2019-07-03

Sevärdheter i Aten - 10 tips

Aten är en utav de hetaste weekendstäderna just nu, här finns allt du behöver och lite till. Läs våra tips till staden och vad du inte får missa när du reser dit.

I samarbete med Greklands turistbyrå
greecelogo

Många passerar Aten på väg ut till de grekiska öarna. Men vi råder dig till att stanna till i Aten nästa gång och uppleva denna häftiga stad som har något för alla. Här finns fantastisk historia, bra shopping, härligt kulturliv, bra hotell och dessutom närheten till strand. Här listar vi 10 sevärdheter Aten du inte får missa.

1. Akropolis

Självklart hamnar Akropolis etta på denna lista! Akropolisklippan ligger 150 meter över havet och högt över staden. De flesta byggnader uppe på Akrpolis är byggda i marmor och den mest kända byggnaden är templet Parthenon. Här hittar du också det relativt nya Akropolismuseét.

Akropolis
Akropolis är Atens sevärdhet nummer ett.

2. Berget Lykabettos

Lykabettos är Atens högsta kulle och här har du en härlig utsikt över staden. Du tar dig till toppen via en bergbana eller så promenera du på den slingriga stigen och njuter av att se Aten breda ut sig åt alla väderstreck.

3. Ta båten till Pireus

Hoppa på tunnelbanan och åk till den vackra hamnstaden Pireus. Strosa runt i hamnen, titta på de vackra fiskebåtarna och ät skaldjur.

4. Strosa i Plaka

Besök stadsdelen Plaka och gå vilse i den små gränderna som ofta är helt bilfria. Här hittar du restauranger, barer, nattklubbar och cafeér.

Aten
Strosa i Atens mysiga gränder.

5. Agoran

Agoran ligger strax nedanför Akropolis och var en stor marknadsplats en gång i tiden. Här hittar du också Hefaistotemplet, ett av Greklands bäst bevarade tempel.

6. National Gardens

Den här parken är en oas mitt staden. Höga träd, gröna stigar, fontäner, ett litet zoo, lekpark och perfekt för en picknick.

natioanl garden aten
The National Gardens i Aten.

7. Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Här hittar du Greek National Opera, ett vackert bibliotek och en enormt stor park. Café, lekpark, gratis evenemang och en fantastisk vy över Akropolis.

8. Upplev Monastiraki

Monastiraki är Atens äldsta och kanske mest besökta stadsdel. Besök det mysiga torget, takbarer och restauranger och missa inte den härliga loppmarknaden på söndagar. Här hittar du också Varvakios Agora som är en stor inom- och utomhus matmarknad.

9. Brettos destilleri

Här står hundratals färgglada flaskor på rad. Brettos destilleri i stadsdelen Palak är Atens äldsta och här hittar du givetvis ouzo men de gör även egen likör. Här känns det som om tiden stått till och det känns fortfarande litet och intimt.

10. Museum of Cycladic Art

Här hittar du över 3000 föremål av kykladisk konst. Du kan se figuriner och statyer från bronsåldern i alla möjliga former.

aten
Monastiraki i Aten är ett måste.

Liknande inlägg

Nya TUI Blue – mer än ett semesterboende

TUI Blue är vårt nya flaggskepp och finns i tre skepnader – For All, For Two och For Families. Här kommer du närmare resmålet och de du reser med, oavsett när på året det är och vilka du vill ha med dig. TUI Blue är mer än ett semesterboende. Det är en upplevelse i sig.
Hanna P Hanna P 2019-11-07

Topp 9 hemsökta hotell

Om du söker lite extra spänning på en semester, varför inte pröva att bo på ett ordentligt hemsökt hotell? Här har du de 9 bästa hemsökta hotellen – där spökena har lite stil.
Hanna P Hanna P 2019-10-31

Dreamliner. Längre resor med mindre utsläpp.

På TUIs längsta flygningar används de mest energieffektiva planen. En Dreamliner drar upp till 20 procent mindre bränsle än andra plan i samma storlek, vilket reducerar utsläppen rejält. Vi har tittat närmare på flyget som i vinter kan ta dig till Thailand, Vietnam, Mexico och flera andra tropiska resmål.
Astrid S Astrid S 2019-10-30

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18