Välj resa med Solkvoten – få mest sol per flygtimme

2017-02-20
Astrid S
Okej, det här är lite nördigt – vi erkänner. Visst finns det annat än bara soltimmar och flygtid som gör ett resmål värt att uppleva. Ändå tyckte vi det var kul när vår resespanare Astrid lanserade Solkvoten – en matematisk beräkning av var du får mest sol per flygtimme. Läs här vad hon kom fram till.

Det var min svärmor Kyllikki som fick mig att ta fram papper, penna och miniräknare. Hon älskar sol men inte långa flygresor. Då slog det mig att man borde kunna räkna ut en formel för den ultimata kombinationen av mycket sol och kort resa. Det jag gjorde var helt enkelt att ta reda på antalet soltimmar per dag i juli månad för tio stora resmål. Och sedan dividera med flygtiden. Et voilá – Solkvoten var född!

Kroatien på första OCH tredje plats
Som du ser i topplistan nedan vann Kroatien solklart (ursäkta vitsen). Eller närmare bestämt resmålen på den kroatiska halvön Istrien, där flyget landar i Pula bara två och en halv timme efter take-off från Sverige. Väljer man södra Kroatien och Makarska-rivieran, med flyg till Split, räcker Solkvoten till en delad tredjeplats. Däremellan har den vackra italienska ön Sardinien klämt sig in.

Mest sol i Grekland
Som du förstår är det här bara ett av många sätt att mäta – ta det inte på alltför stort allvar. Men en poäng med topplistan är också att den ger en överblick av soltimmar och flygtider för de största resmålen runt Medelhavet. Du kan till exempel se att det är på de grekiska öarna som solen lyser allra mest i juli månad. Men också att du kommer till Bulgariens riviera på endast tre timmar. Vad som passar bäst för dig kan bara du själv avgöra.

Topplista – Solkvoten i juli

 1. KROATIEN (ISTRIEN)
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 2 tim 30 min – Solkvot: 4,0

 2. SARDINIEN, ITALIEN
  Soltimmar/dag: 12 – Flygtid: 3 tim 20 min – Solkvot: 3,6

 3. KROATIEN (MAKARSKA-RIVIERAN)
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 2 tim 55 min – Solkvot: 3,4
  +
  KOS, GREKLAND
  Soltimmar/dag: 14 – Flygtid: 4 tim 05 min – Solkvot: 3,4
  +
  RHODOS, GREKLAND
  Soltimmar/dag: 14 – Flygtid: 4 tim 05 min – Solkvot: 3,4

 4. BULGARIEN (SVARTAHAVSKUSTEN)
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 3 tim 00 min – Solkvot: 3,3
  +
  MONTENEGRO
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 3 tim 00 min – Solkvot: 3,3

 5. MALLORCA, SPANIEN
  Soltimmar/dag: 11 – Flygtid: 3 tim 40 min – Solkvot: 3,0
  +
  SICILIEN, ITALIEN
  Soltimmar/dag: 11 – Flygtid: 3 tim 40 min – Solkvot: 3,0

 6. KRETA, GREKLAND
  Soltimmar/dag: 12 – Flygtid: 4 tim 05 min – Solkvot: 2,9

Fotnot till topplistan

Flygtiden är beräknad från Stockholm-Arlanda. Det genomsnittliga antalet soltimmar per dag i juli månad har hämtats från Weather2travel.com.

Tänk på att uv-strålningen blir mycket starkare när man reser söderut. Använd hög solskyddsfaktor och dra er undan i skuggan när solen står som högst.

Liknande inlägg

En guide till Santa Maria

Santa Maria är en färgglad badort på ön Sal i Kap Verde. Här finns härliga hotell, bra restauranger, en lång strand och små butiker. Vad får man då inte missa i denna fina by? Här är vår guide till Santa Maria.
Towe A Towe A 2019-07-15

Citronhajar på Kap Verde

De böjda tänderna och det vassa luktsinnet gör citronhajen till en av havets mest effektiva köttätare. Den här solojägaren har fått namnet från sin gula färg. Medan deras syn sviktar så hittar de byten genom ampuller som registrerar elektriska fält. Människans syn är som bekant ganska bra i dagsljus, åtminstone så pass bra att du enkelt kan få syn på flera av dessa fantastiska varelser runt Kap Verdes kristallklara vatten.
Carl J Carl J 2019-07-11

Palats i Istanbul - 6 tips

I flera hundra år levde de ottomanska höjdarna i lyx få kan drömma om, sida vid sida med kammartjänare, präster och älskarinnor. När du promenerar i de färgglada flyglarna med intrikata och utsmyckade ornament får du en inblick i hur de levde och verkade. Här är en guide till Istanbuls bästa palats!
Carl J Carl J 2019-06-20

Världens minsta flygplatser

Glöm VIP-lounger, vindlande korridorer till olika byggnader och dussintals restauranger samt pop-up butiker... på världens minsta flygplatser får du istället nöjet att landa på ön som har Nederländernas enda vulkan eller besöka en restaurang som fått nya heltäckningsmattor så sent som 2008.
Hanna P Hanna P 2019-06-11