Välj lägenhetshotell på Kreta i sommar

Ibland är det skönt att välja helt själv hur vardagen ska struktureras. Vad, hur och när du ska äta och att på egen hand uppleva naturen och den lokala miljön. När du bor i lägenhetshotell är möjligheterna många. Vi har därför samlat lite inspiration till vad du kan göra på Kreta och listar tre bra lägenhetshotell som passar alla åldrar.

Varför ska du resa till Kreta?

Med en flygtid på bara 3,5 timmar och härligt varmt väder är Kreta ett populärt resmål. Men det är inte bara vädret som är attraktivt. Ön bjuder på läckra matupplevelser, fin natur och stora möjligheter för upplevelser på egen hand.

Hyr bil

Det är en god idé att hyra bil på Kreta. Vägnätet är välutvecklat och du tar dig enkelt från A till B. Skyltar och vägvisningar är tydliga och du kan lätt få en översikt över hur du tar dig runt på ön. Besök till exempel stränderna Elafonissi i syd och Falassarna i väst. Följer du kusten österut från Chania i cirka 2,5 timmar så kommer du till huvudstaden Heraklion. Här finns palatset i Knossos, som var mittpunkten för den minoiska kulturen för många tusen år sedan.

Upplev det lokala köket

Fetaost, oliver, moussaka, souvlaki och gyros – valmöjligheterna är många. Om du reser till Kreta ska du inte missa att uppleva det lokala köket. Här har vi samlat några tips på bra restauranger som ligger i området kring Agia Marina och Platanias.

Astrea

På en bergssida i centrala Platanias ligger restaurangen Astrea, med en fantastisk utsikt över byn och havet. Här kan du äta middag medan du njuter av en vacker solnedgång. Du måste dock ta dig upp för en brant backe för att nå restaurangen. Om du tycker att det låter jobbigt rekommenderar vi att åka bil eller taxi upp.

Nymfi

I Agia Marina, nära Platanias, ligger restaurangen Nymfi, som serverar lokala kretensiska specialiteter, såväl som grekiska och internationella rätter. Deras moussaka är särskilt omtyckt. Restaurangen är välbesökt, så det är en god idé att boka bord i förväg.

Olivi

Närmre Agia Marinas centrum ligger den mysiga restaurangen Olivi. Här serveras traditionell grekisk mat i en gemytlig och lokal atmosfär. Även denna restaurang är välbesökt – förbokning rekommenderas.

Besök Chania

Kör bil själv eller ta stadsbussen till hamnstaden Chania. Här kan du bland annat besöka det arkeologiska museet, som har utställningar från de minoiska och romerska tidsperioderna. Mitt i staden ligger en saluhall där en stor del av den lokala handeln sker. Gå dit tidigt på dagen, då utbudet är som störst och handla allt från färst fisk, frukt och grönsaker till ost, bröd och kryddor. Observera att marknaden är stängd på söndagar.
Även hamnen i Chania är väl värd ett besök. Här kan du vandra längs hamnpromenaden eller njuta av god mat och dryck på någon av de många bra restaurangerna runt hamnen. Om du rör dig upp något kvarter på sidogatorna är priserna oftast betydligt lägre. Staden har också ett stort utbud av shopping, med både lokala och internationella varumärken.

Var ska du bo?

På Kreta finns många bra lägenhetshotell. Här har vi samlat tre hotellförslag, som alla ligger nära bra restauranger, matbutiker och upplevelser.
Nära Chania ligger lägenhetshotellet Christina. Det har en vuxen atmosfär och är ett bra val för dig som vill bo nära både strand och stad. Det tar cirka 20 minuter att gå in till Chanias hamn.

Lägenhetshotellet Christina ligger i stadsdelen Nea Chora, bara ett tiotal meter från havet.
Lägenhetshotellet Christina ligger i stadsdelen Nea Chora, bara ett tiotal meter från havet.

Om du följer kusten västerut kommer du till Agia Marina och familjefavoriten Theo, som har både hotell och lägenheter. Här finns ett fint poolområde och en lekplats för barnen.

Det fina läget på en höjd ovanför byn ger gästerna på Theo en härlig utsikt.
Det fina läget på en höjd ovanför byn ger gästerna på Theo en härlig utsikt.

Lite längre västerut, i Platanias, ligger Castle Suites. Hotellet har en inbjudande atmosfär och fint läge nära strand och restauranger. Ett bra val för semestrare i alla åldrar.

På Castle Suites bor du direkt vid Platanias huvudgata, med mängder av tavernor och barer utanför dörren.
På Castle Suites bor du direkt vid Platanias huvudgata, med mängder av tavernor och barer utanför dörren.