Vad är medelhavsklimat?

Drömmer du ibland om att flytta till ett varmare klimat när vindarna blir svalare och mörkret sakta men säkert börjar smyga sig på här hemma? Många av oss svenskar gillar nog att åka till den del av världen där det är ett skönt och behagligt medelhavsklimat och värmen håller i sig långt in på hösten. Men vad är det då som kännertecknar ett medelhavsklimat?

Medelhavsklimat utmärks av att somrarna är väldigt varma och torra medan vintrarna är mer regniga och milda. Kontrasterna beror på att det kommer in ett högtryck med het luft över det området under sommaren och på vintern går det över till ett mer växlande väder med relativt mycket regn. Som man kan förstå så är medelhavsklimat särskilt typiskt för länder i och runt just Medelhavet, men det finns också andra områden i världen som har medelhavsklimat, till exempel i delar av Kalifornien, Chile, Sydafrika och sydvästra Australien. På sommaren kan temperaturerna runt medelhavet överstiga 35°C. Medeltempen brukar aldrig understiga 22°C.

Malaga TUI

Drömmen om solen

Ibland tänker jag själv på hur det skulle vara att byta min vardag i Sverige mot ett liv i ett varmare land där temperaturen är behaglig året om. Jag drömmer om hur det skulle vara att ha en liten trädgård där jag kan odla frukter och gå ut och plocka mina egna citroner och apelsiner. Vilken härlig tanke! Och tänk att aldrig behöva frysa så där ända in i märgen som man kan göra här hemma i Sverige. Det varma klimatet tänker jag gör livet lite mer bekvämt och socialt, man kan umgås mer utomhus med vänner och familj eftersom man slipper fundera över regn, kyla och vind. Och så alla dofter, ljuset och vacker grönska som gör gott för både kropp och själ.

Tanken är ofta lockande, men än så länge förblir det en dröm och istället unnar jag mig en resa till några av de härliga resmålen med detta behagliga klimat några gånger om året.

citroner malaga tui

Mina favoritresmål med medelhavsklimat

Här är några av mina favoriter jag gärna besöker!

Cypern - en av medelhavets solsäkraste öar

När Sverige är mörkt och råkallt på vintern så är klimatet på Cypern desto härligare! Där är det varmt och skönt under nästan hela året. Ön har ett typiskt medelhavsklimat med torra, varma somrar och milda korta vintrar. Det regnar sällan, det regn som kommer gör det mestadels i nov-mars. Från mitten av maj till augusti är det högsommar med temperaturer kring trettiogradersstrecket. Hösten är varm ända in i oktober och liknar svensk sommar när den är som bäst med en dagsmedeltemperatur mellan 20°C och 21°C i vattnet. Snöfall är väldigt ovanligt och inget man behöver oroa sig för.

Här kan du läsa mer om alla TUIs resor till Cypern >>

Cypern TUI

Malaga – en av Spaniens hetaste städer

Malaga är en riktig pärla på den spanska solkusten! Staden är livlig, full av sevärdheter, strand, shopping och bjuder väldigt ofta på solsken. Solen skiner ca 3000 timmar om året här, vilket innebär hela 300 dagar. Sommaren här sträcker sig från juni till september och under denna tid kan man förvänta sig 11 timmar sol om dagen. Sedan kan molnen börja hopa sig och hösten i oktober och november är fortfarande varm men även rätt blöt.
På vintern är stränderna i Malaga tomma – men det går fortfarande att njuta av solen och dagstemperaturerna kan ofta krypa upp till runt 20°C. Januari är den kallaste månaden, Från mars till maj stiger temperaturerna igen, och himlen blir klarare och det är lika varmt och soligt som på sommaren i Sverige.
Malaga ligger just nu på topplistan över Spaniens hetaste städer så varför inte boka in en härlig weekend redan nu i höst?

Här kan du läsa mer om TUIs resor till Malaga >>

Malaga TUI

Los Angeles - möjligheternas stad

Klimatet i USA varierar mycket beroende var man befinner sig men Los Angeles i södra Kalifornien, och som ligger nära kusten mot Stilla havet, har ett härligt medelhavsklimat. Tack vare det gynnsamma vädret går det bra att resa till Los Angeles året runt, även om det är varmast på sommaren.
Augusti är den hetaste månaden med medeltemperatur på 28°C. Det är som kallast i februari med medeltemperatur på 18°C. Vattentemperaturen är behagligast i september med en temperatur på 20°C. Regnigaste månaderna är december och januari med i snitt 6 regndagar. Los Angeles erbjuder både ett pulserande stadsliv och långa, breda stränder. Och gott om Hollywood-upplevelser, shopping, glitter och glamour. Ja här finns helt enkelt allt!

Läs mer och boka din semester till LA med TUI idag!

Los Angeles TUI