Upptäck Zanzibar – våra tips

I vinter kan du flyga till drömmiga Zanzibar direkt med TUI. Kritvita stränder, palmer, azurblått vatten men också mycket anat härligt att se och uppleva.

Kendwa

Många stränder är fantastiska på Zanzibar, men Kendwa är något speciellt. Här är inte tidvattnet lika markant eftersom det vätter mot väst. Kendwa ligger strax söder om Nungwi, som fortsätter upp till öns norra udde. Kritvit sand, palmer och solnedgångar som är svåra att slå.

beach-drone-image-zuri-kendwa-zanzibar

Mkokotoni

En liten fiskeby på västkusten, som ligger precis avsides vägen mellan Nungwi och Zanzibar Town. Ta en avstickare och försök pricka in en tid när fiskarna är tillbaka med sin fångst. Här pågår en typisk vardag av jobb, tidsfördriv och väntan på tidvatten. Många i byn bor på ön Timbatu som du ser i horisonten.

Antikviteter

I Stonetown, som är den historiska delen av Zanzibar Town gäller det att hålla tungan rätt i mun för att navigera i de gamla gränderna. Här finns både genuina och generiska souvenirer, men också några butiker med tusentals antikviteter i olika skeden av slitage och funktion. Skyltar, gamla trumpeter, små statyer. Allt! Börja någonstans kring Jaw’s Corner - och fråga dig fram.

market-stone-town-zanzibar-tui 9

Boka chaufför och bil för en dag

Det kan vara kul att hyra bil och köra själv, men också ganska krångligt och svårkört. Med en egen chaufför får du inte bara en expert på lerig 4X4-körning, utan också en lokal guide som kan alla småvägar och har vänner i varje by. Du kommer lära dig massor och får en vän på köpet.

Kryddor

En av Zanzibars huvudnäringar är kryddor. Det finns olika ’spice farms’ på hela ön, och hakar du på en ’spice tour’ brukar man hinna med flera stycken på ett par timmar. Här kan du bunkra upp med fint paketerade örter, kryddor, kaffesorter och tevarianter - men det mest magiska är nog att kunna gå runt blad de blad, buskar och växter som faktiskt odlas och skördas för att bli det du köper.

Jozani Forest

I den södra änden av ön ligger ett naturreservat som heter Jozani. Här kan du uppleva äkta regnskog och får dessutom en riktigt intressant promenad tillsammans med någon av parkens volontärarbetrare, som berättar om biotoper och djurliv. Du upplever mangroveträsk, och får stifta bekantskap med den röda Colubus-apan, som bara finns på Zanzibar.

IC - park

Museum

Inne i Stonetown ligger ett bra museum där en av slavauktionerna en gång fanns. Zanzibar var i hundratals år centralort för hela den östafrikanska slavekonomin, och alla slavar skeppades via ön för att skattföras och auktioneras. Muséet är rikt på information och var beredd - det lämnar ingen oberörd.

Strandhäng

Mot dagens slut blir varje strand en stor lekplats för unga och gamla. Det spelas fotboll, volleyboll, springs och badas. Våga dig in i gemenskapen och anslut till valfri match. Känslan är varm och stämningen inbjudande. Det är som att man firar kvällens ankomst med det som främst kännetecknar kulturen på Zanzibar, med glada miner och skratt.

IC - beachfootball

Här kan du få fler tips till pärlan Zanzibar.

Text skriven av Olle Nordell som besökte Zanzibar januari 2020.

Liknande inlägg