2018-04-13

En matresa i Las Palmas

Mercado de Vegueta i Las Palmas började som en öppen handelsplats 1787. Eller som marknadens meste och färgstarkaste frukthandlare José Quintana uttrycker det: ”Min familj har sålt frukt här sen innan det ens var en marknad. Bara några åsnor, vagnar och våra varor.” Idag är saluhallen, som uppfördes 1858, ett självklart inslag på Gran Canaria-resan för den matintresserade och en grogrund för både det lokala och traditionella, såväl som nya initiativ.

Las Palmas de Gran Canaria

Ett exempel på det senare är La natura de Doña Gabriella, vars italienska grundare, Doña Gabriella, tagit en liten omväg via läkemedelsbranschen i Tyskland för att nu till slut hitta sitt kall på Gran Canaria.

Konceptet är relativt enkelt – att erbjuda ekologiska och närproducerade råvaror till så bra priser som möjligt. Här finns så klart massor av frukt och grönt, hela tre sorters grönkål, men även oljor, bröd, kryddor och alla möjliga sorters linser, bönor och sädesslag. Nästan allt produceras lokalt på Kanarieöarna genom ett nära samarbete med eko-kooperativet Biocanarias.

”Jag ville komma närmare människor och hjälpa dem att inte slösa tid, pengar och sin hälsa på dåliga matvaror”, berättar Gabriella.
”Jag ville komma närmare människor och hjälpa dem att inte slösa tid, pengar och sin hälsa på dåliga matvaror”, berättar Gabriella.

Även om idén är enkel och känns igen, är ambitionen desto större. Gabriella berättar om drömmen att i framtiden kunna erbjuda helt egenodlade, ekologiska råvaror. “Att köpa lokalt och ekologiskt ska inte behöva vara en lyx som bara några få har råd med. Vi vill hjälpa till att göra det hållbart för alla människor att köpa bra matvaror”, säger hon med en självklar och ärlig entusiasm som nog är förunnad de som vänt uppochner på hela sitt liv för att göra det de tror på.

Verksamheten går dessutom bra, så pass bra att de nyligen kunnat öppna sin andra butik. Det är fortfarande väldigt långt kvar till drömmen, men det är inget som avskräcker Gabriella. Det läskigaste – att lämna en framgångsrik karriär som finansanalytiker i Tyskland för att satsa helhjärtat på småskaliga ekobutiker på Gran Canaria – har hon ju redan klarat av.

En saluhall upplevs bäst på tom mage, som det gamla djungelordspråket lyder. Du lämnar garanterat mätt – både på provsmakningar och intryck.

Förr eller senare blir det dock dags att röra sig vidare från mercadons dofter, smaker och familjära stämning. Förhoppningsvis med några välfyllda kassar i händerna och kanske lite matinspiration från någon av Las Palmas många mysiga små krypin och uteserveringar. Vi hämtar vår från La Bellota Extremeña – en liten tapasbar nära Playa De Las Canteras, på andra sidan stan.

Nahum Aleman har även han gjort en häftig resa i livet – från jobb med så vitt skilda saker som försäkringar och filmproduktion, till att bygga och driva sin egen tapasbar.

Här är det, som så ofta i Spanien, skinkan som står i centrum. La Bellota Extremeña betyder ordagrant ekollonet från Extremadura – vilket är en blinkning till regionen som producerar den bästa skinkan och ekollonen som de berömda svartklövade iberiska grisarna föds upp på.

Nahums Jamón Ibérico är också något alldeles extra och gillar du chark vore det närmast att betrakta som en synd att missa den. På menyn finns även ett fint urval av rökta och lagrade kanariska ostar, en fantastisk tortilla och köttbullar i en tomatsås, som blir ännu godare när vi får höra att den tillagas av Nahums mamma. En annan rätt som står ut är den rökta laxen från Uga på Lanzarote, som röks av ett gäng norrmän (!) med trä från gamla vinrankor. Huruvida vinrankorna gör skillnaden låter vi vara osagt, men gott är det!

Rökt, halvlagrad, lagrad, eller mycket lagrad. Svårare än så behöver det inte vara med ost.

Det är lätt att inspireras, men kanske kan det på semestern kännas som ett lite väl stort projekt att börja laga smårätter. Då är det tur att grundkursen i tapas är så enkel: Köp lite läckra grönsaker, frukter och goda råvaror som kan tänkas passa bra ihop. Sött med salt, nästan varje gång. Hacka, skär, linda in eller sprinkla lite grann och vips så har du en festmåltid värd namnet.

Mandelavokado med chimichurri-kryddor. Oförskämt enkelt, men väldigt svårslaget.

Blir du sugen? Boka din resa till Gran Canaria här och låt provsmakandet börja!

Liknande inlägg

Dreamliner. Längre resor med mindre utsläpp.

På TUIs längsta flygningar används de mest energieffektiva planen. En Dreamliner drar upp till 20 procent mindre bränsle än andra plan i samma storlek, vilket reducerar utsläppen rejält. Vi har tittat närmare på flyget som i vinter kan ta dig till Thailand, Vietnam, Mexico och flera andra tropiska resmål.
Astrid S Astrid S 2019-10-30

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

Kanarieöarna för två – stor tipsguide

På Kanarieöarna finns alla ingredienser för en lyckad semester på tu man hand. Det gäller vare sig du reser med din partner, syrra eller tennistränare. Och vare sig ni är ute efter smålyxig avkoppling, nya intryck, kulinariska höjdare eller äventyrssport. Här är tipsguiden som hjälper dig att hamna rätt.
Astrid S Astrid S 2019-09-14

48 timmar i New York

Inte ens en vecka är nog för att du ska hinna tröttna på New York men här får du tips på hur du kan maxa två dagar med många New York-upplevelser – från shopping och stans bästa kronärtskocksdipp till lönnkrog i China Town.
Hanna P Hanna P 2019-09-12