Resandet – en krydda i Sara Begners matlagning

Resor och nya matupplevelser går hand i hand. En riktigt bra semester är en resa för alla sinnen, speciellt smaklökarna. För matkreatören och kocken Sara Begner har resandet en stor roll i köket och för inspirationen.

Vem är Sara Begner?

Gör: Provkökschef på Coop och matkreatör
Familj: Mina barn Ines (11) och Alfons (13), min kille och katten Bullen.
Akutell med: Boken "Barnens kockskola" som kommer i augusti.
Favoritmaträtt: Det beror på säsong och sällskap. Gillar nästan allt om det är nylagat. Jag är sugen på en pasta vongole just idag.
Favoritresmål: Det finns så många härliga platser. Jag kom precis hem från Kuba som var väldigt spännande. Kenya och Guatemala tyckte jag också var oförglömliga resor. Annars så har jag varit flest gånger i Italien som jag gärna åker tillbaka till.

Det krävs inte en jorden runt-resa för att laga god mat – mycket inspiration får Sara också från tidningar, instagram, krogbesök och givetvis från samtalen på fikarasterna. Men när hon reser blir det helst lägenhet med kök framför rum för att kunna göra egen frukost eller lunch med inspiration från resmålet.

"Jag tycker det är superspännande att kolla menyer, matbutiker och marknader var jag än reser."

Hemma är köket dessutom där familjen hänger och umgås. Barnen är ofta med och lagar mat, då blir det fullt av aktivitet i köket. Alfons gillar att göra det han kan till perfektion, några av hans säkra kort är potatisgratäng och toast. Ines älskar att fixa i köket med bakning, smoothies eller andra små experiment. Just nu är det Bowl och mycket vegetariskt som gäller.

TUI Sara Begner

"Ines lagar också middag några gånger i veckan. Då får hon bestämma vad det blir vilket hon gillar. Sen får jag duka och diska. Just nu tror jag hennes favorit är köttfärsås med massor av champinjoner, lök, vitlök, sambal oelek, rött vin och grädde… väldigt gott!"

Att barnen alltid varit med i köket är bra både som avlastning och för att faktiskt umgås istället för att de sitter framför sina skärmar. Då blir stöket något man gärna står ut med.

Klimatsmart är något man ofta pratar om i resesammanhang – men du kan också vara matsmart. För Sara innebär det att hon tänker hela vägen och planerar för att slippa både att slänga mat och att bli stressad. Matlagningen ska inte heller ta lång tid, det finns redan mycket som ska få plats på våra 24 timmar per dygn. Och förutom att vara prisvärd måste maten falla hela familjen i smaken. Dessutom ska det vara lagom nyttigt utan att göra avkall på smaken.

"Att äta är ju faktiskt en av dagens höjdpunkter. Det är så lätt att man bara slänger i sig något som sen inte känns så bra. Om det är onyttig måste det vara supergott och man måste hinna njuta, annars är det inte värt det."

Bästa betyg får middagar med alla rätt – supergott, nyttigt och i härligt sällskap. Det är också lite av Saras specialitet som kock.

"Jag vill laga mat som tar hänsyn till livet."

För att skapa en naturlig variation i matlagningen lagar hon mat efter årstiderna.

"Man blir ju dessutom sugen på vårprimörer lagom till våren och grytor och svamp på hösten."

Och om variation är livets krydda så är resandet en krydda till inspirationen. Det är just den asiatiska maten med mycket hetta som inspirerar Sara mest.

"Jag åt väldigt spännande mat när jag var i Indien senast. Där finns dessutom ofta en tanke med maten. Kryddor är bra för kroppen och man äter mer grönsaker och vegetariskt."

TUI Sara Begner

Liknande inlägg

Hotell på Mallorca där All Inclusive ingår

Att leta restaurang på tom mage är aldrig kul. Att gå från det ena stället till det andra och känna att det inte finns något för alla i familjen. Energin tryter och humöret dippar. Välj istället ett hotell där All Inclusive ingår i priset och gå till dukat bord frukost, lunch och middag.
Towe A Towe A

Halloumi – Cyperns nationalrätt

Ska du resa till Cypern får du inte missa nationalrätten – halloumi. Den populära osten smakar bäst när den grillats lite lätt gyllene och tillsammans med något sött blir det en smakexplosion. Men nöj dig inte med bara halloumi – beställ meze, så får du ett helt bord fullt av läckra smårätter som alla kan dela.
Eva S Eva S

Hotell i Grekland där All Inclusive ingår

Att inte behöva oroa sig för att reskassan räcker till, ger verkligen en skön känsla under semestern. Så är det när du bokar ett All Inclusive-hotell, där både mat och dryck ingår. Här har vi samlat ihop några av våra bästa hotell i den grekiska övärlden där All Inclusive ingår. Välj mellan Kos, Rhodos, Zakynthos, Samos, Kreta eller Korfu.
Johanna N Johanna N

Hotell på Cypern där All Inclusive ingår

Oliver, halloumi, hummus, tzatziki, yoghurtröror, bröd, kolgrillat kött… Det cypriotiska köket har influenser från hela Medelhavet och även Mellanöstern. Tänk dig att kunna frossa i dessa godsaker utan att behöva tänka på vad det kostar. Här vi tagit fram fem olika hotell på Cypern där All Inclusive ingår!
Marie L Marie L