Små och stooora snorklingstips världen runt

Snorkling är en fantastisk semesteraktivitet som alla kan testa. Gammal som ung, sjölejon som landkrabba. Här kommer några tips på vart du ska åka om du vill försöka hitta Nemo och Doris.

Snorkling i Medelhavet

I Medelhavet finns inget korallrev men gott om ställen att snorkla på ändå. Cypern med sitt kristallklara vatten passar utmärkt för nybörjare och Kroatien har ofta god sikt tack vare sina vackra klapperstenstränder. Du har till exempel möjlighet att se trumpetfiskar eller om du har riktigt tur, en vitprickig-bläckfisk som gömmer sig i en skreva.

Under ytan världen runt

I Maldiverna bildar grunda laguner skyddande miljöer för unga hajar och rockor. Ibland är mask och snorkel till och med överflödigt, du kan stå i ankeldjupt vatten och se dem plaska precis under ytan.

snorkling tips maldiverna
Liten revhaj i Maldiverna

Stora Barriärrevet är det största korallrevet i världen och kan ses ifrån rymden. Eller upplev det från Googles Underwater Streetview om du föredrar att stanna på torra land.

Enligt många (undertecknad inkluderad) har Röda havet och Egyptens kust världens bästa dyk- och snorklingsvatten. Här är reven inte så skadade från klimatpåverkan och överexploatering som på andra platser världen över. I Röda Havet finns dessutom många fiskarter som är helt unika och inte finns i några andra vatten. Här får du uppleva färgsprakande koraller, anemoner och riktigt stora fiskstim. Nyfikna delfiner är inte heller ovanligt.

snorklingstips delfiner
Tips: I Egypten är chansen stor att du får simma med vilda delfiner.

Thailand är inte bara phad thai och tempel, livet under ytan bjuder på precis lika många intryck. I vattnet kring öarna Koh Lanta, Koh Phi Phi, Koh Similan, Koh Lipe, Koh Surin är snorklingen extra bra.

snorkla i thailand
Snorkling i Thailand.

Simma med valar i väst

Världens största fisk är valhajen. Den kan bli upp till 13(!) meter lång, lika stor som en dragspelsbuss med andra ord. Men då den bara äter plankton är den helt ofarlig för människor och står därför med på mångas ”bucketlist”. På sommarhalvåret samlas de ofta utanför Isla Holbox, Mexico.

Sist men inte minst, havets jättar, valen kan du till exempel se utanför Dominikanska republiken. 10 mil norr om Puerto Plata ligger Silver bank, en grund passage i Atlanten där stora fartyg inte kan färdas. Det är därför knölvalar ofta kan skådas här och kanske får du chansen att försiktigt glida ner i vattnet och snorkla med dem.
Simma lugnt!