Resa till Turkiet med barn

2019-04-12
Astrid S
Hur funkar Turkiet när man reser med barn? Passar maten och stränderna? Vilket hotell ska man välja? Och vad finns det att göra som juniorerna tänder på? Svaren hittar du här – behändigt samlade i sex olika kategorier.

1. All Inclusive-spåret

Det familjevänliga konceptet "ät-och-drick-så-mycket-ni-vill-utan-att-få-notan" är stort och välutvecklat i Turkiet. Och visst är det lyxigt att bara kunna ta för sig så fort man blir sugen, både i restaurangen och vid poolen. De större hotellen har särskilda barnbufféer och barn älskar det fräscha turkiska köket.

Hotelltips
TUI Family Life Side – med barnklubbar och Les Mills-pass direkt vid stranden
Club Ali Bey Manavgat – med eget vattenland som också ingår i priset
TUI Sensatori Sorgun – femstjärnigt med skyhöga kundbetyg

All Inclusive-frukost i Turkiet
Det är inte bara mat och dryck som ingår, utan även många mysiga stunder

2. Barnvänliga stränder-spåret

Är ni en familj som gillar att upprätta basläger under parasoll på en sandstrand, och sedan ägna hela dagen åt bad, lek, mellis och sandslottsbyggande? Då är det här tre tips.

Içmeler-stranden i Içmeler. Vacker och rymlig sandstrand, som ligger i en bukt vars inlopp skyddas av en ö, så att vågorna sällan blir höga.
Östra stranden i Alanya. Den lite lugnare och mest familjevänliga av resmålets två långa fina sandstränder,
Kumköy-stranden i Side. Sides huvudstrand som är hela sex km lång och växlar mellan myllrande delar med mycket vattensport och lugnare avsnitt där den finkorniga stranden är bred och vattnet långgrunt.

Stranden i Içmeler, grannort till Marmaris i Turkiet
På Içmelers strand är det gott om utrymme

3. Upplevelsespåret

Gröna berg, slingrande floder och det glittrande Medelhavet gör Turkiet till ett land att utforska. Det finns gott om utflykter som passar både små och lite större barn. Fina minnen att dela och ha kvar att prata om när man är hemma igen.

Upplevelsetips
ALL4FUN – familjevänlig heldag med apelsinodling, jeeptur och flodkryssning
Pirates of Antalya – båttur där barnen får gå på skattjakt med Piraten Tim
Flodtur och sköldpaddor – vacker båttur på Dalyan-floden, där både små och stora sköldpaddor lever

Båttur på floden Dalyan i Turkiet
På floden Dalyan har ni chansen att se sköldpaddor, men också lykiska kungagravar inhuggna i klipporna

4. Det plaskvåta spåret

Vattenparker är en annan av Turkiets specialiteter – som gör det lätt att få barn att börja packa direkt. Ni kan göra en dagsutflykt och härja runt i någon av de största parkerna, som till exempel Atlantis Water Park i Marmaris. Eller också gör ni det ännu bekvämare för er och bokar ett hotell med eget vattenland. Så kan de familjemedlemmar som vill ha skrynkliga fingertoppar hela semestern.

Några hotell med eget vattenland
Blue Waters Club – med All Inclusive, fem pooler och sex vattenrutschbanor
TUI Magic Life Waterworld – en aktiv semestervärld för alla åldrar
Eftalia Splash Resort – prisvärd mellanklass, All Inclusive och stort vattenland

Vattenparken på hotell Blue Waters Club i Side, Turkiet
Härifrån är enda vägen neråt – bild från hotell Blue Waters Club

5. Mat som barnen älskar-spåret

Vare sig ni bokar All Inclusive eller hellre letar upp egna restauranger kan ni se fram emot fräsch och kärleksfullt tillagad mat. Nästan överallt. Turkarna själva brukar hävda att deras kök är världens tredje bästa, efter det franska och kinesiska. Och inte minst funkar landets traditionella specialiteter lysande när man vill få sina barn mätta och nöjda. Tänk grillspett, pitabröd med kebab, rostade majskolvar, fyllda tomater, saftiga vattenmeloner, färskpressade juicer och yoghurtglass. Till exempel.

Turkisk mat serverad i pitabröd
Precis som i Grekland kan man beställa meze – blandade smårätter

6. Bamsespåret

Sist men inte minst kan TUI locka med inte mindre än tre TUI Family Life-hotell i Turkiet. Väljer ni ett av dem så vet ni redan från början att ni kan ta för er av kostnadsfria barnklubbar som Bamseklubben och @611, Les Mills-pass på en solskyddad fitness-plattform utomhus, gym, spa, kvällsunderhållning, Bamseparad vid poolen och måltidspaket som kostar 0:- för barn. Plus så klart extra familjevänliga rum eller lägenheter.

Triss i turkiska TUI Family Life-hotell
TUI Family Life Pascha Bay vid en egen strand strax utanför Alanya. All Inclusive finns som tillval.
TUI Family Life Side med allt från grästennisbanor till drömläge på stranden. All Inclusive ingår.
TUI Family Life Tropical Resort – strandläge, modern design och stora pooler. All Inclusive ingår.

Barn och ledare i Bamseklubben på TUI Family Life
Bamseklubben är för 3–5-åringar, @611 för 6–11-åringar och The Hangout för 12–15-åringar

Om du läst så här långt hoppas jag som samlat ihop tipsen förstås att de varit till lite hjälp i beslutsprocessen. Här kan du läsa mer om alla TUIs resmål och hotell i Turkiet »

Liknande inlägg

Kort flygtid – sommarresor under tre timmar

Platsen i dina semesterdrömmar måste inte ligga på andra sidan jorden. Här guidar vi dig till fina resmål dit du flyger på tre timmar eller mindre. Både palmkantade stränder och pulserande storstäder. Underbart kan vara kort ibland.
Astrid S Astrid S 2019-04-22

5 hållbarhetscertifierade hotell att boka i sommar

En fråga som blir allt viktigare bland resenärerna är hållbarhetscertifierade hotell. 95 procent av TUIs kunder tycker att hållbarhet är viktigt på resan och cirka var femte skulle inte kunna tänka sig att bo på ett hotell utan hållbarhetscertifiering. Det visar en nyligen avslutad kundundersökning. Här listar vi våra fem populäraste sommarhotell med hållbarhetscerifiering. För avresor efter 1 maj klimatkompenseras även hotellvistelsen.
Towe A Towe A 2019-04-17

Disneyland i världen - 6 nöjesparker

Att kliva rakt in i sagornas värld är en upplevelse, oavsett vad du har för ålder och intressen. Promenera omkring i Askungens slott, möta Chewbacca och Buzz Lightyear, åka berg-och-dal-bana eller sitta bredvid Lilla sjöjungfrun i grottan. Vi ger dig nyckeln till Walt Disneys sex temaparker runtom i världen.
Eva S Eva S 2019-03-06

Att flyga med spädbarn - tips för din bebis flygresa

Inför första flygresan med din bebis kan det kännas lite nervöst och visst är det en annan upplevelse än att flyga utan barn så här har vi samlat lite tips och saker att tänka på. Sist finner du dessutom ett förslag på en packlista för när du ska flyga med spädbarn.
Emily G. Emily G. 2019-01-01