Kroppkaksbältet i Europa

Kroppkakor – Sveriges guld, eller om du är från Öland – det gråa guldet. Men det är inte bara svenskarna som upptäckt att det går fylla potatisdeg och servera. Över Europa sträcker sig det så kallade kroppkaksbältet – så följ med på en resa i potatisdegens fotspår!

Den klassiska kroppkakan i Sverige fylls med fläsk och lök och kryddas ofta med kryddpeppar samt serveras med gräddmjölk, skirat smör och rårörda lingon. Så i kroppkaksbältet räknar vi endast rätter som består av ”dumplings” gjort på potatisdeg och med någon slags fyllning. Därför platsar till exempel inte gnocchi eller klimp (hur gott det än är).

Raspeball – Norge

Raspeball, klubb, kumle, komle eller kompe (kärt barn har verkligen många namn) är likt kroppkakan gjort av deg med både rå och kokt potatis. Fyllningen är ofta lamm eller fläsk. Denna klassiska husmanskost serveras enligt tradition på torsdagar i Norge.

Cepelinai – Litauen

Cepelinai ser ut som en avlång kroppkaka och namnet är just en referens till formen – den påminner om en zeppelinare. Det här är praktiskt taget Litauens nationalrätt. Potatisdeg fyllt med köttfärs, svamp eller en torr grynig färskost (tänk keso, fast torrare) och serveras med gräddfil och knaperstekt bacon.

Knödel – Tyskland

Tillskillnad från kroppkakor och raspeball kan knödel både vara mat och efterrätt. Utan fyllning passar knödel utmärkt till stekt kött och grytor. Om det istället fyller den med bär eller frukt blir det en mättande efterrätt.

Pyzy/Knedel – Polen

Pyzy kan vara fylld med kött eller med bär och frukt. Pyzy är gjort på kokt potatis med lite mjöl, ägg och salt som fått koka ihop. Färdig deg kan ofta hittas i vanliga matbutiker i Polen. Likt cepelinai kan pyzy serveras med gräddfil.

Marillenknödel – Österrike

Wachau är en dalgång i Österrike och tack vare det milda klimatet och den bördiga jorden finns det gott om vin- och fruktodlingar här. Inte så konstigt att efterrätten marillenknödeln, eller aprikosknödeln, kommer härifrån. Degen görs av potatis (men vissa varianter använder kvarg istället). Serveras pudrade med florsocker och rostade kexsmulor.

2 utomeuropeiska bubblare!

Ba-wan (Taiwan)
Klassisk taiwanesisk streetfood. Degen görs på sötpotatis och blir nästan genomskinlig. Fyllning skiljer sig mellan regioner men bambuskott, shiitakesvamp eller fläsk är vanligt.

Poutine râpée (Akadien/Kanada)
En av de fransktalande kanadensarnas klassiska rätter som anpassar det franska köket efter det som fanns i de nordamerikanska trakterna. Rätten påminner mycket om kroppkakan – potatisdeg fyllt med fläsk som fått koka till sig.