Nyårsweekend - hit ska du åka

Ta några extra lediga dagar och fira nyår utomlands. Säg hej då till det gamla och skåla in det nya året på en helt ny plats i Europa. Upptäck nya platser, njut av god mat, härliga hotell, känn historiens vingslag och få minnen för livet under din nyårsweekend. Här kommer 5 tips på städer som firar nyår lite extra bra.

Prag

Prag kallas ofta för Europas vackraste stad och här finns massor att se sommar som vinter. Har du tur blir din nyårsafton vacker som en saga med snö och blå himmel och en dag att minnas för alltid. Under dagen kan du strosa runt i de små gränderna, besöka Petrinparken och ta en båttur på floden Moldau. När dag blir till kväll firar folk på gator och torg, barer och restauranger vibrerar och det största firandet sker kring torget i gamla stan, vid Karlsbron och runt Wenzelplatsen. Vid 12-slaget lyser hela staden upp av fyrverkerier, champagnekorkar flyger i luften och det går knappt att få en bättre start på det nya året.

prag tui
Prag bjuder på ett fantastiskt nyårsfirande.

Berlin

Ingen helg firas så stort i Berlin som nyår. Vid Brandenburger Gate hålls en utav Europas största utomhusfester med band som spelar, DJs och en spekatakulär fyrverkerishow. Festen är helt gratis och tusentals människor i alla åldrar dansar in det nya året. Dagen efter kan du promenera runt i Prenzlauer Berg där cafeér ligger tätt, besöka Checkpoint Charlie och äta brunch på härliga Silo Coffee.

Berlin bjuder på stor utomhusfest på nyårsafton.

Madrid

I Spanien är det tradition att äta vindruvor på tolvslaget. Du äter en druva för varje slag klockan slår och klarar du att äta alla tolv får du lycka under nästa år. Det stora nyårsfirandet i Madrid sker kring Puerta del Sol och hit vallfärdar folk med vindruvor och cava. Det är en stor nedräkning till tolvslaget och fyrverkerishowen filmas och sänds på TV över hela Spanien. Under resten av din nyårsweekend kan du besöka Plaza Mayor där den stora julmarknaden även pågår över nyårsafton, ät churros på Chocolatería San Ginés och ett måste är att besök det egyptiska templet Temple de Debod.

madrid tui
Ät vindruvor och drick cava på tolvslaget i Madrid.

London

Det finns så mycket att se och göra i London på nyårsafton att det omöjligt att hinna med allt. Vill du ha ett nyårsfirande att minnas för alltid föreslår jag att du beger dig till Big Ben för att höra den kända klockan ringa ut det nya året. När klockan slagit tolv slag går kanske den mest påkostade fyrverkerishowen i Europa av stapeln över London Eye. Du kan också ta en nyårskryssning på floden Themsen, boka ett bord på restaurang med utsikt, besöka klubbar vid Royal Festival Hall eller åk skridskor vid Somerset House. På nyårsdagen får du inte missa den årliga New Years Day Parade som startar vid Ritz Hotel, fortsätter till Piccadilly Circus, Lower Regent Street, Pall Mall, Trafalgar Square, Whitehall och Big Ben. Paraden är enorm med över 8000 deltagare så som blåsorkester, dansare, clowner, akrobater och cheerleaders.

london tui
Storslaget när Big Ben ringer ut det nya året.

Dubrovnik

I Dubrovnik dekoreras kyrkor, klocktorn och palats i tusentals lampor inför jul och nyår. Den stora gågatan Stradun är där det stora nyårsfirande sker och något du inte bör missa. Tusentals personer samlas här för musik, uppträdanden och ett stort fyrverkeri vid tolvslaget. Börja med middag på någon mysig restaurang och fortsätt sedan ut i vimlet för att skåla in det nya året med alla andra på Stradun. Att besöka Dubrovnik för en nyårsweekend på vintern betyder att du slipper trängas med andra turister och att du verkligen får se den riktiga staden. Dessutom är det mycket billigare än under sommaren, du slipper svettas och du kommer få fantastiska foton. Missa inte att åka upp med Dubrovnik Cable Cars och få spektakulär utsikt över staden. Här hittar du 7 starka skäl för Dubrovnik.

dubrovnik tui
I Dubrovnik kan du fira nyår mer småskaligt men desto mysigare.