Sara Begners Italien - där det enkla är det goda

2017-12-07
Hanna P
Om något land kan räkna matlagning som en sevärdhet så är det Italien. Sara Begner berättar om en matlagningskonst som grundas på bra råvaror och med mycket stolthet. Hon tar oss med till ett land som har vinmakare med pondus och en stjärna där du kanske minst anar det.

Har du inte 100% koll på vem Sara är? Oroa dig inte, här kan du läsa vår första intervju med Sara Begner.
Sara Begner skräder inte orden när hon talar om Italien, hon säger som det är: Italien är ett favoritland. Det är det land Sara besökt flest gånger och platsen som favoritland har såklart mycket med maten som lagas där att göra.
”Jag är där i princip varje år. Jag var där i våras och ska tillbaka nu och bara äta i tre dagar! Det är det enkla som är det goda.”

TUI - Sara Begner Italien
Saras favoriträtt i favoritlandet är pasta vongole – ”Älskar musslor och skaldjur överhuvudtaget.” (Foto: Sara Begner)

Från Toscana till Sicilien

Egentligen är det lite fel att tala om ”italiensk mat”. Det är en matlagningskultur som inte går att koka ner till bara spagetti och köttfärssås. Varje region har sin specialitet och sin egen stil. I norra Italien är maten robustare och i södra delen av landet har den lite mer hetta.
”Det är mer citron och tomat på Sicilien och Sardinien. Uppe i Toscana är det mer långkokskänsla”, förklarar Sara.
Något de italienska kockarna dock har gemensamt är stoltheten över vad de serverar.
”Det speciella är hur de värnar om sina råvaror och hur stolta de är. Varje producent har en stolthet; vinet, mjölsorten i pizzadegen, skinkan och oljan – allt är man stolt över. Även på vanliga enkla ställen finns en stolthet.”
Och en italiensk kock tar inga genvägar till den enkla goda smaken.
”Du är vad du äter. Du står för din råvara och du skulle inte vara sann mot dig själv om du gjorde dålig mat i Italien.”

TUI - Sara Begner Italien
Allegrini är en av de främsta vinproducenterna i Valpolicella. Området är beläget i Verona och namnet härstammar troligen från det latinska namnet som betyder "dalen med vinkällare." (Foto: Sara Begner)

Vinmakare med pondus

Det är just människorna som står för denna matfilosofi som också inspirerar Sara. På Allegrinis vingård i Valpolicella-området träffade hon Marilisa, en vinmakare och så mycket mer, som gjorde ett stort intryck på Sara.
”Hon är helt underbar. En skön kvinna på 65 år med så mycket pondus. Man sätter sig inte emot henne men hon har mycket värme också. ALLA älskar henne. Så dominant och ändå så skön, härlig och respekterad.”
Marilisa plockade svamp som bara fanns under en kort säsong i september, till utseendet påminde de om gyllengula champinjoner. Tillsammans med henne lagade Sara en enkel, men givetvis god, rätt på hemmagjorda pastaknyten fyllda med ricotta.
”Det var magiskt gott!”
Det är en recension som kan slå även den mest Michelinbeströdda restaurang.

TUI - Sara Begner Italien
Mat kanske inte kan räknas som en sevärdhet men i Italien är det alltid en upplevelse du kommer minnas länge efter semestern. (Foto: Sara Begner)

Saras unika Italien-tips för kändisspotting!

För ett par år sen var Sara i Florens. Hon besökte en restaurang för tredje gången på samma vecka vilket är en recension som är svår att slå. Plötsligt slår det sig ner en man vid bordet bredvid och beställer en pizza.

I och för sig inte så konstigt men då restaurangen inte hade pizza på menyn fick de gå och hämta en från en annan restaurang i närheten.

Mannen slår sig ner vid bordet bredvid Sara och det slår henne att han är otroligt lik Brad Pitt. När han får sällskap av Angelina Jolie visade sig att Saras instinkter var rätt. Att Brad Pitt är kortare än Angelina Jolie kan Sara därför bekräfta.

”Så om man ska äta som Brad Pitt i Florens, ska man äta pizza på ett litet hak på andra sidan bron, där inte alla turister är.”

Blir du nyfiken på att själv prova på det italienska köket kan du följa med på siciliansk matlagningskurs i Taormina. På Min Resa kan du redan före din resa boka massor av utflykter.

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Afternoon Tea världen över

En klassisk Afternoon Tea består av ett bord fullt av godsaker, scones, smörgåssnittar och en uppsjö av tesorter, på ett fint uppdukat bord. Traditionen är ursprungligen från England, men numera kan du njuta av en Afternoon Tea på många olika sätt och platser i världen. Här kommer tips på några riktiga guldkorn, både traditionella och med en tvist!
Johanna N Johanna N 2019-03-11

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07