Se och göra på Menorca – Topp 10

Den gröna ön Menorca verkar trivas fint i rollen som Mallorcas lillasyster. Ön är lite mindre, lite lugnare, lite mer genuin. Men samtidigt finns det överraskande mycket att uppleva på hela skalan från naturvandringar till märkesshopping, gourmetrestauranger, medeltida katedraler och båtturer. Här har du en topplista.

1. Strosa i Ciutadella

Den charmiga medeltidsstaden Ciutadella ligger längst västerut på Menorca och var öns huvudstad fram till en turkisk invasion på 1500-talet. Här kan du pricka av kulturella höjdpunkter som den mäktiga gotiska katedralen och Sankt Nikolas kastell med utsikt över hamnen. Ändå är kanske det bästa med Ciutadella själva den mysiga atmosfären när man strosar i de bilfria gränderna, tar en cortado på något av torgen, kollar båtar i hamnen och besöker den livliga marknaden på Plaça del Pins. Dessutom har Ciutadella många av öns bästa restauranger.

Gränd i medeltisstaden Ciutadella på Menorca
I gamla stan är de flesta gränder bilfria

2. Vandra på ridstigar

Längs Menorcas kust finns över 200 km av fina vandringsleder. De kallas cami de cavalls, vilket betyder häststigar, eftersom de ursprungligen gjordes för ryttare som skulle hålla vakt mot sjörövare. Nu är de upprustade till fina vandringsleder med tydlig skyltning och går ofta så nära havet att du både får uppleva orörd natur och strålande havsutsikt.

Vandringsled på Menorca
Ibland är det trolsk urskog, ibland går lederna längs havet

3. Outlet för skomode

Mascaró och Pretty Ballerinas är två internationellt kända skomärken som båda tillverkas i byn Ferreres mitt på Menorca, alldeles intill huvudvägen. Följ skyltningen genom ett ocharmigt industriområde, så hittar du snart den stora butiken med fabriksförsäljning till lockande priser. Där kan du även prova den sorts sandaler i mjukt skinn som är en specialitet för ön och kallas för Avarcas.

Skor av märket Mascaró från Menorca
Mascarós eleganta skor passar alla åldrar

4. Äta calderete de langosta – hummergryta

Även om det finns billigare rätter på menyn måste du minst en gång under resan prova Menorcas mest kända specialitet. Hummern krossas i mindre bitar som tillagas med skalen kvar i en traditionell lergryta. Hummern får puttra i olivolja med lök, paprika, chili, tomatpuré, mandlar och vitlök innan man tillsätter vatten, fiskfond och en mängd andra smaksättare. Däribland mörk choklad, rivet apelsinskal, persilja, gin eller brandy och – i vissa recept – torkade kamomillblommor. Det hela toppas med krutonger före servering.

Calderete de langosta, hummergryta från Menorca
Calderete de langosta är värd att bara dofta på en stund innan man smakar

5. Ginprovning i Mahon

När engelsmännen härskade över Menorca på 1700-talet introducerade de tillverkning av gin, den enbärskryddade sprit som redan var en stor favorit i deras hemland. Sedan dess har Gin Xoriguer varit ett stort märke på ön och säljs i de typiska flaskorna med en fingerögla på halsen. Menorkinerna dricker den gärna i form av den färdigblandade drinken pomada där spriten är blandad med sockerlag och saft av citron eller grapefrukt. I Mahons hamn ligger den anrika fabriken Distilleries Xoriguer, dit besökare är välkomna för rundvandring och provsmakning av både gin, pomada och örtlikörer.

Flaskor med Gin Xoriguer från Menorca
Flaskan och etiketten med väderkvarnen har sett likadana ut i mer än hundra år

6. Båttur i Mahons hamn

Mahons hamn är själva förklaringen till att staden grundades just här – och att den senare kom att bli koloniserad av engelsmännen. Den är nämligen en av världens största naturliga djuphamnar, där hur många och stora fartyg som helst kan ligga i skydd innanför en trång passage ut mot havet. En guidad rundtur med båt brukar ta 1,5 timmar och låter dig se allt från försvarsanläggningar till pampiga palats och spektakulära villor utmed stränderna. Samt det gamla brittiska marinsjukhuset som tronar som ett dystert slott på en ö i hamninloppet.

