Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.

Samtidigt som Blue Star-hotellen tar flera stora kliv mot ökad hållbarhet finns förstås allt ”det vanliga” kvar. Alltså det som har gjort Blue Star till några av våra mest populära hotell, dit många återvänder år efter år. Tänk fina poolområden, lummiga trädgårdar, bra restauranger och rum eller lägenheter med plats för många. Men i den här artikeln skjuter vi in oss på just den hållbara aspekten.

Flicka med badring vid poolen på Blue Star Atlantica Sungarden, Cypern
Bild från Blue Star Atlantica Sungarden på Cypern

Klimatkompenserade resor

Alla Blue Star-hotell ingår i TUIs program för klimatkompensation, som du kan läsa mer om under länken. I korthet betyder det att utsläpp som orsakas av din vistelse kompenseras genom koldioxidsänkande projekt på andra håll i världen. Och reser du med våra egna flygbolag TUI fly eller TUI Airways blir även flygresans utsläpp kompenserade.

Strand där vågor bryter in, sedd ur fågelperspektiv
Det som är bra för naturen är också bra för oss människor

Närodlad mat med grön accent

Blue Star passar dig som vill smaka traktens egna specialiteter (även om morfar fortfarande kan hitta sin schnitzel med brunsås om han absolut vill). Frukt & grönt sticker upp som glada accenter överallt i buffén och det finns en särskild Local Corner. Liksom massor av alternativ för vegetarianer och veganer. Kockarna tänker på hållbarhet hela vägen från inköp av lokala råvaror till att minska matsvinnet så mycket det går.

Matbord på Blue Star Doryssa Seaside Resort
Medelhavsdieten smakar allra bäst... vid Medelhavet! Här Blue Star Doryssa Seaside på Samos i Grekland.

Lokala upplevelser

Varje Blue Star ligger på en egen plats i världen, med egna unika förutsättningar. Det tar hotellen vara på. Vilket av dem du än väljer kommer du att få upplevelser som hör ihop med just det. Det kan vara en naturvandring, en ekologisk örtagård, samarbete med byns skola eller något helt annat. Vad som ordnas på ditt hotell kan du se i vår app 14 dagar före ankomst.

Naturskön vik mellan gröna berg på Mallorca
Den här utsiktspunkten kan du ta dig till på Mallorca, men bara om du går till fots

Så kan du själv bidra

På liknande sätt har varje Blue Star miljösatsningar som bygger på insatser från gäster som kan och vill hjälpa till. Till exempel kan det vara ekonomiskt stöd till en fristad för hotade djur, som du i så fall även själv kan besöka. Eller att frivilliga hjälps åt med att städa stranden under en morgonpromenad före frukost. Och mycket annat, även här kan du läsa mer om just ditt hotell i appen när resan närmar sig.

TUI-guider med skräp som de plockat på en strand på västra Kreta
Nöjda TUI-guider efter städning av en strand på västra Kreta

Hållbarhetscertifierat

Sist men inte minst är vi stolta över att tre av fyra Blue Star-hotell redan är certifierade enligt något av de oberoende internationella systemen för hållbarhet, som Travelife eller ISO 14001. Målet är att alla hotellen ska vara certifierade inom två år. Här kan du läsa mer om hållbarhetscertifiering av hotell