Njut av jul utomlands

Drömmer du om jul utomlands, att fly stressen här hemma och resa till varmare breddgrader eller kanske en storstad? Du är inte ensam. Ressuget är alltid stort kring jul och nyår och till exempel så ligger antalet bokade resor till Kanarieöarna i år 10 procent över mot vad de gjorde under samma period i fjol.

Det är många som väljer att resa bort över jul. Kanske älskar du allt med julen och väljer att ta med dig det utomlands, eller så vill du bara komma bort från allt och uppleva något annat. Kanske är det shopping i London eller Paris som står högst upp på din önskelista eller så har du siktet inställt på palmer och sandstrand i Thailand?

Hur som helst, att resa bort över jul eller nyår på en varm plats eller i en stad kan vara både härligt, spännande och annorlunda. Elin Sundh är en av alla svenskar som väljer att fly till solen över julen tillsammans med sin man och parets två små barn. Resmålet är Teneriffa. Hon säger:

Vi kommer att packa med några små julklappar till barnen som de får öppna på julafton. Sen blir det förhoppningsvis sol och bad resten av dagen. Istället för julmiddag väljer vi en trevlig restaurang med barnens favoritmat.

Kanarieöarna och Thailand toppar listan

Populära resmål över jul och nyår brukar vara Gran Canaria, Thailand, Teneriffa och Mexico, men för tjugosexåriga Sabina Granath går resan till Canggu på Bali. Det är inte första gången hon och hennes familj väljer att komma bort från julstressen här hemma.

Mina föräldrar är egenföretagare och julen har alltid varit en stressig period för dem. Jag tycker det är skönt med miljöbyte och att få lite UV-ljus när solstrålarna lyser med sin frånvaro, säger Sabina som förutom föräldrarna tar med sig både pojkvän och syster.

Men något klassiskt julbord blir det inte.

Vi brukar inte direkt fira julafton utomlands, som mest säger vi kanske god jul, skålar med en öl och äter en god middag vid stranden.

Ulrica Stjernqvist är en annan som firar julen utomlands i år. Då hon har sin partner i Madrid, reser hon dit för att fira julen ihop med henne.

Själva julafton kommer vi att fira tillsammans med våra nära vänner, strax norr om Madrid. Jag kommer inte ta med mig någonting särskilt från julen här hemma i Sverige, eftersom att man firar julen på liknande sätt i Spanien. Det enda jag försöker få in vad gäller julmat är sillen, säger hon.

Några tips på platser där du kan fira jul

Julpynt i London

– Är du i London är Winter Wonderland i Hyde Park ett tips. Varje år förvandlas den berömda parken till ett magiskt sagoland och en folkfest uppstår mitt i stadens hjärta. Väldigt känt är också julpyntet på Regent Street och i kvarteren kring Carnaby Street som du kan njuta av medan du shoppar. Även den mysiga julmarknaden i Covernt Garden, där du hittar granen som Norge skänker varje år. Du bör heller inte missa Harrods julskyltning eller Liberty London, varuhuset där julen börjar redan i september. De har till och med en egen realitysåpa, om livet på varuhuset kring jul.

Juldekorationer utanför Harrods, London - Inspiration från TUI
En klassiker är julpyntet som varuhuset Harrods bjuder på.
Fira jul i London - Inspiration från TUI
Alternativa juldekorationer i kvarteren runt Regent Street och Carnaby Street.

Jul på klassiska Gran Canaria och Kanarieöarna

Perfekt för dig som inte vill resa så långt men ändå uppleva en härlig mix av sol och bad, värme och tomtar. Här kan du ta med familjen på ett ”klassiskt jul"då de flesta hotell brukar anordna väldigt uppskattade julmiddagar och nyårsfester.

