10 botaniska trädgårdar värda en resa

Här är 10 vackra och spektakulära trädgårdar som kommer göra dig grön av avund även om dina fingrar inte är det. Förutom att alla trädgårdar är inspirerande och perfekta för lugna promenader kan du också få svar på vem som var botanikens svar på Indiana Jones, vad i din trädgård som kan ta kål på dig, hur vardagen är för ett bi och vad det var som fick dinosaurierna att matvägra.

En risk med att besöka dessa botaniska trädgårdar är att väl hemma kommer du kanske ge dig ut på en febrig shoppingrunda på närmsta plantage eller trädgårdsbutik.

Från begonior till köttätande växter på Bali

Bali hittar du Indonesiens största botaniska trädgård som med över 21 000 växter tillhörande 2 400 arter låter dig uppleva en stor del av landets frodiga växtrike på en plats. I Kerbun Raya Bali kan du se allt från orkidéer och ormbunkar till köttätande växter. Dessutom har den botaniska trädgården världens största odling av begonior.

Vandra bland trädtopparna på Londons Botanical Gardens

Den botaniska trädgården i Kew, i utkanten av London, består av flera delar. Bara Palm House, världens äldsta bevarade viktorianska växthus är värt ett besök. I samlingen ingår även den äldsta nu levande krukväxten, ett växthus med bara näckrosor samt ett upplevelserum som med ljud och bilder ger dig inblick i vardagen i en bikupa. Dessutom kan du i ett av växthusen ta en skogspromenad uppe bland trädtopparna på 18 meters höjd för att få ett nytt perspektiv i livet och med en fin utsikt mot sydvästra London som en bonus.

Världens farligaste botaniska trädgård i Skottland

Bakom en dödskallepryddgrind i Alnwick Garden väntar dödligt vackra blommor – bokstavligt talat. Hertiginnan i staden Alnwick ville ha en botanisk trädgård med växter som har en intressant historia att berätta. Den oväntade historien är kanske att växterna du kan se här – lagerhägg, stormhatt, fingerborgsblommor och belladonna – är plantor du kan stöta på i din egen trädgård utan att veta att de kan vara dödliga. Ett tips är att du följer trädgårdens riktlinjer – att inte röra eller lukta på några växter – till punkt och pricka. Det har hänt att besökare har svimmat när de varit oaktsamma.

Få Game of Thrones-feeling i Trsteno Arboretum

Strax utanför Dubrovnik hittar du en av världens äldsta botaniska trädgårdar – Trsteno Arboretum. På 1400-talet Adelsfamiljen Gozze begärde att alla skepp som lämnade staden skulle ta med sig frön och plantor från sina resor. Deras plantering var grunden till det som idag är ett kulturarv på ca 255 000 m2 – bland annat två orientaliska platanträd som är över 500 år gamla. De historiska miljöerna passade dessutom utmärkt för inspelning av tv-serien Game of Thrones. Här kan du strosa förbi trädgården damms där grodorna kväker i kör och längs med små slingrande stigar genom lummiga skogsgläntor. Du kan läsa mer om var man spelade in Game of Thrones i Dubrovnik här.

Monets trädgård – en kort tågresa från Paris till Giverny

Från Paris tar du dig enkelt till Giverny och på promenadavstånd från stationen hittar du impressionismens mästare – Claude Monets trädgård. De långa färgsprakande rabatterna och den japanska trädgården ser idag ut precis som den gjorde när konstnären själv strosade runt där för att hämta inspiration. I den japanska trädgården kan du stå på den berömda gröna japanska bron som blev motiv i flera av hans målningar. I inträdet till trädgården ingår även entré till konstnärens hem som nu är ett museum. Under högsäsong är det här ett populärt turistmål så det kan vara en god idé att förboka inträde för att slippa köer.

Dinosaurier och konserter med picnic i Kirstenbosch Botanical Garden

Kirstenbosch Botanical Garden ligger ungefär 13 km utanför Kapstaden och det är enkelt att ta sig dit med bil eller lokalbuss. Trädgården består av noga kultiverade rabatter medan stora delar av området får växa fritt och är hem åt flera olika fåglar och djur. Här växer även den äldsta levande fröväxten – kottepalmen – som man spårat ända tillbaka till tiden då dinosaurierna vandrade på jorden. Paleontologernas teori är att kottepalmens taggiga yttre gjorde att de inte var så värst aptitliga för jätteödlorna och därför finns kvar än idag. Kirstenbosch har dessutom återkommande utomhuskonserter och du kan förbeställa en picnic-korg med sallader, mackor och sötsaker att ha med dig när du njuter av livemusik i solnedgången.

Botanikens svar på Indiana Jones i Florida

Om du söker lite omväxling medan du njuter av det sköna strandlivet eller de fartfyllda nöjesparkerna i Miami och Fort Lauderdale kan en botanisk trädgård vara precis det du behöver. Fairchild’s Tropical Garden är döpt efter botanisten och utforskaren David Fairchild. Under 1930-talet reste han världen över och tog med sig över 20 000 olika arter hem till USA, bl a mango, persikor, pepparrot och körsbär. Än idag är mycket av du ser i trädgården det som Fairchild själv planterade. Under åren har man utökat trädgården med en stor fjärilssamling.

Shakespeare, rosor och gröna rum i New Yorks Brooklyn Botanic Garden

Den botaniska trädgården Brooklyn Botanic Garden är både ett färgsprakande och historiskt landmärke i New York. Trädgården öppnade sina dörrar redan 1911 och då började man med att återskapa delstatens skogslandskap mitt i staden. Med tiden har fler delar lagts till i trädgården – en japansk körsbärsträdgård, en Shakespeare-del med över 80 växter som nämns i hans pjäser och dikter samt en rosensamling med över 650 olika arter. Här ordnas även konstutställningar och med ett besök stödjer du den ideella verksamheten som hjälper New Yorks invånare att skapa egna gröna rum i vardagen.

Koishikawa-Kōrakuen – ett möte mellan Japan och Kina mitt i Tokyo

Enligt japansk tradition ska trädgårdarna vara en spegling av de naturliga landskapen så här är kanske enda stället där du kan se ett litet risfält i Tokyo. I Koishikawa-Kōrakuen har arkitekten även kombinerat den japanska och kinesiska stilen och det är en av tre bevarade trädgårdar från feodaltiden. Flera små stigar ringlar genom trädgården och det är en som en liten oas i staden även om du kan skymta höghusen över trädtopparna. I november och december börjar träden att skifta i varma färger och ginkoträden får en gyllengul nyans. På våren blir trädgården däremot glatt rosa då körsbärsblomningen är i fullgång.

Paradis för tulpanfantastaster utanför Amsterdam

Den botaniska trädgården Keukenhof i Nederländerna specialiserar sig passande nog på just tulpaner. Trädgården ligger i staden Lisse, mellan Amsterdam och Haag. Om tulpanen är din absoluta favorit är det här definitivt ett måste att besöka. På våren blommar de över sju miljoner lökar och 800 olika sorters tulpaner exploderar i färg.

Tips!

Om du är en trädgårdsfantast kan det vara bra att __boka hyrbil – vissa trädgårdar på listan ligger mer centralt medan andra en bit utanför städerna.