Weekend i Göteborg

Inte behöver man åka särskilt långt för att uppleva sommarkänslan som allra mest. Vad sägs om västerut, till älskade Göteborg? Det händer något med Göteborg på sommarhalvåret. Efter månader i blåst och regn slår det verkligen om, och staden blommar upp som ingen annan plats! Här finns hur mycket som helst att göra, en weekend fyller man lätt med härligheter. Att bara strosa runt och låta stegen föra en dit man hamnar passar utmärkt i Göteborg, stan är inte större än att du kan promenera överallt. Men, vill man vara säker på att inte missa något – låt oss tipsa om våra favoriter till en av Sveriges absolut bästa platser:
göteborg
Göteborgs stadskärna.

Bästa stadsdelarna i Göteborg

Haga

Dessa gamla stenlagda kvarter med vackra låga trähus är ett av de mysigaste områdena i Göteborg idag. En promenad i Haga är ett måste, räkna med bra shopping och trevliga matstopp. Passa på att pausa på något av cafeernas uteserveringar.

Linné

Linnéstaden, eller Linné, andas mer stad än gemytliga Haga. Längs Linnégatans pampiga trädallé samsas både butiker och restauranger – detta är faktiskt en av Sveriges mest restuarangtäta gator. Missa inte att göra avstickare till tvärgatorna också!

Långgatan

Långgatan och Långgårdarna är de gamla hamnkvarteren i Göteborg, som på senare år blivit populära områden för restauranger och shopping. Här återfinns också en hel del gallerier och antikhandlare.

göteborg
Göteborg erbjuder både stora shoppinggallerior och unika mindre butiker.
Staden är perfekt för långa promenader.

Att göra med barn i Göteborg

Liseberg, Nordens största nöjespark, är för många ett självklart stopp i Göteborg. Men för familjer som inte älskar köer, klibbig sockervadd eller sug i magen – vad har Göteborg att erbjuda då?
Massor såklart!

Slottsskogsparken – klappa djur, ha picnic och skoja på lekplatser

Göteborgs mest älskade park är utan tvekan Slottsskogsparken. Här finns stora ytor för picnic och lek, uteserveringar, lekparker och en hel djurpark – allt med fri entré! I Slottsskogens fruktlund kan man plocka både bär och frukt, och på Plikta lekplats – ett av Göteborgs mest populära utflyktsmål - får barnen verkligen sitt.

Trädgårdsföreningen – tropikerna och Alfons Åberg i ett

Efter några timmar i Slottsskogen passar det perfekt att strosa vidare mot Trädgårdsföreningen; en annan grönskande oas mitt i stan. Spana på tropiska växter i det mäktiga Palmhuset, gör ett stopp på Rosenkaféet och ladda batterierna för barnens nästa höjdpunkt – Alfons Åbergs Kulturhus. Ett helt hus fyllt av lek och roligheter, helt i Alfons anda.

Universeum – Nordens största science Centre

Även på sommaren kan ju vädret behöva regna av sig lite. Då brukar det ganska snabbt bli fullt på Universeum; detta 7 våningars vetenskaps-äventyr för hela familjen. Här kan man gå på tur i regnskogen, titta på när hajar matas, lära sig allt om kroppen, ormar, rymden och experimentera i Kemilabbet. Ett tips är att besöka Universeum en solig dag istället, då är det lite lugnare här.

göteborg park
Göteborg har många fina parker.

Bästa baden i Göteborg

Tänk vilken lyx ändå, att man i Sverige kan bada mitt i våra största städer. Så även i Göteborg. Här är bästa tipsen på var man tar sig ett svalkande dopp på en varm sommardag.

Allmäna badet i Jubileumsparken

En perfekt badplats för såväl barn som vuxna. Här finns både sandstrand, en riktigt spektakulär bastu och en flytande pool – mitt i Frihamnen. Sedan 2015 har detta varit öppet och redan blivit en självklar favorit. I sann Göteborgs-anda har poolen såklart fått ett eget smeknamn: Pöl Harbour.

Hovåsbadet – klassiskt klippbad på nära håll

Passa på att uppleva Västkusten på riktigt, genom lite klassiskt klippbad. Med bil tar det bara 15 min att ta sig till Hovåsbadet, som bjuder på både sandstrand och klippbad med badstege. Extra barnvänligt och lättillgängligt på alla sätt och vis.

Smithska Udden – bryggor, klippor och nakenbad

För den som vill ta sig lite längre från stan rekommenderas att ta sig till ”Smitten”, 40 min med kollektivtrafiken. Här kan man bada från bryggor eller klippor, och det finns gott om gräsytor och lekplats. Även nakenbadarna får sitt om man så önskar – här finns även ett särskilt område för naturister.

göteborg
Göteborg är en stad som verkligen levererar på sommaren.

Bästa dagsutflykterna i Göteborg

Floda & Nääs – brukssamhällen i nytappning

I brukssamhället kring Floda och Nääs är ledorden ekologiskt och närodlat. I gamla rustika lokaler huserar idag flera cafeer och restauranger, och på Nääs Slott i Slottsparken kan man få en guidad tur genom slottets 1800-talsmiljöer. Besök Nääs Fabriker, ett helt område som fått ett rejält uppsving och omfattar ett populärt hotell, restauranger, butiker och caféer. Den hantverksintresserade bör också besöka butiken Slöjd- och Byggnadsvård, som dessutom inrymmer en riktig verkstad i Mulle Mecks regi, bäst lämpad för barn i mellan 4 och 10 år.

Marstrand – Sveriges mesta segelparadis

Den välkända ön Marstrand går faktiskt att besöka över en dag. Lämna bilen och ta färjan över till denna klassiska segel-metropol. Högst upp på ön tronar Carlstens Fästning från 1600-talet, och under promenaden dit kan man njuta av alla små gränder med vackra hus och trädgårdar. Bland öns mest välkända byggnader hör Socitetshuset och Kallbadhuset. Passa på att bada från någon av klipporna eller bryggorna, medan de små roar sig med att fånga krabbor med håv – något som kan underhålla vilket barn som helst en lång stund. Ta en fika nere i hamnen eller njut av dagsfärska skaldjur på någon av restaurangerna innan ni hoppar på färjan tillbaka.

Hönö – en av Göteborgs största öar

Till Hönö kan man ta sig med buss hela vägen från Göteborgs Centralstation, eller – sommartid – med direktfärja från Göteborg. Hamnen på Hönö heter Klåva och är den naturliga samlingspunkten och där ”det händer” på ön. På Hönö finns allt man kan önska av en skärgårdsö på västkusten. Här kan man bada, åka på fisketur, promenera, äta och dricka gott eller spana efter knubbsälar i området kring välkända Vinga Fyr. Om man verkligen vill hinna upptäcka hela Hönö rekommenderas att hyra cykel och trampa runt i de vackra omgivningarna.

göteborg skärgård
Skärgården utanför Göteborg är en härlig dagsutflykt.
göteborg
Det magiska sommarljuset över Göteborg.