Så fotar du bästa matbilderna

Hur får man till de där riktigt härliga matbilderna? Undvik stark sol, lek med kompositionen och tänk på detaljerna. Mat är ett av våra absoluta favoritmotiv i mobilkameran och på sociala medier. Fotografen Monika Lundholm, som plåtat allt från mat och inredning till lifestyle, ger oss sina goda råd för de bästa matbilderna!

Vinkeln

Ta dig en titt på hur maten är presenterad. Från vilken vinkel ser den godast och snyggast ut? Är det ovanifrån eller från sidan? De flesta maträtter gör sig bäst rakt ovanifrån. Då får du bra fokus på maten, slipper störande bakgrundsdetaljer och bilden blir renare. Ligger maten dessutom i en skål är det extra snyggt att fota ovanifrån. Men viss mat, som är byggd på höjden, är ändå bättre att fota från sidan. Dit hör exempelvis hamburgare, höga smörgåsar, tårtor och andra bakverk.

fixa din matbild TUI
Före bild på din tortellini
redigera matbild TUI
Tortellini efter att du redigerat din bild

Ljuset

Undvik att fota i stark sol eftersom solen skapar hårda kontraster och skuggor som kan ta fokus från maten. Flytta hellre in maten i skuggan, under en markis eller ett parasoll. Men undvik starkt färgade markiser och parasoller eftersom färgen kan spegla av sig i bilden. Har du inget parasoll eller markis kan du själv ställa dig för solen och skugga maten med kroppen. Bästa ljuset att fota i är mjukt morgon- och kvällsljus, då de hårda skuggorna är borta. Är du inomhus och hamnar i en restaurang med lysrör – tänk likadant som vid starkt solljus, det vill säga använd den egna kroppen att skugga maten med för att undvika reflektioner i mat och porslin.

Mönster

Spana efter mönster och grafiska former innan du tar din bild. Kanske kan det bli mer intressant om bilden tas från en annan vinkel. Lokala marknader där frukter och grönsaker ligger vackert uppradade är ofta ett Mecka för fotografer som letar efter fina mönster och grafiska kompositioner. Lek, var nyfiken och testa många olika vinklar när du fotar.

instagrambild glass TUI
Före opch efter bild på din italienska glass

Detaljerna

Se dig omkring på bordet och plocka bort störande moment som färggranna servetter, pappersunderlägg med loggor samt bestick och glas. Försök välja lugna färger och detaljer runt maträtten. Om du röjer lite innan du tar bilden får du mer fokus på maten och bilden blir renare. Med färre störande detaljer poppar maten fram desto mer. Ibland kan dock bordet vara så fullt av prylar och stök att detta inte är möjligt, eller så har ditt sällskap inte tålamod att vänta in ditt arrangerande. Då kan du istället göra ett större utsnitt där du medvetet tar med en del av bordet och några av gästerna i bilden. Det kan också bli fint!

Frukost innan
Efter redigering och din frukost är klar för instagram

Modellerna

Mat smakar bäst i gott sällskap och faktum är att matgästerna ju är viktigast runt matbordet. Så använd gärna ditt resesällskap som modeller på din matbild. Eller be kocken eller serveringspersonalen från den charmiga restaurangen att hålla upp maten åt dig så att de också kommer med på bilden. På marknaden kan du be en försäljare hålla upp den där speciella frukten eller grönsaken du vill föreviga. Det kan bli ett extra kul reseminne att titta tillbaka på.

Din efterrrätt före
Din efterrätt efter våra tips

Monokromt

Lek med färgskalorna och tänk monokromt, det vill säga använd liknande färger på olika saker. Ställ den vita tallriken på en vit duk mot en ljus bakgrund eller den mörka på ett mörkt bord, mot en mörk bakgrund. På så vis blir det inte bara effektfullt utan dessutom kommer maten i mer fokus, snarare än porslinet och omgivningen.

Din pasta på ett rörigt middagsbord
Din pasta mer instagramvänlig

För mer tips kring instagram läs vår artikel om de 10 mest instagramvänliga stränderna i Europa.

Och glöm inte att följa TUI Sverige på instagram för reseinspiration varje dag!