Se och göra på Madeira – stor tipsguide

Resmål kan överraska positivt på många olika sätt. Själv blev jag häpen över att Madeira hade så bred repertoar – från mysigt stadsliv till lyxiga badanläggningar och naturvyer som gör vem som helst till en lajk-raket på Instagram. Här kommer tips på några av de bästa upplevelserna både i huvudstaden Funchal och kring resten av ön.

Sponsrat inlägg

I samarbete med Discover Madeira

FEM HÖJDARE I FUNCHAL

1. Linbanetur till Monte

Hisnande vacker färd som tar ungefär 15 minuter från Funchals hamn upp till den pittoreska bergsstaden Monte. Ur fåglarnas synvinkel ser du hur Funchal klättrar uppför bergen och hur havet glittrar bortom kryssningsfartygen. Väl uppe i Monte kan du se Nossa Senhora-kyrkan från 1700-talet och ströva runt i Monte Palace Tropical Garden, med utställningar, asiatiska koi-dammar och exotiska växter från hela världen. Sist men inte minst kan du avsluta med något som må vara det mest turistiga man kan göra på ön men också galet kul. Nämligen att åka gammaldags korgsläde nerför de tvärbranta gatorna halva vägen tillbaka till Funchal.

linbana madeira
Du har gott om tid att se dig om, turen varar en kvart.

2. Saluhallens fula fiskar

Funchals gamla saluhall är en symfoni av färger och dofter. Exotiska frukter, örtlikörer, torkade kryddor, levande fåglar, charkuterier, ostar – här finns allt. Fotograferande turister stöter in i varandra hela tiden. En udda sevärdhet är diskarna där man rensar och säljer djuphavsfisken espada. Det är en riktigt delikat specialitet på Madeira – som ofta serveras med banan som ett udda tillbehör – men innan den blivit tillagad är den ju inte vacker att se på.

fisk madeira
Saluhallens namn är Mercado dos Lavradores (om du ska fråga efter vägen)

3. Espetada-middag

Madeiras traditionella grillspett kommer in upphängda på en ställning, så att kryddor och safter kan droppa ner på tillbehören under. På restauranger som serverar det lokala köket brukar man kunna välja mellan espetadas med både kött, fågel, fisk och skaldjur. Och på vissa restauranger även vegetariska alternativ.

På Madeira äter man gott och dessutom närproducerat

4. Cristiano Ronaldos museum

Kanske inget måste för alla, men fotbollsnördar får puls och något fuktigt i blicken. Här hyllas Madeiras största idrottsprofil genom interaktiva skärmar, troféer, matchställ, guldskor och mycket annat. Och utanför står han själv som staty. Ställets namn Museu CR7 kommer av hjältens initialer och tröjnummer. Det ligger fint i kryssningshamnen.

Ronaldo har fyra gånger vunnit Guldskon som främste målgörare i europeisk klubbfotboll

5. Blandy’s Wine Lodge

Ett halvt kvarter tillägnat ädla madeiraviner. Här finns allt från presentförpackningar med de fyra olika madeiratyperna till långlagrade (och dammiga) rariteter i källarvalv. Du får även se gamla vinpressar, träkärror och lagringsfat. Guidade rundvandringar med provsmakning ordnas men du är också välkommen att utan kostnad se dig om på egen hand. Du hittar Blandy’s på paradgatan Avenida Arriaga ett stenkast från katedralen .

De fyra grundtyperna av madeiravin är Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia

FEM HÖJDARE PÅ RESTEN AV ÖN

1. Levadavandringar

Över hela Madeira växer trollskog i dalgångar och på bergssidor. Stillheten är total och grönskan bedövande. Nu kan man tro att vandringslederna skulle vara jobbiga eftersom hela ön är så brant. Men så är det inte alls. Det finns nämligen ett flera hundra mil långt nätverk av levadas – bevattningskanaler – med smala eller breda stigar längs kanten. Där kan du promenera bekvämt utan att det någonsin lutar mer än fem grader. Dock är det ett givet tips för nybörjare att gå i en grupp med guide, eftersom det kan finnas tunnlar och klippkanter där man ska vara försiktig.

Vandringsguiderna är experter på traktens blommor och träd

2. Naturpoolerna i Porto Moniz

Den charmiga lilla fiskebyn Porto Moniz ligger uppe i Madeiras nordvästra hörn, att åka dit med buss eller hyrbil ger många fina vyer över hav och gröna berg. Ta med badkläder, för även om det är mysigt att strosa i byn och äta lunch vid havet, så är det bästa med byn att ta ett uppfriskande dopp. Det finns både helt naturliga bassänger mellan de vulkaniska lavaklipporna och en elegant uppbyggd badanläggning med två stora havsvattenpooler.

Lavaklippor inramar den offentliga badanläggningen

3. Nunnornas dal

Nu är det en vykortsvacker bergsby med två restauranger, butik och kyrka. Men ortens historia är spännande. Nunnor från ett kloster i Funchal flydde hit på 1500-talet för att komma undan sjörövare. Det är en av Madeiras mest undangömda platser i en djup dal dit inga vägar ledde på den tiden. Det är för att titta, fotografera och säga ”oooh” och ”aaah” man ska åka hit. Vyn på bilden är tagen från utsiktsplatsen Eira do Serrado ovanför Nunnornas dal på 1.094 meters höjd över havet.

nunnorna dal madeira
På portugisiska heter dalen Curral das Freiras

4. De trekantiga husen i Santana

Ytterligare en fyndplats för semesterfotografer. Fast nu på den nordöstra kusten. Omgiven av frukt- och vinodlingar en bit upp i bergen ligger den rofyllda byn Santana. En särskild turistmagnet är byns lilla folklore-museum i det fria, alldeles intill stadshuset. Där kan du se ett halvdussin Casas Tipicas de Santana. Alltså de traditionella små stenhusen med klara färger och halmtak som går ända ner till marken.

Santana madeira
I det trånga rummet under taknocken sov man.

5. Câmara de Lobos

Mysig liten hamnby som är känd för sina pittoreska vyer, sina fiskrestauranger och för att Winston Churchill satt här och målade när han hade time-out som premiärminister 1950. Från hotellområdet i västra Funchal är Câmara de Lobos ett fint mål för en långpromenad utmed havet. Det tar en dryg timme och på vägen passerar du först en läcker liten fiskrestaurang på klipporna vid havet, sedan en tunnel som öppnar sig mot en spännande havsgrotta och därefter en av öns få badstränder.

En levande fiskeby med läckert läge

Här kan du läsa om TUIs resor till Madeira »