Hus vid vattnet i Mahons hamn på Menorca
Roliga och vackra byggnader ligger både vid och på vattnet

7. Grottbar & klubb med hisnande utsikt

Cova d'en Xoroi är ett unikt ställe och ingenting för höjdrädda. Från entrén går du nerför en lång trappa som böjer sig runt klippkanten högt ovanför Medelhavet. Självklart med ett räcke som skydd men ändå klart pirrigt – och mycket fotovänligt. Så kommer du ner till själva baren som är inrymd i flera grottsalar med utsiktsterrasser. Under dagarna är det här en hipp bar som serverar drinkar och smårätter, på kvällarna förvandlas det till en livlig klubb med dj:s i nischer under grottvalven.

Grottbaren Cova d'en Xoroi på Menorca
På vissa sittplatser kan man få droppar av kalkvatten i huvudet

8. Fyrtorn och vilda stränder i norr

Svänger du norrut där huvudvägen passerar pyttestaden Es Mercadal kan du hitta tre fina upplevelser nära varandra. Du kan ta en lunch eller fika vid hamnen i den idylliska lilla fiskebyn Fornells och bada vid vackra orörda sandstränder – antingen på Platja de Fornells nära byn eller på de ännu mer vilda och natursköna syskonstränderna Platges de Cavalleria dit du följer en gångstig genom sanddyner från parkeringen. Inte långt därifrån kan du besöka fyrtornet Far de Cavalleria på Menorcas nordligaste udde. Där finns café, ett litet museum och terrasser med makalös utsikt över Medelhavet.

Fyrtornet Far de Cavalleria på Menorcas norra spets
Från fyrens höga klippa är havsutsikten milsvid

9. Taulas – fornminnen i vacker natur

På få ställen i världen finns så många synliga spår från bronsåldern som på Menorca. Torn, murar och stendösen ute i landskapet är ofta mellan tretusen och fyratusen år gamla. Liksom öns alla taulas – höga stenblock som lagts på varandra så att de bildar ett stort T. Man vet inte varför de restes och knappt vilka som gjorde det, bara att det var en urbefolkning som kallas talayotfolket. Dessa mäktiga lämningar finns utmärkta på de flesta turistkartor så att du lätt kan hitta dit med hyrbil. Att stå där känns högtidligt när man tänker på att dessa stenformationer är jämnåriga med Egyptens pyramider och restes av människor vi vet så lite om.

En taula (fornminne från bronsåldern) på Menorca
Just denna taula hittar du i Torralba en mil väster om Mahon. Men det finns hundratals.

10. Hyra mountainbike

Precis som på Mallorca ser man mängder av cyklister i glansiga dräkter även här. Skillnaden är bara att Menorca passar mycket bättre för dig som inte är på elitnivå. Här är det inte fråga om tvärbranta bergsvägar som på Mallorca, utan om behagliga leder nära kusten med utsiktsplatser och småbyar där du kan hitta genuina värdshus att rasta vid. Cykeluthyrningar finns i alla större strandresmål och där säljs även cykelkartor med inprickade leder av olika längd och svårighetsgrad.

Mountainbikecyklist vid en vacker vik på Menorca
Alla vikar med ljus sandbotten gör det svårt att lägga undan kameran

Ta sig runt

  • Menorca är en behändig ö, med hyrbil eller lokalbuss tar det sällan mer än en timme att förflytta sig mellan två punkter vilka som helst.
  • Det finns bara en huvudväg som går tvärs över ön mellan städerna Mahón och Ciutadella (avstånd 44 km). Från den vägen går sedan avstickare till byar, badvikar och semesterorter.
  • Lokalbuss brukar kosta 1,5–3 euro för enkel resa (beroende på avstånd).
  • Taxi kostar 3–4 euro i startavgift och därefter 0,5–0,6 euro per kilometer.

Visste du att...

Menorca blev förklarat som biosfärreservat av Unesco 1993. Det innebär att mer än hälften av öns yta är skyddad från alla typer av exploatering.