Thailand eller Mexico – vilket ska man välja?

Att välja resmål för en tropisk vintersemester är inte lätt. Allt ser ju lika lockande ut på bilderna, så hur ska man tänka? Här får du hjälp på traven när vi jämför två av svenska folkets mest älskade semesterländer – Thailand och Mexico – som visar sig ha både likheter och stora skillnader.

Likheterna är uppenbara och förklarar varför just Thailand och Mexico blivit så omåttligt populära. Båda länderna har samma sorts vita palmkantade stränder, samma tropiska klimat, läckra mat och magiska korallrev för snorklare. Men så klart finns skillnader också, inte minst kulturella. Vi jämför ju ändå ett asiatiskt land med ett latinamerikanskt.

Ett enkelt sätt att förstå vad som kan passa dig är att utgå från frågorna här nedanför.

Vad gillar du att äta?

Typisk mat i Mexico: Du som reser med barn kan förstås locka med tacokväll, men förvänta dig inte ”fredagsmys precis som hemma”. Svenska versioner av nationalrätter som chili con carne, tacos, burritos, enchiladas och quesadillas påminner bara avlägset om de mexikanska originalen. Som ofta är kryddstarka och kan varieras i det oändliga med tillbehör som black-eyed beans, råris, sötpotatis, ananas och kakao. I det traditionella köket ingår även många aptitretande grytor, fruktsallader och soppor. Reser du till TUIs paradisö Isla de Holbox får du inte missa att prova den lyxiga fiskrätten ceviche som serveras med dressing av lime, chili och örtkryddor.

Typisk mat i Thailand behöver kanske ingen närmare presentation. Hackade bitar av grönsaker och kött, fisk, fågel eller tofu läggs i en het wokpanna. Under fräsning och omrörning tillsätts smaksättare som lime, citrongräs, ingefära, chili, koriander, fisksås, sesamolja och kokosmjölk. Serveras med nudlar eller ris. Andra typiska rätter är Fried Rice (stekt rispytt), friterade skaldjur och soppor som den klassiska Tom Ka Gai.

Skaldjursrätt från södra Thailand
Skaldjursrätt från södra Thailand

Expertens råd

Tommy Serban är TUIs produktchef för resor till både Thailand och Mexico. Han besöker båda länderna flera gånger om året, och i hans uppdrag ingår att se resmålen med en vanlig sol- och badturists ögon. Så vem kunde vara mer lämplig att förklara skillnaden?
Tommy om Thailand: – Där finns en avslappnad frihetskänsla som man inte hittar någon annanstans. Inga bekymmer, livet är enkelt. De enklaste strandrestaurangerna med spruckna plaststolar kan ha den bästa maten. Och reser man med småbarn, som jag, finns det alltid någon i personalen som kommer fram spontant och vill leka med barnen medan vi föräldrar äter färdigt.
Tommy om Mexico: – Landet är mer välorganiserat, på gott och ont. Man har en stor del amerikanska turister som ställer höga krav på service och ordning. Därför kan man lita på att allt funkar. Bussen kommer i utsatt tid och din bokning på restaurangen blir inte bortglömd.
Tommys råd: – Båda länderna är underbara och vilket man föredrar är nog en fråga om personlig läggning. Många vill återvända en andra eller tredje gång till såväl Thailand som Mexico. Men det är unikt för Thailand att vissa blir så frälsta att de reser dit både tio och tjugo gånger.

Vill du ha All Inclusive?

I så fall är valet solklart. I Mexico är nämligen hotellens All Inclusive av toppklass, åtminstone när du väljer fyr- eller femstjärniga alternativ. Du får inte bara rikliga, varierade och kärleksfullt tillagade bufféer, måltisdrycker och fria drinkar i baren. Utan oftast ingår även en eller flera à la carte-restauranger, minibar på rummet och olika vattensporter som att låna kanoter och segeljollar.

I Thailand har konceptet All Inclusive inte alls slagit igenom på samma sätt, även om det finns att boka som tillval – och då är av bra kvalitet – på TUIs bästa familjehotell TUI Family Life Mai Khao Lak.

