2017-02-20

Välj resa med Solkvoten – få mest sol per flygtimme

Okej, det här är lite nördigt – vi erkänner. Visst finns det annat än bara soltimmar och flygtid som gör ett resmål värt att uppleva. Ändå tyckte vi det var kul när vår resespanare Astrid lanserade Solkvoten – en matematisk beräkning av var du får mest sol per flygtimme. Läs här vad hon kom fram till.

Det var min svärmor Kyllikki som fick mig att ta fram papper, penna och miniräknare. Hon älskar sol men inte långa flygresor. Då slog det mig att man borde kunna räkna ut en formel för den ultimata kombinationen av mycket sol och kort resa. Det jag gjorde var helt enkelt att ta reda på antalet soltimmar per dag i juli månad för tio stora resmål. Och sedan dividera med flygtiden. Et voilá – Solkvoten var född!

Kroatien på första OCH tredje plats
Som du ser i topplistan nedan vann Kroatien solklart (ursäkta vitsen). Eller närmare bestämt resmålen på den kroatiska halvön Istrien, där flyget landar i Pula bara två och en halv timme efter take-off från Sverige. Väljer man södra Kroatien och Makarska-rivieran, med flyg till Split, räcker Solkvoten till en delad tredjeplats. Däremellan har den vackra italienska ön Sardinien klämt sig in.

Mest sol i Grekland
Som du förstår är det här bara ett av många sätt att mäta – ta det inte på alltför stort allvar. Men en poäng med topplistan är också att den ger en överblick av soltimmar och flygtider för de största resmålen runt Medelhavet. Du kan till exempel se att det är på de grekiska öarna som solen lyser allra mest i juli månad. Men också att du kommer till Bulgariens riviera på endast tre timmar. Vad som passar bäst för dig kan bara du själv avgöra.

Topplista – Solkvoten i juli

 1. KROATIEN (ISTRIEN)
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 2 tim 30 min – Solkvot: 4,0

 2. SARDINIEN, ITALIEN
  Soltimmar/dag: 12 – Flygtid: 3 tim 20 min – Solkvot: 3,6

 3. KROATIEN (MAKARSKA-RIVIERAN)
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 2 tim 55 min – Solkvot: 3,4
  +
  KOS, GREKLAND
  Soltimmar/dag: 14 – Flygtid: 4 tim 05 min – Solkvot: 3,4
  +
  RHODOS, GREKLAND
  Soltimmar/dag: 14 – Flygtid: 4 tim 05 min – Solkvot: 3,4

 4. BULGARIEN (SVARTAHAVSKUSTEN)
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 3 tim 00 min – Solkvot: 3,3
  +
  MONTENEGRO
  Soltimmar/dag: 10 – Flygtid: 3 tim 00 min – Solkvot: 3,3

 5. MALLORCA, SPANIEN
  Soltimmar/dag: 11 – Flygtid: 3 tim 40 min – Solkvot: 3,0
  +
  SICILIEN, ITALIEN
  Soltimmar/dag: 11 – Flygtid: 3 tim 40 min – Solkvot: 3,0

 6. KRETA, GREKLAND
  Soltimmar/dag: 12 – Flygtid: 4 tim 05 min – Solkvot: 2,9

Fotnot till topplistan

Flygtiden är beräknad från Stockholm-Arlanda. Det genomsnittliga antalet soltimmar per dag i juli månad har hämtats från Weather2travel.com.

Tänk på att uv-strålningen blir mycket starkare när man reser söderut. Använd hög solskyddsfaktor och dra er undan i skuggan när solen står som högst.

Liknande inlägg

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

Hållbar turism på Kap Verde

De senaste decennierna har besökarna till Kap Verde blivit fler, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Lika långa stränder som somrar och behagligt klimat året om. En ökad mängd gäster har medfört mer avfall, något som vi vill stävja genom TUI Clean & Green-projektet på Kap Verde, ett TUI Care Foundation-initiativ med fokus på avfall, energi och vatten.
Carl J Carl J 2019-09-17

Kanarieöarna för två – stor tipsguide

På Kanarieöarna finns alla ingredienser för en lyckad semester på tu man hand. Det gäller vare sig du reser med din partner, syrra eller tennistränare. Och vare sig ni är ute efter smålyxig avkoppling, nya intryck, kulinariska höjdare eller äventyrssport. Här är tipsguiden som hjälper dig att hamna rätt.
Astrid S Astrid S 2019-09-14

Bangkoks bästa streetfood

Bangkoks gatumat klassas som en av de bästa i världen och det är lätt att förstå varför. I varje hörn står en matvagn, det osar och röker och en doft av fisksås, citrongräs och chili slår emot dig. Fortsätt läsa om du inte vill missa Bangkoks absolut bästa streetfood under ditt nästa besök.
Towe A Towe A 2019-09-06