Underbara Zanzibar - en liten guide om paradisön

2018-12-25
Emily G.
Zanzibar har några av de härligaste stränderna jag någonsin upplevt! En riktig paradisö med andra ord. Men här finns också en fascinerande stad att upptäcka och spännande naturupplevelser. Läs min lilla Zanzibar-guide här.

Stränderna på Zanzibar

Nästan alla stränder runt hela ön är breda med puderfin, ljus, sand. Dessutom är det relativt oexploaterat så här finns gott om plats och man får verkligen känslan av ett orört paradis. Något som kan vara bra att veta är att stränderna utmed östkusten kan påverkas av tidvattnet. Det betyder att dom är härligt långgrunda när det är högvatten men vid lågvatten försvinner vattnet väldigt långt ut. Här kommer några strandtips:

  1. Kendwa: Underbar strand som också bjuder på fantastiska solnedgångar.
  2. Nungwi: Stranden längst norr upp på ön. Nungwi har lite mer nöjesliv än andra orter på Zanzibar men även här är det av en ganska avslappnad natur.
  3. Paje: En av de mest populära stränderna på sydöstra delen av ön. (Men mindre känt än Kendwa och Nungwi).

Snorkling & dykning runt Zanzibar

Det finns flera bra platser för både snorkling och dykning runt Zanzibar och i dess närhet. Mnemba island är en liten ö strax utanför Zanzibars nordöstra kust dit det arrangeras snorklings- och dykutflykter. Har du tur kan du se både delfiner och stingrockor. Zanzibar är egentligen namnet på en skärgård så det finns fler öar i närheten som också är fantastiska att upptäcka under ytan. Ön Chumbe är ett naturreservat för att skydda korallrevet runt ön, därför är det inte tillåtet att dyka där men snorklingen är desto bättre. I vattnet runt Tumbatu Island kan du se sköldpaddor och sjöhästar.

Stenstaden

Missa inte att besöka Stone Town, den gamla delen av öns huvudort. Här finns gränder med byggnader från 1800-talet, vackert snidade träportar, basarer, moskéer och katedraler. Det märks verkligen att detta varit en korsväg för både afrikanska, indiska, europeiska och arabiska influenser.

Visste du förresten att Freddie Mercury, sångaren in Queen, föddes i Stonetown? Farrokh Bulsara som han då hette bodde här till sena tonåren, då han flyttade till England.

När ska man åka till Zanzibar?

Gillar du allt du läst om denna paradisö? Då är det bara att bestämma när du ska resa. Vädret på Zanzibar är runt 30-gradersstrecket året runt men den torraste perioden är juni till oktober. För oss nordbor som söker sol och värme under vintermånaderna passar Zanzibar även fint november/december till februari/mars. Men nån gång mars-maj infaller öns regnperiod, då det kan komma kraftiga skyfall, dock oftast på eftermiddagarna.

Vill du resa till Zanzibar? Läs mer om TUIs resor till Zanzibar.

Liknande inlägg

Hotell vid stranden på Rhodos – fem favoriter

Rhodos är den största av Tolvöarna vilket gör den till en av de mest mångsidiga, inte minst när det kommer till alla gyllene stränder du kan besöka. Vi har tidigare tipsat om de bästa utflykterna ön har att erbjuda, men suktar du efter stränder och kristallklart vatten behöver du knappast ge dig av på några längre sådana från våra hotell. Soldyrkaren, badgalningen, fotofantasten och speedo-älskaren, se hit - här är de bästa strandnära hotellen på Rhodos!
Carl J Carl J 2019-05-16

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.
Jakob R Jakob R 2019-05-10

Bästa familjehotellen på Cypern

Familjevänliga Cypern är en av Medelhavets mest solsäkra platser. Ön har alla grundingredienser för den perfekta barnresan, med smaker som tillfredsställer även de minsta och mest kräsna gästerna. Vad sägs om stränder, slott och sevärdheter från antiken? Släng med parker, vattenaktiviteter, muséer, båtturer och glass i stora lass. Det räcker för att skämma bort vems om helst. Här kan du kika in de mest familjevänliga hotellen på Cypern!
Carl J Carl J 2019-05-08

Resebloggar som väcker reslust - våra tips

Läser du det här letar du sannolikt efter inspiration till ditt nästa äventyr. Kul! Här listar vi resebloggar som med hjälp av vassa skildringar, fina bilder och lokala tips hjälper oss reseälskare att checka av nästa resmål från vår bucketlist.
Emma J Emma J 2019-05-06