Sara Begner i Spanien – Livet blir enkelt med tapas

Matkreatören Sara Begner beskriver sin upplevelse av Spanien via maten. Det är både lättsamt, enkelt och väldigt gott. Hennes svar på vad det bästa med Spaniens kök är att det är lika enkelt som rätterna i sig – tapas!

Om du är nyfiken på att veta mer om Sara Begner och hur resandet inspirerar hennes matlagning kan du läsa om det här »

Här ska vi istället fördjupa oss i Saras upplevelse av Spanien som går att jämföras med tapas – det finns något för alla smaker.

Man skulle säga att tapas är den spanska motsvarigheten till vår fika – en trevlig ursäkt för att umgås. Tapas är smårätter som en del barer ibland bjuder på när du beställer något att dricka. Det kan också vara massor av smårätter du beställer in från meny efter tycke och smak.

TUI Barcelona
Till Barcelona kan Sara tänka sig att resa enbart för matens skull. Att det finns ett härligt nattliv är dessutom ett plus.

I Baskien kallas tapas för pinchos, eller pinxtos, efter tandpetaren som håller ihop dem. Tandpetarna sparar du och betalar utifrån hur många du samlat på dig under kvällen.

Varför just tapas och pinchos är mångas favorit ger Sara både det bästa och enklaste svaret:

"Det bästa är tapasen! Det är både ett sätt att äta och umgås på – skönt och informellt! Det finns något för alla på bordet."

Vart i Spanien skulle du kunna åka bara för matens skull?

Barcelona! Det är så härligt med en stad och strand i ett. Det är väldigt skönt att promenera överallt och det finns ett skönt nattliv. Att sitta någonstans längs med stranden med ett glas bubbel och en sallad, sedan gå hem, fixa sig, gå ut och äta tapas på kvällen – det är det man vill göra på semestern!

Kort introduktion till tapas

Boquerones – ansjovis, antigen marinerad i vinäger eller friterad
Calamares - Friterade bläckfiskringar, kan även kallas rabas Patatas bravas – Friterad potatis från Madridregionen
Papas arrugadas – Kanarieöarnas signaturrätt, saltkokade och rostade potatisar
Aceitunas – oliver, fyllda med ansjovis eller paprika

Katalonien och Barcelona är inte riktigt lika kända för sina tapas som Andalusien och Baskien, men det finns ett par typiska tapas för regionen:

Patatas bravas – Friterad potatis, serveras med alioli och kryddig tomatsås
Pan con tomate – Bröd och tomat toppat med olivolja och salta, perfekt tillbehör för övrig tapas
Chipirones – Små, friterade bläckfiskar
Ensaladilla rusa – "rysk" sallad, kokta grönsaker blandat med tonfisk, oliver och majonnäs Croquetas – Kan vara allt från skinka, fisk, kyckling eller spenat som panerats och friterats

Hur skiljer sig de olika delarna av Spanien från varandra?

På Kanarieöarna är det lite mer turistvänligt, matsedeln är anpassad så den passar alla. I Baskien och på Mallorca hittar du ett mer autentiskt kök.

Vad är absoluta favoriten från det spanska köket?

Tapas och pintxos! Boquerones och cava till varje måltid. Då är hela livet enkelt!

Förutom cava är det dessutom få som kommer höja på ögonbrynet ifall du beställer in ett glas vermouth till dina tapas. I övrigt finns det i princip inga regler för val av dryck, möjligtvis att rödvin tar över för mycket. En liten ordlista som kan vara bra att ha med sig när du ger dig in på din första spanska tapasbar är precis lika enkel som det är att njuta av tapas tillsammans med gott sällskap:

Caña – liten öl
Chato – ett litet glas vin
Mosto – druvmust/druvjuice

Men i Baskien kanske du istället beställer:

Txikito - vitt vin
Zurito – liten öl

TUI Spanien
På Kanarieöarna passar både matsedeln och utsikten de flesta.

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Hotellfavoriter i och omkring Dubai

Letar du efter ett hotell i Dubai ska du läsa mer här. Där finns allt du kan önska dig – fina stränder, imponerande hotell och shopping i högsta divisionen. Men bland alla de eleganta hotellen kan det vara svårt att hitta just det som passar dig. Så här hittar du en lista med fem favoriter som passar både familjer och vuxna som reser utan barn.
Astrid S Astrid S

Blue Star 2.0 – njut, upplev & bidra

Från april 2020 står namnet Blue Star för något nytt och ännu bättre. Vi utvecklar dessa 50 favorithotell för att du ska kunna njuta av semesterdagarna på ett sätt som minskar belastningen för miljö, klimat och lokalsamhället.
Astrid S Astrid S

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J