2018-05-16

Slow travel – slappna av och upplev mer

Att-göra-listor och tidspress är en del av vår vardag och vi har också en tendens att klämma in så många upplevelser som möjligt under semestern. Slow travel är en filosofi som istället fokuserar på att sakta ner, välja aktiviteter med omsorg och njuta av stunden. Att göra mindre – men faktiskt uppleva mer.

I en värld som snurrar snabbare och snabbare känns det trots allt som om vi börjat stanna upp och reflektera. Fenomen som mindfulness (öva på att vara i nuet), yoga och meditation blir allt populärare – och trenden påverkar vårt sätt att se på resor. Många har stuckit hål på myten om att du får ut mest av resan genom att trycka in maximalt av sevärdheter, träningspass och topplistade restauranger.

”Nu har jag gjort Paris”

För hur mycket ger det egentligen att uppleva en stad som Paris på två dagar? Ta en selfie framför Eiffeltornet, snabbt leta upp Mona–Lisa på Louvren , kuta uppför trappan till Sacré Coeur och ta en kaffe i förbifarten på Café de Flore innan det är dags att dra till flygplatsen.

Kvalitet istället för kvantitet

Begreppet slow travel lanserades i spåren av slow food-rörelsen, som startade i Italien 1986 som en motvikt till snabbmatskulturen. I begreppet slow travel kan man lägga in många aspekter, men grundprincipen är att fokusera på kvalitet istället för kvantitet.

Några nycklar till slow travel

  1. Res långsamt – välj ett ressätt som ger dig tid att reflektera över vart du är på väg, låt själva resan bli en del av upplevelsen.

  2. Stanna längre – ta dig tid att uppleva resmålet på djupet, välj ut en by eller en stadsdel och stanna länge nog för att lära känna den.

  3. Digital detox – koppla ner, slappna av och ta till dig det som händer utan att lägga ut bilder på Instagram hela tiden. Läs mer om hur du kan ta semester från mobilen.

  4. Fokus på hållbarhet och miljö – sträva efter att påverka miljön så lite som möjligt. Leta upp restauranger med lokalproducerat som lagas från grunden.

  5. Lokal kultur – lär känna resmålet genom att nästla dig in i vardagslivet: slå dig ner på ett café eller en kvarterskrog med bara ortsbor, åk lokalbuss, gå på byns marknad, snacka med folk. Tips inför storstadsresan: Spotted by locals.com, med insidertips från folk som bor i staden.

  6. Ta det lugnt och njut av livet och stunden. Friheten att göra ingenting alls är ju faktiskt semester på riktigt.

5 resmål perfekta för slow travel

Gületkryssning i Turkiet
En semester av frihet och avkoppling ombord på en motorkryssare av trä i den turkiska skärgården. På en gületkryssning väljer du själv om du vill göra strandhugg eller bara softa ombord på båten.

Bergsbyar på Cypern
Det genuina Cypern hittar du i Troodosbergen nära Pafos. Nästan varje by är känd för något hantverk eller en speciell frukt. Läs våra tips på vandringar i Troodosbergen och insidertips om byn Arsos.

Vandra eller rid på Menorca
Den gröna ön Menorca har ett tydligt fokus på natur, miljö och det småskaliga. Vandra, cykla eller rid längs stigarna, cami de cavalls, som löper längs kusten.

Eco-lodge i Kap Verde
På ön Boavista i Kap Verde ligger Spinguera eco-lodge – ett hide away med fokus på design, rofylldhet och ekologisk mat. Närmare naturen kan du knappast komma.

Lantgårdssemester på Sardinien
Sardinien, Italiens näst största ö, finns många agriturismo, gårdar där du kan stanna till (eller sova över) och prova mat på närodlade råvaror som tillagats enligt sardisk tradition.

Liknande inlägg

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Dreamliner. Längre resor med mindre utsläpp.

På TUIs längsta flygningar används de mest energieffektiva planen. En Dreamliner drar upp till 20 procent mindre bränsle än andra plan i samma storlek, vilket reducerar utsläppen rejält. Vi har tittat närmare på flyget som i vinter kan ta dig till Thailand, Vietnam, Mexico och flera andra tropiska resmål.
Astrid S Astrid S 2019-10-30

Tips för dig som reser ensam

Tänk att kunna välja resmål, hotell och vad du ska göra på semestern utan att behöva ta hänsyn till någon annan än dig själv. Att resa ensam har många fördelar och är en växande trend. Här har vi samlat ihop hotelltips och svarar på frågor som kan dyka upp när du planerar din resa!
Johanna N Johanna N 2019-09-11

Vad är medelhavsklimat?

Drömmer du ibland om att flytta till ett varmare klimat när vindarna blir svalare och mörkret sakta men säkert börjar smyga sig på här hemma? Många av oss svenskar gillar nog att åka till den del av världen där det är ett skönt och behagligt medelhavsklimat och värmen håller i sig långt in på hösten. Men vad är det då som kännertecknar ett medelhavsklimat?
Ulrica T Ulrica T 2019-08-28