Sevärdheter i Aten - 10 tips

Aten är en utav de hetaste weekendstäderna just nu, här finns allt du behöver och lite till. Läs våra tips till staden och vad du inte får missa när du reser dit.

I samarbete med Greklands turistbyrå
greecelogo

Många passerar Aten på väg ut till de grekiska öarna. Men vi råder dig till att stanna till i Aten nästa gång och uppleva denna häftiga stad som har något för alla. Här finns fantastisk historia, bra shopping, härligt kulturliv, bra hotell och dessutom närheten till strand. Här listar vi 10 sevärdheter Aten du inte får missa.

1. Akropolis

Självklart hamnar Akropolis etta på denna lista! Akropolisklippan ligger 150 meter över havet och högt över staden. De flesta byggnader uppe på Akrpolis är byggda i marmor och den mest kända byggnaden är templet Parthenon. Här hittar du också det relativt nya Akropolismuseét.

Akropolis
Akropolis är Atens sevärdhet nummer ett.

2. Berget Lykabettos

Lykabettos är Atens högsta kulle och här har du en härlig utsikt över staden. Du tar dig till toppen via en bergbana eller så promenera du på den slingriga stigen och njuter av att se Aten breda ut sig åt alla väderstreck.

3. Ta båten till Pireus

Hoppa på tunnelbanan och åk till den vackra hamnstaden Pireus. Strosa runt i hamnen, titta på de vackra fiskebåtarna och ät skaldjur.

4. Strosa i Plaka

Besök stadsdelen Plaka och gå vilse i den små gränderna som ofta är helt bilfria. Här hittar du restauranger, barer, nattklubbar och cafeér.

Aten
Strosa i Atens mysiga gränder.

5. Agoran

Agoran ligger strax nedanför Akropolis och var en stor marknadsplats en gång i tiden. Här hittar du också Hefaistotemplet, ett av Greklands bäst bevarade tempel.

6. National Gardens

Den här parken är en oas mitt staden. Höga träd, gröna stigar, fontäner, ett litet zoo, lekpark och perfekt för en picknick.

natioanl garden aten
The National Gardens i Aten.

7. Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Här hittar du Greek National Opera, ett vackert bibliotek och en enormt stor park. Café, lekpark, gratis evenemang och en fantastisk vy över Akropolis.

8. Upplev Monastiraki

Monastiraki är Atens äldsta och kanske mest besökta stadsdel. Besök det mysiga torget, takbarer och restauranger och missa inte den härliga loppmarknaden på söndagar. Här hittar du också Varvakios Agora som är en stor inom- och utomhus matmarknad.

9. Brettos destilleri

Här står hundratals färgglada flaskor på rad. Brettos destilleri i stadsdelen Palak är Atens äldsta och här hittar du givetvis ouzo men de gör även egen likör. Här känns det som om tiden stått till och det känns fortfarande litet och intimt.

10. Museum of Cycladic Art

Här hittar du över 3000 föremål av kykladisk konst. Du kan se figuriner och statyer från bronsåldern i alla möjliga former.

aten
Monastiraki i Aten är ett måste.