7 kurorter för semester med extra lyx och lugn

2018-03-19
Hanna P
Kurera dig på semestern med gamla anor och goda vanor. Till kurorter har man rest i hundratals år, så helt fel kan det inte vara. Redan de gamla grekerna rekommenderade luftombyte, varma bad och massage för att stärka både kropp och själ. Kurortskulturen finns spridd över hela världen och här kan du läsa om sju sköna ställen där du kan ta det riktigt lugnt och unna dig lite extra omtanke och lyx.

Kanske finns det inga exakta belägg för vilka hälsosamma effekter mineralvatten har. Men att helt enkelt ta sig tid att rå om sig själv kan göra under för vem som helst. Oavsett vad vetenskapen säger, vi kan kalla det för en trevlig bieffekt i alla fall.

Sopot – Polens bästa spa

Sopot är belägen mittemellan Gdansk och Gdynia, på polska rivieran. Rika familjer i Gdansk reste hit redan på 1500-talet (även vikingar hittade hit ännu tidigare men då inte enbart för att kurera sig). Du kan flyga till Gdansk och ta tåget vidare till Sopot (eller göra som vikingarna och ta vägen över Östersjön till Gdansk). Mellan de varma baden kan du promenera bland kastanjer och mullbärsträd i parken som sträcker sig längs med stranden. En perfekt tid att resa hit är i slutet av september, en period som kallas złota jesień (den gyllene hösten), då det kan vara runt 28 grader varmt i Sopot.

Bad-Saarow – Lerbad på bekvämt avstånd från Berlin

I Tyskland kan du anta att om orten har ett Bad i namnet så finns det kurerande källor att doppa sig i. Praktexemplet är väl kanske Baden-Baden. Lite närmare Berlin ligger Bad-Saarow som är Brandenburgs äldsta kurort. Staden ligger vid den vackra sjön Scharmützelsee, och i omgivningarna kan du vandra och cykla. Källorna består av saltvatten och är runt 34-36 grader varma. En behandling som erbjuds är ett välgörande lerbad samtidigt som du badar i månljus.

Bath – Shopping & sevärdheter i klassiska England

Den tyska logiken kan hjälpa dig till viss del även i England, i alla fall leder den dig till staden Bath. Hit tar du dig med flyg till Heathrow (därifrån kan ta buss eller tåg till Bath). Precis som med många gamla kurorter i Europa är det romarna som har varit framme och byggt sina badhus här under antiken. Och har du inte riktigt kommit över Jane Austen-hypen kan du besöka något av de traditionella tehusen eller pröva det som för Austen var en spännande nymodighet; tur över Bath i luftballong. Kanske spottar du din Elizabeth Bentley eller Mr Darcy från högt i det blå.

Mariánské Lázně - tjeckiska ölbad och golf

Det här är Karlovy Varys, eller Karlsbads, trevliga granne. Båda två ligger cirka två timmar från Prag. Mariánské Lázně är en anrik stad som lockat besökare sedan 1300-talet och kan stoltsera med gäster som Chopin och tsar Nikolaj II. För den golfaren har staden också intressant historia – den första golfbanan byggdes redan 1905. Om kombon öl och bastu tilltalar dig kan du nog komma överens med många tjecker. På bryggeriet Chodovar erbjuds en lite annorlunda spa-behandling där du badar i en cocktail på mineralvatten och öl - Prave Pivni Lazne. Tillsammans ska mineralerna och enzymerna bli en mirakelkur för din hy. Badet följs upp med massage och varma vetekuddar. Givetvis kan du, om du vill, njuta av en kall lager under behandlingen.