All Inclusive, för dig som vill unna dig utan att ta fram plånboken

Vad gillar du att shoppa?

Mexico: I småbutiker på både små och stora resmål kan du köpa konsthantverk inspirerat av mexikansk och indiansk folkkonst. Som till exempel färgglatt mönstrade tyger, dekorativa masker från mayakylturen, keramik, kakel och glas. Stora outlets i både Cancun och Playa del Carmen vänder sig i stor utsträckning till amerikanska kunder och kan ha riktigt bra priser på märken som Nike, Levi’s, Lacoste och Tommy Hilfiger.

Thailand: Både på gatumarknader och i luftkonditionerade gallerior (på de större resmålen) kan du fynda sidentyger, saronger, väskor och guldsmycken med eller utan ädla stenar. Handeln med piratkopierade märkeskläder är fortfarande utbredd även om det inte är något vi kan rekommendera av upphovsrättsliga skäl. Handsydda kläder går att beställa i otaliga skrädderier, räkna dock med att behöva prova flera gånger och vänta mer än en vecka innan allt är klart.

Mexikansk folkkonst inspirerad av högtiden "Dia de las muertos"

Vilka sevärdheter triggar dig?

Mexico: Halvön Yucatan, där TUIs resmål ligger, var centrum för mayafolkets högkultur som blomstrade i flera tusen år fram till den spanska erövringen kring år 1500. I tempelstäder som Tulum, Coba och Chichen Itza kan du se solpyramider, palats, tempel och avancerade hjälpmedel för astronomi och matematik.

Thailand: Thailändska tempel är unika genom att de blandar upp buddhismen med andetro. Både ut- och invändigt är templen en fascinerande explosion av färger och fantasifulla figurer, som avbildar allt från demoner till drakar, gudar och gestalter ur nationaleposet Ramakien.

Sittande Buddha av guld på ön Koh Samui
Sittande Buddha av guld på ön Koh Samui

När reser du och hur viktigt är vädret?

Mexico har i grunden fint väder året runt men risken för regnskurar och tropiska stormar ökar i perioden september–november. I Thailand är det mer generellt på det viset att monsunregnen är fler under sommarhalvåret, men det handlar oftast om intensiva regn på någon timme efter vilka det snabbt klarnar upp. Reser du i perioden december–mars är det lika varmt och solsäkert i båda länderna. Möjligen kan kvällar och nätter vara en aning svalare i Mexico, men då talar vi ändå om behagliga temperaturer kring tjugo grader.

Här kan du jämföra årsgenomsnitt för Thailand med årsgenomsnitt för Mexico.

Nai Thon är en av Phukets mer okända stränder

Vilka naturupplevelser drömmer du om?

Många skulle nog säga att Thailand vinner tävlingen om den mest Instagramvänliga naturen, tack vare sina prunkande regnskogar, gröna berg, nationalparker och unika sockertoppsöar i Phang Nga-bukten (se bilden).

Även Mexico har vidsträckta djungler men de är mer lågväxande och inbjuder inte i samma grad till vandringar. Däremot gömmer den mexikanska djungeln något helt unikt i form av sina cenotes Det är droppstensgrottor inne i kalkstensbergen som har fyllts av sötvatten och ger möjlighet till helt magiska snorklingsupplevelser i konstbelysning. Inget man ska prova på egen hand, men med guide kan det rekommenderas starkt.

Sockertoppsöar i Phang Ngas skärgård i Thailand
Sockertoppsöar i Phang Ngas skärgård i Thailand

Lycka till med ditt val!

Hoppas att punkterna ovan har gett dig ett lite bättre underlag för att välja mellan två av planetens härligaste semesterländer. Även om artikeln blev lång skulle mycket mer kunna sägas. Men när du vill veta mer är det bästa tipset att gå vidare till resmålssidorna och läsa allt om TUIs Thailand här eller allt om TUIs Mexico här. Lycka till och trevlig semester!