Tysta platser värda en resa

Kontorstjatter, tutade bilar i rusningstrafik, tjo och tjim på stranden… Våra dagar fylls av mycket (o)ljud, både till vardags och när vi reser. Visst är intryck för alla sinnen en del av charmen med att resa. Doften av citrongräs och ljudet av poolplask, väcker många minnen och associationer. Men ibland längtar man efter mer än bara semester eller lugn och ro – ibland behöver man största möjliga tystnad. Följ med på en resa i tystnadens tecken.

Tänk dig en plats så tyst att det är obehagligt. Ett tomt vakuum för hörseln. Det enda som hörs är dina hjärtslag, ditt blod som pumpar runt. Om din mage kurrar känns det öronbedövande men samtidigt dämpat för här finns inget eko. Vi befinner oss i en ekofri kammare. Ett rum designad för att absorbera alla ljudvågor och därmed stoppa ljudets fortplantning. Detta är Microsofts ekofria kammare i Redmond, USA. Rummet används för att testa ljudvolymen från olika produkter. Enligt Guinness rekordbok är detta den tystaste platsen på jorden.

Plats: Microsoft, Building 87, Redmond, USA.

Nästa anhalt på vår tysta resa ligger lite längre söderut. Den enda som hörs här är ljudet av droppar. Dripp dropp, dripp dropp. Dropp. Det svaga ekot hänger kvar länge i den fuktiga luften. När du dyker ner i vattnet studsar ljudet mot de kalla väggarna. Vart befinner vi oss? Jo i en så kallad cenote på Yucatan halvön i Mexico. En cenote är en underjordisk grotta, delvis eller helt fyllda med färskvatten, en del är öppna upptill medan andra är helt stängda. Det finns flera tusen cenotes i Mexico och Tak Be Ha Cenote sägs vara en av de tystaste.

Plats: Tak Be Ha Cenote, Tulum, Mexico.

Mexico har tusentals tysta cenotes
Upplev tystnaden i en av Mexicos tusentals cenotes.

Vi förflyttar oss till en storstad, en världsmetropol rent av. Trots det är ljuden vi hör främst någon som vänder blad i en bok, raspandet av en penna mot papper och försiktiga ljud från folk som tar små klunkar dricka. Någon visar upp en lapp, den andre personen svarar endast med en pekning, ingen pratar. Vi befinner oss på ett tyst café i Tokyo. Hit kommer folk för att dricka te eller kaffe, läsa en bok, skriva eller för att bara få en lugn stund för sig själv. Det kan behövas i denna urbana djungel med fler än 9 miljoner invånare. Besökarna är ofta unga och kommer nästan uteslutande ensamma. Kommunikationen hålls till ett strikt minimum och sker då med skrivna lappar. Det finns mängder av tysta caféer i Tokyo (och Japans alla storstäder). ”Reglerna” kan variera, en del har t.ex. vissa tider då det inte är tillåtet att prata, medan andra insisterar på total tystnad hela dagen. Telefoner är oftast tillåtna, för att surfa på vill säga.

Plats: R-Za Dokushokan Café, Tokyo, Japan.

Nu hörs en kör med syrsor på avstånd. Ackompanjerat av prassel från regnskogen. I övrigt råder lugnet och tystnaden. Doften av rökelse fyller luften. Ibland bryts tystnaden av en lätt klockringning eller ett mjukt men bestämt ”ooommm”. Det är munkarna som mediterar och ber. Vi befinner oss i ett av Thailands största watkomplex, ett tempelområde. Templet Wat Phra That Doi Suthep, eller bara Doi Suthep som det oftast kallas ligger utanför Chiang Mai i norra Thailand. Här kan du, liksom på många av Thailands tempel, prova på tyst meditation, så länge du vill. Frågan är hur länge du klarar?

Plats:

Phra That Doi Suthep, Chiang Mai, Thailand.

Utanför Chiang Mai i Thailand ligger templet Phra That Doi Suthep.
Templet Phra That Doi Suthep utanför Chiang Mai i Thailand.