det är fullmåne i den thailändska månkalendern. Festivalen sammanfaller med när regnperioden är slut och du skickar iväg blommor med ljus och rökelse i vattendrag för att hylla vattnet. Du ber om lycka och välgång inför det kommande året.
En krathong är en liten båt, oftast gjord av bananblad, som formas som en lotusblomma. I båten lägger du blommor, ljus och rökelse och skickar iväg den i vattnet där du bor.

lykta loi krathong
En lykta att släppa i floden under Loy Krathong.

Loy Krathong firas över hela Thailand och har du möjlighet tycker jag verkligen du ska uppleva denna ljusfest som inte kan jämföras med något annat. Jag har firat Loy Krathong på flera olika platser i Thailand och här kommer några favoriter.

Loy Krathong i Chiang Mai

Chiang Mai är ett av de mest populära ställena att fira Loy Krathong så boka hotell i god tid för att delta i detta firande. Hela staden görs om till en ljusfest, överallt hänger lyktor och det hela är väldigt storslaget. Jag släppte ned min lykta i floden Ping och promenerade sedan upp till torget där tusentals personer skickade upp ljuslyktor mot himlen. Ett skådespel jag aldrig kommer att glömma!

Chiang Mai har säkerligen den största firande av denna ljusfestival.

Loy Krathong i Bangkok

Eftersom Bangkok är en riktigt stor storstad firas det rejält här på många olika platser. Jag har firat i Lumpini Park och också vid Asiatique där det största firande sker. De flesta hotell som ligger vid floden Chao Praya har Loy Krathong-firande och sänker ned lyktor i floden med hjälp av små håvar.
Eftersom alla Bangkokbor vill fira detta så gäller det att vara ute i tid, räkna med bilköer och undvik taxi och använd dig istället av skytrain och tunnelbana.

loy krathong
Bangkok bjuder på riktigt ljusfestival i flera delar av staden.

Loy Krathong på Phuket

På Phuket firar de flesta stora hotell Loy Krathong och många låter gästerna vara med och göra sin egen lykta. Det absolut största firande för lokalbor (och turister) sker vid sjön Nai Harn där lyktor släpps ned, matvagnar står uppställda och det bjuds på underhållning i form av dans och musik.
Även längs med stränderna Kata och Karon är det stort firande och lysande lyktor åker upp mot skyn.

lykta loy krathong
Många skickar upp dessa vackra lyktor under Loy Krathong.

Loy Kratong i Krabi

Precis som på Phuket firar de flesta större hotell i Krabi också denna festival. Vill du delta i ett större firande rekommenderar jag dig att åka in till Ao Nang eller Krabi Town där det är festivalstämning kvällen lång.

Koh Lanta är det i Old Town som gäller där festivalen firas stort med lyktor, undehållning och massor av god mat.

TUI erbjuder resor till många olika delar av Thailand, hitta alla resor här.