Riad i Marrakech – här bor du som i en saga

2018-08-19
Eva S
Gränderna i Marrakech surrar av försäljare, gatumusikanter, vespor och åsnor lastade med mattor och tyger. Öppnar du porten till en riad, en marockansk variant av bed & breakfast, möter du en fridfull, tyst och magisk plats bara ett par steg från den myllrande medinan. Att bo på riad i Marocko är inte bara en lisa för själen utan en dröm för dig som är inredningsintresserad.

Riad är en boendeform som blir alltmer populär i Marocko. I tjusiga inredningsmagasin världen över hyllas dessa bed & breakfast som är inrymda i palats från 1700- och 1800-talen. Och det är inte så konstigt, för vem vill inte bo i en miljö som hämtad ur Tusen och en natt? Att valvbågar i mönstrad mosaik, handmålade dörrar och apelsinträd i krukor funkar bra på Instagram bidrar såklart också till hajpen.

Ingen riad är den andra lik

Nästan alla riad i Marrakech ligger i medinan, den gamla stadsdelen. De kan variera i storlek och standard men de flesta har mellan tre och tjugo rum. Husen kan se ganska oansenliga ut från gatan, men när du kliver in öppnar sig en oas med en klinkersklädd patio – innergård – med dammar och porlande vatten, exotiska växter och fågelkvitter.

Riad Slitine, Marrakech
Riad Slitine ligger bara ett stenkast från torget Djemaa el-Fna i Marrakech

Mosaik, lyktor och kelimmönster

På entréplanet kan man koppla av under bar himmel i mjuka soffor och ett hav av färgstarka kuddar. Själva rummen, som ligger en trappa upp och har balkonger ner mot innergården, är ett kapitel för sig. Här kan du frossa i inredningsdetaljer som lyktor, kelimmattor och klinker i traditionellt mönster. Högst upp i huset finns ofta en takterrass med en skuggande pergola. Vissa riader har en pool på taket, på andra serveras frukosten här uppe, med utsikt över takåsar och minareter. Extra personligt blir det på de riad där ägarna serverar mynta-te och ger tips på saker att göra.

Riad Catalina, Marrakech
Riad Catalina ligger mitt i den gamla stadsdelen i Marrakech

Traditionen sitter i väggarna

Historien bakom dem går 100-300 år tillbaka i tiden då välbeställda köpmän eller adelsfamiljer bodde i de palatsliknande husen. Dock förföll många av byggnaderna med åren. Trenden att omvandla dem började på 1960-talet och numera har många riad blivit boutiquehotell eller charmiga små pensionat. Ofta är inredningsstilen traditionellt marockansk men ibland blandas den upp med minimalistiska detaljer.

Från Riad El Az har du utsikt över Mamounia Palace Gardens

Tips på riad i Marrakech

I Marrakech finns fler än tusen riad, bland dem hittar du Riad Catalina, Riad Dar Sbihi, Riad Slitine, Riad El Az och Riad Angsana. Kliver du ut på gatan från ditt charmiga boende har du den rosa staden Marrakech för dina fötter, med shopping i basarerna, sightseeing och djupdykningar i det fransk-arabiska köket.

Riad Angsana, Marrakech
På Riad Angsana kan du äta traditionella marockanska rätter.

Läs mer och få tips på vad du kan göra i Marrakech.
Här hittar du alla TUIs resor till Marocko.

Liknande inlägg

8 kvinnliga resenärer på 8:e mars - Internationella kvinnodagen 2019

Vad passar bättre än att på internationella kvinnodagen lyfta 8 kvinnor som har gjort ovanliga och svåra resor. Läs vidare om piloter, äventyrare, journalister och hovdamer!
Hanna P Hanna P 2019-03-08

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Kombinera Boston och New York – det bästa av två världar

Boston och New York är två resmål som är enkla att kombinera. Du kan enkelt ta dig mellan städerna och båda är mysiga att resa till året runt. Städerna skiljer sig – New York är typiskt amerikanskt med skyskrapor och Boston är mer engelskt och charmigt. Du väljer själv vilken stad du vill flyga till. Här är mina bästa tips!
Amanda Amanda 2018-10-12