Lanzarote eller Fuerteventura – vilken ö ska man välja?

Behöver du lite hjälp på traven för att veta vilken av de två Kanarieöarna du ska välja? Både Lanzarote och Fuerteventura bjuder ju på fina stränder, promenadstråk och en pålitligt skinande sol. Men faktum är att varje ö har sina guldkorn. Här får du veta vilka de är.

Många som ska resa till Kanarieöarna och vill ha en lite lugnare ö väljer mellan Lanzarote och Fuerteventura. Här får du tips på några saker som utmärker varje ö.

5 skäl att resa till Lanzarote

Estetisk design

Gillar du stilren design, konst och vackra ting? På Lanzarote möts du av en väl genomtänkt byggnadsstil med låga vitkalkade hus som har gröna eller blå dörrar och fönsterbågar. Tack vare öns berömda arkitekt och konstnär César Manrique finns det regler för vad som får byggas på ön. Han har även skapat en rad sevärdheter där naturen är en del av konstverket.

Missa inte: César Manriques hem – numera museum – i Tahiche och Jameos del Agua med underjordiska barer och konsertsal.

Papagayostränderna

Lanzarote har många fina stränder, men en alldeles särskild upplevelse får du om du beger dig till Papagayostränderna. De ligger i en nationalpark nära Playa Blanca och består av flera små vikar och mäktiga sanddyner. Hit kan du promenera eller cykla (cirka 5 km) från Playa Blanca.

Missa inte: Ta gärna med picknickmat för eftersom det är en naturstrand så finns det inte så många serveringar.

Träningshotellet Club La Santa

På Lanzarote hittar du hotellet som flera gånger knipit förstaplatsen i tester av typen ”Kanarieöarnas bästa träningshotell”. På Club La Santa har du fler än 30 sporter att välja mellan och kan varva med att sola och bada, äta gott och njuta av pooler och barnaktiviteter. Och det bästa av allt: alla aktiviteter ingår i priset du betalat för resan.

Missa inte: 18-håls putting green och driving range, med personlig golftränare

Vinprovning

Att köra omkring med hyrbil i Lanzarotes vindistrikt, kring Yaiza och Tinajo, är en skönhetsupplevelse. Fotostoppen blir många eftersom naturen är så dramatisk - vinrankorna är nedgrävda i den svarta vulkanaskan och skyddas av stenmurar. Och att det lokalproducerade vinet är av hög kvalitet gör ju inte saken sämre. Malvasía är den vanligaste druvan.

Missa inte: Stanna till och prova vin på El Grifo, en av Spaniens äldsta vinbodegor.

Yachthamnen Marina Rubicon

Längst söderut på Lanzarote ligger den fina småbåtshamnen Marina Rubicon med loungebarer, caféer och småbutiker med märkeskläder och inredningsprylar. På kvällarna tänds lyktorna och strandpromenaden fylls av folk som flanerar omkring, tar ett glas vin och och tittar på båtarna i solnedgången. Från hotell TUI Blue Flamingo Beach kan du promenera till Marina Rubicon på drygt en halvtimme längs strandpromenaden.

Missa inte: Gatumarknaden på onsdags- och lördagsförmiddagarna med smycken, hantverk och konst.

5 skäl att resa till Fuerteventura

Surfing

Fuerteventura är ett välkänt vindsurfingmekka och särskilt den norra delen av ön präglas av surfarkulturen. Här finns allt en surfare kan önska: hemliga stränder och laguner, vild natur och en avslappnad atmosfär på smågatorna i Corralejo. Den pålitliga vinden på Fuerteventura gör förhållandena perfekta för vindsurfing och kitesurfing och många internationella tävlingar hålls just här.

Missa inte: Surfarbyn Lajares på norra delen av ön.

Sanddyner och öde stränder

Det som utmärker Fuerteventura bland Kanarieöarna är utan tvekan stränderna. Längs en sträcka på mer än tjugo mil kantas ön av stränder av olika karaktär. De flesta är både breda och långa så det finns gott om plats och vida vyer över landskapet.

Missa inte: sanddynerna i nationalparken Las Dunas, fem kilometer från Corralejo.

Fiskebyar

Med hyrbil kan man upptäcka hörn av Fuerteventura dit inte så många hittar. Den lilla byn Ajuy på västkusten har inga hotell – bara några enkla men mysiga restauranger med pinfärsk fisk och läckra skaldjur på menyn. Följ vägen från Pajara.

Missa inte: Den dramatiskt svarta stranden av vulkansand i Ajuy.

Drakfestivalen i Corralejo

En gång om året fylls himlen ovanför Corralejo på Fuerteventura av färgsprakande drakar. Ett gyllene tillfälle att fylla Instagramkontot! Drakfestivalen arrangeras vid Playa del Burro i början av november och under tre dagar samlas drakflygarfantaster från hela världen för att tävla.

Quesería med öns egen ost

Smakrika ostar som tillverkas med traditionella metoder är något som Fuerteventura är känt för. På ön finns många ysterier där du kan titta in på provsmakning och visning eller bara för att köpa med dig en bit god ost. Man tillverkar färsk och lagrad getost i olika former, däribland en ost som är täckt av cayennepeppar.

Missa inte: Ostprovning på ysteriet Granja La Villa i Betancuria.

Sammanfattningsvis är Lanzarote en vulkanö med spännande sevärdheter, långa barnvänliga stränder och behagligt semesterliv. Du kan besöka vulkanlandskap, grilla på lavastenar och besöka grannön La Graciosa. Fuerteventura har Kanarieöarnas längsta stränder, ökenlikt landskap, frisk vind och är perfekt för dig som vill sola, bada, cykla, springa eller surfa.

Vi hoppas att du nu har lättare att välja mellan dessa två resmål. Är du fortfarande osäker kan du läsa våra guide Hitta Kanarieön som passar just dig.

Vill du veta vad som utmärker de andra öarna som tillhör Kanarieöarna? Läs mer om alla TUIs Kanarieöar