Vad innebär All Inclusive – intervju med en expert

När du väljer All Inclusive ingår alla måltider och dryck. Men om det kan vara svårt att planera en måltid för fyra personer – tänk dig då att dagligen planera tre bufféer åt hundratals gäster! Därför passade jag på att fråga Angel Rivero som jobbar på Nordotel om hur de säkrar alla favoriträtter och samtidigt bjuder på nya matupplevelser i Bahia Feliz på Gran Canaria.

I vår ”egen” semesterby Bahia Feliz ägs de tre familjehotellen av kedjan Nordotel. De har arbetat tillsammans med TUI i 30 år för att skapa bästa möjliga semesterupplevelse och där är maten en rätt stor bit att sätta tänderna i. Därför passade jag på att ställa ett par frågor till Angel Rivero som varit med på en större del av den resan som TUI och Nordotel gjort tillsammans i Bahia Feliz. Vad innebär egentligen All Inclusive och hur fixar man en riktigt bra buffé åt hundratals gäster?

I din All Inclusive är bra råvaror A & O

På frågan hur man planerar menyn och lagar mat för så många gäster är Angels svar lika enkelt som det är klokt: Råvarorna står alltid i fokus. Det ska vara av god kvalitet och i så stor utsträckning som möjligt produceras lokalt. Med bra råvaror i köken har hotellen kommit en bra bit på vägen till den perfekta buffén.

Dessutom ska det gå snabbt när det gäller maten som serveras på hotellen i Bahia Feliz. Men då snackar vi inte snabbmat. Målet är att minimera tiden mellan att maten tillagats till dess att den hamnar på din tallrik. Allra helst ska du ha chansen att se maten tillagas, berättar Angel. I Bahia Feliz har flera restauranger show cooking-stationer där du själv kan både se din mat grillas och bestämma om du är sugen på medium, rare eller well done.

Vad är show cooking?

Show cooking innebär att hotellets kockar tillagar maten i ett öppet kök eller vid en öppen köksstation i restaurangen. Det kan vara både att du får se hur din omelett tillagas efter dina önskemål eller att kocken lagar varmrätt med fisk eller kött och lägger upp på din tallrik.

I vissa fall kan det även vara så att ditt sällskap får en egen kock till bordet som under hela måltiden finns inom räckhåll ifall ni vill ha en extra portion.

Show cooking på TUI Blue Orquidea
Här är en av show cooking-sattionerna i restaurangerna på TUI Blue Orquidea.

All makt åt folket

Något som man märkt på Nordotel är att intresset för mat har ökat bland hotellens gäster. Många har redan testat mat från olika kulturer och inte vilken mat som helst – bra mat från olika kulturer. Dessutom menar, Angel, så vet dagens gäster exakt vad de gillar och inte gillar i matväg oavsett var de befinner sig. Det sätter extra press på semestermaten och Nordotel vill vara redo att möta dessa förväntningar.

Med hjälp av ”byggstenar” i buffén är tanken att du själv ska kunna styra hur din tallrik ska se ut varje dag. Varje dag finns en god grund med sallader, med eller utan krämig dressing, ostar, massor av grönsaker i olika former, grillat kött och fisk samt pasta. Alla dessa byggstenar kan i sin tur kombineras med olika såser, vinägretten och andra smakhöjare. Då kan varje individuell gäst ”bygga” upp en tallrik som passar just deras smaklökar, berättar Angel på frågan om hur de skapar variation i en buffé som ska avnjutas av både de matglada och de lite kräsnare.

Även nationalitet spelar en roll här. Förutom att råvarorna speglar säsongen så ska också smakerna i buffén spegla hotellets säsong. Beroende på vilken nationalitet majoriteten av gästerna har försöker hotellen även spegla det landets smaker och trender. Dessutom finns det alltid pizza och wok som kan tillfredsställa även den kräsnaste magen. För att inte glömma dessertbuffén som alltid kan rädda dagen.

Med allt detta plus flera temabuffér på kvällarna har Nordotel enkla men effektiva verktyg för att skapa variation och låta dig skapa din egen variation för varje måltid. Bufférätterna ”roteras” också med 14 dagars mellanrum så även om du semestrar i två veckor hoppas hotellets kockar kunna överraska dig varje dag.

Barnbuffé som är både god och nyttig

Tillsammans med TUI har Nordotel satsat på en barnbuffé som är hälsosam men fortfarande smaskens. Allt som är gott behöver inte alltid drypa av onyttigheter (även om onyttigheter är riktigt gott ibland också). Snygg servering är A och O berättar Angel. Frukt och sorbet måste serveras på ett aptitligt sätt för att locka de allra yngsta. Det är då man kan hitta en balans i barnen buffé mellan de klassiska favoriträtterna och samtidigt locka till att prova något nytt för att skapa nyfikenhet och matglädje hos barnen.

Matglada gäster & lokal tradition

Att hitta balansen i barnens buffé mellan favoriträtten och nya matupptäckter gäller även för hela All Inclusive-konceptet på Nordotel. För att göra All Inclusive på Nordotel till något eget och unikt är det lika viktigt att lyfta in det lokala köket.

Angel ser det som hotellens plikt att ge alla gäster, stora som små, både en försmak och ett smakprov på den kanariska matkulturen. I bufférna i Bahia Feliz kan du hitta massor av tapas och i Taverna serveras ett stort urval av lokala rätter.

Men Nordotels främsta specialitet, eller kanske den hemliga ingrediensen, är lite extra omtanke i varje steg av planeringen och matlagningen. ”Each one has their taste. Our job is to try and find different offers adapted to all tastes”, säger Angel.

Vad ingår i All Inclusive?

Det kan skilja sig lite vad som exakt ingår i en All Inclusive. Vanligtvis är det dock alltid dagens tre viktigaste måltider (frukost, lunch och middag) som serveras i en eller flera bufférestauranger. På TUI Blue For Families-hotell i Bahia Feliz serveras måltiderna i restaurangen på Orquidea. Oavsett vilket TUI Blue For Families-hotell du väljer ingår dessutom alltid ett besök i veckan på restaurangen Taverna. I Bahia Feliz serveras tapas och andra typer av smårätter.

Givetvis ingår även kaffe, läsk och andra måltidsdrycker i din All Inclusive samt energihöjare under dagen som snacks, färsk frukt och bäst av allt – glass!

Glass ingår i All Inclusive på TUI Blue For Families
För mycket av det goda KAN vara underbart.