Upplev en fantastisk jul på Madeira

Madeira är så mycket mer än blommor och levador. Åker du hit under jul och nyår möts av en helt magisk julstämning då hela staden Funchal praktiskt taget är smyckad från topp till tå. Och då på ett väldigt stilfullt och jullikt sätt – en fröjd för ögat. På nyår kan du vänta dig en riktigt härlig feststämning. Världens kryssningsfartyg för stopp här för att delta i firandet. Madeira bjuder på allt från ett behagligt klimat, härliga marknader till restauranger och barer i toppklass. Vad sägs till exempel om att fira juldagen med afternoon tea på lyxiga Reid´s Palace med utsikt över staden och Atlanten.

Fira jul och nyår på Madeira - Inspiration från TUI
Glittrande vy över staden Funchal på Madeira i solnedgång. En fröjd för ögat.

Julsightseeing i New York

I denna pulserande storstad kan du verkligen få uppleva julpyntning delux, som till exempel den klassiska granen vid Rockefeller Center. Att åka droska eller skridskor i Central Park är förmodligen en av de mest mysigaste sätten att uppleva New York på under helgerna. Eller fönstershoppa vid Macys och Bloomingdales. Vad du än vill få ut av din New York-vistelse lär du inte bli besviken. Empire State Building, Frihetsgudinnan och Brooklyn Bridge i all ära – men den största sevärdheten är ändå staden i sig.

Fira jul och nyår i New York - Inspiration från TUI
Vad du än vill få ut av din New York-vistelse lär du inte bli besviken – den största sevärdheten är staden i sig.

Julfirande på klassiska Kanarieöarna

Gran Canaria är perfekt för dig som inte vill resa så långt men ändå vill uppleva en härlig mix av sol och bad, värme och tomtar. Här kan du ta med familjen på ett ”klassiskt julfirande” då de flesta hotell brukar anordna väldigt uppskattade julfiranden, julmiddagar och nyårsfester.

Fira jul bland sanddynerna på Gran Canaria - Inspiration från TUI
Njut av utsikten över sanddynerna i Maspalomas på Gran Canaria i jul.

Jul i Thailand

– För dig som kan vara borta lite längre är Thailand ett populärt alternativ för oss svenskar. Mjuka stränder, snorkling, shopping och ett skönt klimat, ja du hör ju, det blir en härlig kontrast till vad vi har hemma. Sol och bad står lätt i fokus på en Thailandsemester som uppskattas av både stora och små. Och att någon gång få uppleva paketöppning på en strand i solnedgång är kanske inte helt fel.

Fira jul i Thailand - Inspiration från TUI
Vad sägs om att öppna paket på Koh Lantas berömda strand i Thailand?

Julstämning i Paris.

Paris är ett perfekt resmål om du bara vill resa bort över några dagar. Byt ut jullunchen mot något gott att äta på en lokal bistro. Eller en färsk baguette samtidigt som du flanerar längs Champs Elysees och har hela Eiffeltornet som lyser i alla möjliga färger i förgrunden. Ta en båttur med Bateaux mouche på Seine. Det anordnas turer både dag som kvällstid. Väljer du kvällsturen är det inklusive middag som du avnjuter medan du åker under de berömda broarna i ett glittrande Paris.

Fira jul i Paris - Inspiration från TUI
Ta en båttur på Seine och avnjut en middag under de berömda broarna i ett glittrande Paris.

Träffa tomten i Karibien?

För dig som vill uppleva en ännu mer exotiskt jul är Karibiens Jamaica, Dominikanska republiken eller varför inte Mexico ett bra alternativ. Turkosblått hav, vajande palmer och kritvita stränder i överflöd. Lägg sen till lite reggae musik, tacos, kokosnötter, sombreros och snorkling i världsklass så har du Karibien i ett nötskal. Kanske så långt bort från en traditionell jul, som vi känner den, du kan komma.

Fira jul i Karibien - Inspiration från TUI
Karibien i ett nötskal. Kanske så långt bort från en traditionell jul man kan komma. Här Dominikanska Republiken.
Fira jul på Jamaica - Inspiration från TUI
Byt ut sill, julskinka och köttbullar mot en klassisk tallrik Jerk Chicken på Jamaica.