Kort om kurortens historia:

Ordet spa kommer från staden Spa i Belgien. Till Spas mineralrika källor sökte man sig redan på 1300-talet när man behövde kurera sig eller helt enkelt ladda batterierna. I samband med att konceptet semester blev något som inte bara eliten kunde ägna sig åt började kurorterna växa och öka i popularitet och antal. Många av de äldsta kurorterna har namn knutna till vatten, t ex Vichy i Frankrike och Bath i England. I Sverige är två gamla kurorter Loka och Ramlösa, som moderniserat traditionen att "dricka brunn".

Montecatini Terme – Europas största kurort i Toscana

Det finns gott om kurorter på Amalfikusten och i Toscana. Om du flyger till Florens kan du enkelt ta tåget till en av de äldsta och största kurorterna i Europa – Montecatini Terme. På 1400-talet tillbringade dåtidens läkare mycket tid åt att studera och dokumentera vilka terapeutiska egenskaper ett skönt bad kunde ha. Badhus och spa byggda i Art Nouveau-stil ligger tätt i staden som har en atmosfären som är både avslappnad och traditionell. Du kan kurera dig på spa med den gamla traditionen dricka brunn – det finns olika sorters läkande vatten att svalka dig med i solen.

Loutraki – Vackra stränder nära Aten

Loutraki är perfekt för dig som vill ta en dagstur från Aten till kusten. Här kan du prova den traditionella thalasso-behandlingen. Varmt havsvatten och ler-, sjögräs, och alginpackning i kombination med det stärkande kustklimatet är en riktig dunderkur för att rensa porerna. Vill du ha en paus från avkopplingen kan du besöka Loutrakis kasino, ett av Europas största, för lite sus och dus.

Hakone – Traditionella onsen i Japan

Om du vill ha paus från den pulserande storstaden kan du enkelt ta dig med tåg från Tokyo till Hakone som är välkänd för sina varma källor. På våren blommar körsbärsträden och vid klart väder kan du bada med utsikt mot Fuji, Japans högsta berg, som ligger på andra sidan av Ashi-sjön. Vid sjöstranden står den traditionella Hakone-templet. Många av hotellen och värdshusen har egna källor som mot en inträdesavgift kan besökas även om du inte är gäst där. Du kan också besöka ett av de klassiska badhusen vars vatten kommer nästan direkt från källan (bokstavligt talat).

Ordlista för varma bad:

Loutra-Therma – Cypern & Grekland
Bains & thermes – Frankrike
Terme – Italien
Onsen – Japan
Termas, balneario – Spanien & Mexico
Lázne - Tjeckien
Bad – Tyskland, Schweiz & Österrike
Krynica-Zdrój - Polen
Caldas & termas – Portugal
Hammam – Turkiet

Liknande inlägg

Hotell vid stranden på Rhodos – fem favoriter

Rhodos är den största av Tolvöarna vilket gör den till en av de mest mångsidiga, inte minst när det kommer till alla gyllene stränder du kan besöka. Vi har tidigare tipsat om de bästa utflykterna ön har att erbjuda, men suktar du efter stränder och kristallklart vatten behöver du knappast ge dig av på några längre sådana från våra hotell. Soldyrkaren, badgalningen, fotofantasten och speedo-älskaren, se hit - här är de bästa strandnära hotellen på Rhodos!
Carl J Carl J 2019-05-16

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.
Jakob R Jakob R 2019-05-10

5 veganska recept på TUI Family Life

För oss på TUI är det viktigt att ständigt förnya och förbättra våra buffér på våra hotell. De senaste åren har vi satsat lite extra på fixa riktigt bra vegetariska och veganska rätter som passar hela familjen. Här är 5 veganska recept från våra bufféer på TUI Family Life, de är dessutom glutenfria så alla ska kunna hitta sin favorit i buffén!
Hanna P Hanna P 2019-05-06

7 instagramvänliga hotell att boka i sommar

För mycket folk i bild, pooler som ligger i skugga och träd som skymmer havsutsikten? Dessa familjehotell har perfekta instagramplatser, fortsätt läs för att ta sommarens snyggaste bilder.
Towe A Towe A 2019-05-06